Жінки та діабет. Щороку вперше про свій діагноз  дізнаються 30 тисяч українок

Жінки та діабет. Щороку вперше про свій діагноз дізнаються 30 тисяч українок

Укрінформ
10 листопада, 13.00 - Прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з діабетом (14 листопада) на тему: «Жінки та діабет».

Організатор: Міжнародна діабетична асоціація України.

Учасники: заступник міністра охорони здоров'я України; представник експертного центру МОЗ України; Людмила Петренко - президент Міжнародної діабетичної асоціації України; Наталія Власенко - голова Київського благодійного фонду  «Діабетик»; Валентина Гінзбург - директор Департаменту охорони здоров'я КМДА; Олена Семиренко - начальник відділу ціноутворення та реімбурсації департаменту регіональної фармакопії; Галина Казмірович - лікар-ендокринолог.

Коротко. Кампанія  цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з діабетом підносить важливість найбільш прийнятного  та рівного доступу для всіх жінок, які перебувають у зоні ризику захворювання на діабет або живуть із діабетом, до необхідних діабетичних медикаментів та технологій для забезпечення оптимальних результатів лікування  і зміцнення їхнього потенціалу, аби запобігти виникненню діабету 2-го типу.

Настав час дати діабету належну відсіч. Владні структури, наукові установи, медичні заклади і широкі кола громадськості  повинні не покладати руки в боротьбі   з проблемою цукрового діабету,  за покращення життя  людей з діабетом та попередження розвитку цього  тяжкого захворювання. 

Суттєвій  активізації   зазначеної  роботи можуть  і повинні  посприяти  засоби масової інформації України. Професійне звернення  журналістів  телерадіокомпаній та  періодичних видань до аналізу  ходу реалізації медичної реформи в нашій країні, актуальні коментарі державних і громадських діячів, вчених і досвідчених практиків  мають стати  вагомою складовою  нашої спільної діяльності в цій важливій справі.

Підсумкові матеріали:

В Україні понад 1 млн хворих на цукровий діабет - експерт

В Україні зросла захворюваність на цукровий діабет. На сьогодні нараховується таких хворих 1 млн 200 осіб. За минулий рік зареєстровано 94 тисячі нових випадків захворювання, серед яких у 1298 хворими є діти.

Про це на прес-конференції в Укрінформі 10 листопада сказала президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко. 

"Відбувається зростання захворюваності на цукровий діабет, і це нас дуже турбує. У нас на сьогодні 1 млн 200 осіб хворі на цукровий діабет.  За минулий  рік 94 тисячі  нових випадків, з яких 1298 - діти. Це найбільша цифра за останні роки", - сказала Петренко.

За її словами, існує проблема у забезпеченні інсулінами пацієнтів, що потребують інсулінотерапії. Цього року в низці областей через брак коштів на закупівлю інсуліну пацієнти були вимушені переривати лікування, переважно це були вразливі категорії хворих - діти, люди похилого віку. Причинами цього є недостатнє фінансування закупівлі інсулінів, яке здійснюється як за рахунок держави, так і за рахунок місцевих бюджетів.

"Така проблема виникає щорічно, а бюджет закладається на рівні 50%, у червні-жовтні гроші вже закінчуються. Ми звертаємося також з проханням до МОЗ передбачити субвенцію на повне забезпечення пацієнтів препаратами інсуліну, і це дозволить нашим хворим не залежати від рішень регіональної влади, коли закінчуються гроші", - сказала Петренко. 

Водночас, запуск реєстру інсулінозалежних пацієнтів, який відбувся цього року, за її словами, дозволить чітко визначити, скільки на сьогодні в Україні є пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, скільки коштів витрачається на закупівлю цих препаратів і який рівень контролю пацієнтів, хворих на цукровий діабет.

"Реєстр створено за рік, і почали видавати за цими рецептами інсуліни. Ми вже бачимо, що є деяке зниження витрат. Сьогодні наші пацієнти отримують інсулін згідно з електронним реєстром, і це дозволяє кожному отримувати той інсулін, який необхідний саме йому. 90% при цьому компенсує держава і 10% - хворий на цукровий діабет. Ми сподіваємося, що зможемо забезпечити перехід на електронний реєстр усіх регіонів, реєстр та реімбурсація дозволяють  нам економити десь до 500 млн на рік", - зауважила Петренко.

В Україні 192 тисячі інсулінозалежних пацієнтів - ДЕЦ

Згідно з реєстром, інсулінозалежних пацієнтів на сьогодні в Україні налічується 192 тисячі. Ці пацієнти хоча б один раз отримували інсулін за електронним рецептом.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила  представник Державного експертного центру МОЗ України Олена Семиренко.

"На сьогодні в реєстрі є 192 тисячі пацієнтів, які хоча б раз звернулися до лікаря і отримали інсулін по електронному рецепту. Кількість відпущених рецептів  з початку року становить 403 749", - сказала Семиренко. 

Вона зазначила, що в реєстрі є три рівні користувачів: лікарі, департаменти охорони здоров'я та МОЗ, аптечні заклади, які видають за електронними рецептами препарати інсуліну. На сьогодні реєстр уже отримав сертифікат комплексного захисту інформації державного зразка. Також у реєстрі є функція виявлення дубльованої інформації про пацієнтів, що дозволяє уникати  ситуацій, коли препарат виписується і відповідно оплачується двічі на одну людину. 

Наразі, за словами Семиренко, реєстр працює повноцінно.  Очікується, що до кінця року до рестру буде підключено аптечні мережі Дніпропетровскої, Запорізької областей. Також до кінця року до реєстру мають доєднатися Одеська, Тернопільська, Івано-Франківська області. 

З нагоди Всесвітнього дня діабету в Києві проведуть інформаційну та скринінгову кампанію

З нагоди Всесвітнього дня діабету в столиці пройде низка заходів, спрямованих на інформування населення про захворювання, його профілактику, а також будуть проведені експрес-тести на визначення рівня глюкози в крові.  

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповіла голова Київського благодійного фонду  «Діабетик» Наталія Власенко.

"Заходи з нагоди Всесвітнього дня діабету відбудуться в Українському домі 14 листопада. Це соціально орієнтований захід, який  більше спрямований на пацієнтів, людей з діабетом, але в ньому братимуть участь і лікарі, і медичні представники, і фармацевти, а також представники владних структур та депутатського корпусу. Протягом дня проходитиме виставка медичної продукції, всі бажаючі зможуть безкоштовно провести експрес-аналіз рівня глюкози в крові та отримати консультації лікарів, і також різноманітну просвітницьку літературу з питань профілактики та лікування цукрового діабету", - розповіла Власенко.

У рамках заходу пройдуть лекції та майстер-класи для пацієнтів, науково-практичні семінари для лікарів-ендокринологів. Крім того, 14 листопада  молодіжний клуб "Діаклуб" проведе творчий вечір-диспут для дітей та молоді з діабетом.

"На цей захід запрошуються  не тільки діти Києва, а й інших регіонів. Запрошуємо не тільки людей з діабетом прийти на ці заходи,  а й усіх бажаючих, щоб пройти ранній скринінг діабету, протестуватися  та здійснити профілактику захворювання", - сказала Власенко.

Також у столиці з 15 до 17 листопада проходитиме міська інформаційно-профілактична акція на базі аптек КП "Фармація". 

Як повідомила на прес-конференції голова департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург, на сьогодні в Києві налічується 84 тисячі хворих на цукровий діабет, що потребують інсулінотерапії. На забезпечення закупівель інсулінових препаратів для киян з держбюджету було виділено 39 млн грн, що, за словами Гінзбург, не забезпечувало фінансування в повній мірі. З бюджету Києва на ці потреби було виділено 60 млн грн. Всі пацієнти переведені на програму реімбурсації і отримують інсулінові препарати за електронними рецептами в аптеках. 

Гінзбург повідомила, що діти, які потребують інсулінотерапії, стовідсотково забезпечені препаратами картриджної форми іноземного  виробництва, також запровадження реєстру інсулінозалежних пацієнтів дозволило заощадити кошти, до програми "Здоров'я киян" внесено зміни, які дозволять забезпечити  дітей з лабільними формами цукрового діабету. Наступного року в рамках цієї програми будуть закуплені тест-смужки скринінгових програм.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-