Громада Віри Бахаї в Україні  святкує 200-річчя з Дня народження Бахаулли

Громада Віри Бахаї в Україні святкує 200-річчя з Дня народження Бахаулли

Укрінформ
19 жовтня 12.00 - 200-річчя з Дня народження Бахаулли - засновника Віри Бахаї

Організатор: Громада Віри Бахаї в Україні.

Учасники: Алла Баранова - Секретар РО "Національні Духовні Збори Бахаї України"; Андрій Юраш - директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, кандидат політологічних наук; Лариса Владиченко - заступник директора Департаменту у справах релігій та національностей, начальник відділу релігієзнавчо-аналітичної роботи Міністерства культури України, доктор філософських наук; Олександр Саган - провідний науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, доктор філософських наук, професор, голова Всеукраїнської Ради релігійних об`єднань; Тетяна Кісєльова - член громади Бахаї; Людмила Филипович - завідувач відділу філософії та історії релігії Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, доктор філософських наук, професор; Анатолій Колодний - заступник директора - керівник Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, завідувач відділу філософії релігії, президент Української Асоціації релігієзнавців, заслужений діяч науки України, доктор філософських наук, професор; Яна Черновайн - кандидат філософських наук, викладач кафедри культурології НПУ ім. М.П. Драгоманова; Аріо Дехгані - член громади Бахаї; Євген Харьковщенко - завідувач кафедри релігієзнавства філософського факультету Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, доктор філософських наук, професор; Олег Кисельов - докторант кафедри культурології НПУ ім. М.П. Драгоманова, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник; Віта Титаренко - старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, кандидат філософських наук; Сергій Присухін - кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

До участі запрошено: лідерів духовних і релігійних організацій, представників державних і громадських установ, науковців, освітян, діячів культури й мистецтва.

Коротко. 21-22 жовтня 2017 року Міжнародне співтовариство бахаї відзначає 200-річчя з Дня народження Бахаулли - засновника Віри Бахаї. Величні релігійні системи, що є орієнтирами людства протягом століть, бахаї розглядають як єдину релігію, що поступово розгортається та  вік у вік оновлюється й відкривається людству, яке  рухається від однієї стадії колективного розвитку до іншої. Бахаулла вчить, що головна мета релігії полягає у захисті інтересів людства й у зміцненні його єдності, у поширенні духу любові та братерства між людьми. Релігія має бути джерелом любові та згоди, а не призводити до розбрату й суперечок, ненависті та ворожнечі.

Бахаї вважають, що наразі людство перебуває на початку нової ери - миру і процвітання, як і було обіцяно у Писаннях всіх світових релігій. Ключ до цього процвітання, як вірять бахаї, лежить у розпізнанні глибинної єдності істини, що є основою релігій світу.

Довідково. Віра Бахаї є наразі другою за поширенням світовою релігією. У світі налічують понад п'ять мільйонів віруючих бахаї, які живуть практично у кожній країні світу.

Після формування Організації Об'єднаних Націй багато релігійних організацій приєдналося до неї  як неурядові організації. Громаду Бахаї було визнано в ООН у 1947 році. Як і решта релігійних громад, представники Віри Бахаї відігравали важливу роль, надаючи поради та висуваючи пропозиції щодо визначення моральних і духовних принципів, які стали підгрунтям Організації Об'єднаних Націй.

Підсумкові матеріали:

Громада Віри Бахаї готується відзначити 200-річчя з дня народження Бахаулли

Громада Віри Бахаї готується до святкування 200-річчя з дня народження Бахаулли - засновника Віри Бахаї, що відбудеться в Києві 21-22 жовтня.

Про це йшлося під час круглого столу в Укрінформі.

Як повідомила  секретар РО «Національні Духовні Збори Бахаї України» Алла Баранова, Бахаї наразі є другою за географічним поширенням світовою релігією після християнства, а у світі налічують понад п'ять мільйонів віруючих, які живуть практично у кожній країні світу.

Нині, за даними організаторів заходу, в Україні налічується понад 80 населених пунктів, де проживають бахаї, діють громади та Місцеві Духовні  збори. Національна громада Бахаї налічує близько 700 осіб різного віку, які представляють усі верстви населення України. 

«Віра Бахаї націлена не лише на духовне зцілення, але й на інтелектуальний розвиток», - підкреслила Баранова. 

На важливості освіти для прихильників Віри Бахаї наголосила і завідувач відділу філософії та історії релігії Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, доктор філософських наук, професор Людмила Филипович. Вона зазначила, що в результаті опитувань, які проводили дослідники серед прихильників цієї віри, з'ясувалося, що значний відсоток серед них мають вищу освіту.

Филипович також зазначила, що «науковці в боргу перед Вірою Бахаї», оскільки тривалий час не досліджували її.

Проте нині, стверджує науковець, ситуація інша, незважаючи на те, що багато питань поки що залишаються відкритими. 

Бахаїзм або Релігія Бахаї — всесвітня релігія, заснована Бахауллою в Персії в 19-му столітті, яка на початку 21-го століття налічує близько шести мільйонів прихильників майже у всіх країнах світу. Незважаючи на досить невелике число послідовників порівняно з традиційними релігіями, релігія багаї набула значного географічного розповсюдження, за цим параметром займаючи друге місце та майже наздоганяючи християнство.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-