«Зима у вогні». Українська боротьба за свободу

«Зима у вогні». Українська боротьба за свободу

Укрінформ
13 жовтня, 15.00 - Доля відомого  документального фільму  «Зима у вогні».

Організатор: Асамблея національностей України.

Учасники:  Євген Афінеєвський - режисер фільму  «Зима у вогні»; Сергій Мельничук - народний депутат ВР України; Майкл Моргуліс - президент фонду «Духовна дипломатія», консул, радник конгресу (США); Анатолій Жорновий - командир 11-ї сотні Майдану; Олександр Третьяков - командир 1-ї сотні Майдану; Ровшан Тагієв - голова  Асамблеї національностей України.

Підсумкові матеріали:

Режисер фільму "Зима у вогні" заявив про гоніння на нього з метою знищити стрічку як пам'ять про Майдан

Євген Афінеєвський, режисер фільму "Зима у вогні", що був номінований на "Оскар", заявив, що на нього подали до суду з метою дискредитувати його як режисера стрічки про Майдан. Красномовно, стверджує він, що позов подали після прем'єри у США його нового фільму - про Сирію.

На цьому Афінеєвський наголосив під час прес-конференції в Укрінформі.

"Я зняв фільм "Cries from Syria" ("Плач із Сирії") про події у Сирії - від Сирійської революції 2011 року, громадянської війни і до сьогодні. Фактично це повне пояснення, що саме призвело до того, що нині ми бачимо у світі - масовий потік біженців і так далі. І одночасно з цим я показав роль Росії всередині Сирії. І рівно через 10 днів після світової прем'єри фільму у США 22 січня ц. р. я одержав ляпаса, судилище. Назвати це громадянським судом не можна, оскільки позиваються до мене кілька крупних фірм, де адвокат бере за годину більше тисячі доларів. А судять мене  за те, що я буцімто вкрав 70 секунд матеріалу, який мені передало Spilno TV, яке було частиною Майдану і збирало частинки історії на Майдані. Як і решта моєї команди (що працювала над "Зимою у вогні" - ред.), вони були частиною проекту. Один з волонтерів Spilno - громадянин Америки - раптом подав на мене до суду за ці 70 секунд, на які я маю папери від Spilno. І почались реальні гоніння на мене як на режисера обох фільмів", - розповів Афінеєвський. 

За його словами, його намагаються дискредитувати з метою знищити фільм.

"Це непростий суд, бо залучені 5 адвокатів двох крупних фірм, які мають 8 тисяч адвокатів по всьому світу, - тобто потрібні сотні тисяч доларів, щоб вести такі суди з лютого. Моє життя перетворили на пекло з метою знищити мене як людину, яка створила ці фільми - і про Майдан, і про Сирію, щоб і пам'ять про них згинула", - заявив режисер. 

Він додав, що Майдан не має прецеденту у світовій історії, і йому як режисерові хотілося донести дух Майдану до всього світу. 

"Патріарх Філарет сказав мені в інтерв'ю, що Майдан - це голос народу. І для мене було важливо створити духовний пам'ятник Майдану, задокументувати цей унікальний момент для народу України, його прагнення рухатись уперед. Цей фільм присвячений тим, хто день і ніч був на Майдані, хто стояв на принципи, хто хотів нової, молодої України", - підкреслив режисер, нагадавши, що над створенням фільму працювала велика команда з України і США, одні день і ніч знімали на Майдані, інші працювали над виробництвом фільму.

 Водночас Майкл Моргуліс - президент фонду "Духовна дипломатія", консул, радник конгресу США - зазначив, що "люди, які подали до суду, не могли би платити за послуги таких адвокатських контор, що беруть тисячу доларів за годину". 

"Це підставні особи, за ними стоїть державна машина певної країни, яка зацікавлена в дискредитації фільму. І це не звичайна приватна сварка, це політичний акт з метою закрити фільм, який суперечить пропагандистським фільмам країни, що хоче його заборонити", - сказав Моргуліс. 

Він вважає, що фільм "Зима у вогні" - історична подія для України та історії світового кіно, важливо, що цей фільм нейтральний, без пропаганди, і тому він правдивий.

"Євген - один з небагатьох представників Голлівуду, який, незважаючи на те, що проти цього фільму ще під час зйомок були заперечення і навіть вороги - не тільки в Голлівуді, а й в Україні і деяких сусідніх з нею країнах, - створив фільм, який захищає Україну", - підкреслив радник конгресу. 

 Моргуліс наголосив при цьому, що Афінеєвський потребує підтримки з боку України. 

"Ми зі свого боку намагаємося допомогти і запросили агентство екс-міністра юстиції - генерального прокурора США Джона Ешкрофта захищати Євгена і цей фільм. Ми також від імені  конгресменів звернемося до уряду України з проханням підтримати цей фільм і режисера", - сказав він і нагадав, що свого часу  Президент України нагородив режисера Афінеєвського за цей фільм Хрестом Івана Мазепи (2015 рік).

Сергій Мельничук - депутат ВР України - своєю чергою заявив, що представники Майдану захищатимуть режисера від тиску. 

"Ми звернемося до нашого уряду. Ми будемо звертатися в Посольство США, в суди, зберемо підписи всіх сотників Майдану, громадських організацій, бо фільм, який зняв Євген, - це правда про нашу країну, нашу націю, і ніхто не має права зазіхати на нашу історію", - зазначив він.  

 Командир 11-ої сотні Майдану Анатолій Жорновий та командир 1-ої сотні Майдану  Олександр Третьяков теж висловили свою підтримку.  

"Цей фільм, як і свою історію, ми мусимо захищати на всіх рівнях. Зокрема, і через те, що він зафіксував останні години життя дуже багатьох героїв Майдану. Тож представники Майдану збираються звернутися до суду в США, щоб зупинити пресинг на режисера, який зняв правдивий історичний фільм про події в Україні", - сказав зокрема Анатолій Жорновий.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-