Щодо вироку, винесеного Ільмі Умерову фейковим судом

Щодо вироку, винесеного Ільмі Умерову фейковим судом

Укрінформ
27 вересня 14.00   - Щодо винесеного вироку заступнику Голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Рефат Чубаров - Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Микола Полозов  - адвокат; Євген Пронін - український адвокат, який представляє інтереси Ільмі Умерова в міжнародних судах.

Коротко. Під час заходу йтиметься про винесення Ільмі Умерову вироку терміном на 2 роки позбавлення волі в колонії-поселенні із забороною публічної діяльності, що оголошений  заступнику глави Меджлісу кримськотатарського народу в так званому Сімферопольському районному суді.

Скайп-зв'язок із Марком Фейгіним - адвокатом  Ільмі Умерова.

Підсумкові матеріали:

Порятунок Умерова стане перевіркою дієвості групи друзів деокупації Криму - Чубаров

Питання порятунку Ільмі Умерова та інших політичних в'язнів у Криму є справою міжнародних інституцій, а також створюваної з ініціативи Петра Порошенка групи друзів деокупації Криму.

На цьому наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Є питання, на які ми, кримські татари, не зобов'язані самі шукати відповідь, бо ця відповідь може бути лише колективною. Зараз створюється група друзів деокупації Криму. Деякі провідні політики вже оголосили, що вони вступають в цю групу. Я кажу публічно: якщо вже така група створюється, то питання порятунку Ільмі Умерова може бути одним з питань, що тестуватиме цю групу. Путін віддав наказ, щоб вбити Ільмі, бо це - не рішення окупаційного суду в Сімферополі, це не рішення цих суддів-зрадників, колишніх українських суддів, вони оголосили те, що було їм надіслано з Москви. Бо їм треба зробити все для того, щоб розчавити кримських татар і змусити їх залишати свою батьківщину", - зазначив Чубаров.

 Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня Петро Порошенко під час виступу на засіданні Генасамблеї ООН звернувся до країн-членів ООН із ініціативою створити міжнародну групу друзів українського Криму.

27 вересня підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до двох років колонії-поселення, заборонивши йому на два роки громадську діяльність.

Колишні українські судді в Криму виносять жорстокі вироки, щоб вислужитися перед російською владою - Полозов

Вирок підконтрольного Росії суду в Криму стосовно Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза виносили колишні українські судді. Такі судді додатково мотивовані виносити жорстокі рішення, щоб вислужитися перед російською владою.

Таку думку в середу на прес-конференції в Укрінформі висловив адвокат Микола Полозов.

"Суддя, який засудив Ільмі Умерова - це колишній український суддя, який перейшов на сторону російської влади. І таких у Криму дуже багато. У справі Ахтема Чийгоза з трьох суддів - два таких", - повідомив Полозов.

Як вважає адвокат, колишні українські судді "додатково мотивовані виносити жорстокі рішення, щоб вислужитися перед російською владою".

Полозов зазначив, що все обвинувачення проти Умерова будувалося на неналежному перекладі його виступу і вигаданих словах, які він у реальності не говорив в ефірі телеканалу ATR.

"Ільмі Умеров наприкінці 2015 року приїхав у Київ і виступив в ефірі телеканалу АТР кримськотатарською мовою, де висловив свою думку щодо анексії й окупації Криму... Переклад виступу з кримськотатарської на російську робила людина, яка не володіє належним чином кримськотатарською мовою і фактично в цьому перекладі з'явилися слова, які в реальності Ільмі Умеров ніколи не говорив. Власне, на цих вигаданих словах, придуманих слідчим ФСБ, і був побудований вирок", - нагадав адвокат.

Він додав, що кілька місяців одночасно захищав і Умерова, і Чийгоза.

"Фактично, відразу після порушення цієї кримінальної справи, коли я знаходився в Криму і захищав іншого заступника голови Меджлісу - Ахтема Чийгоза, Ільмі Умеров звернувся до мене з проханням захищати його, і кілька місяців я був його адвокатом до моменту, коли в результаті спецоперації ФСБ я був виведений зі справи як адвокат і був переведений у статус свідка", - розповів Полозов.

Як повідомлялося, Сімферопольський районний "суд" в окупованому Криму ухвалив вирок стосовно Умерова - два роки колонії-поселення і два роки заборони публічної діяльності. Раніше обвинувачення вимагало для Умерова умовний вирок.

 Звільнення Сущенка можливе лише в результаті політичного тиску - Фейгін

Російський суд Романа Сущенка не виправдає, його звільнення можливе тільки в результаті політичного тиску.

Про це заявив на прес-конференції адвокат українського журналіста Марк Фейгін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу. 

"Що стосується перспектив, то точно так само, що відбувається з Умеровим, відбувається у відомому сенсі, в іншій мірі з Романом Сущенком. Суду немає, і тому розраховувати там доводиться тільки на політичний тиск. Я знаю, мені відомо, що дійсно якісь переговори йдуть, обговорення йдуть, але остаточних варіантів може бути досягнуто тільки у рамках якогось саміту. Наприклад, нормандського формату, де долю Сущенка та ряду інших українських політв'язнів обговорюватимуть на найвищому рівні. Саме цього ми і чекаємо. А розраховувати на те, що суд якимось чином змінить свою позицію, змінить запобіжний захід Роману Сущенку або суддя виправдає його, не доводиться. Тому тут методологія точно така сама, що й у справі Ільмі Умерова. Я не бачу тут іншого шляху", - наголосив Фейгін. 

Він зазначив, що по Сущенку закінчується попереднє слідство, яке відповідно до кримінально-процесуального кодексу може тривати два роки. І тому недавнє продовження його арешту ще на 2 місяці є цілком звичним. "Ці 2 місяці слідство попросило у суду для закінчення справи і початку ознайомлення з нею", - сказав Фейгін. 

Як відомо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву. Продовжений 25 вересня строк тримання Сущенка під вартою закінчується 30 листопада.

Чубаров ініціює закриття в Україні "Россотрудничества" та інших російських організацій

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров ініціює закриття в Україні "Россотрудничества" та інших російських організацій.

Про це він заявив під час прес-конференції в Укрінформі.

"Ніхто поодинці зараз не зможе зупинити Росію. В останні місяці в Криму щоденно нарощуються репресії, це конкретні люди, їх діти, родичі. Це треба саме так сприймати, а не в грошах і на геополітичній дошці. Я стверджую, що наша нерішучість у деяких сферах є якщо не головною, то однією з причин того, що над нашими громадянами Росія так жорстоко знущається... І наступного тижня я буду ставити перед своїми колегами питання, а що у нас тут, в Україні, робить "Россотрудничество" та афільовані з ним організації. Чому у нас присутні російські організації? Чому ми не маємо їх просто закрити законом чи іншими рішеннями? Це питання до Міністерства закордонних справ. Ми так це не можемо залишити, бо нас у Криму уже знищують не по одному, а цілими групами. І тому ми оголосимо деякі нові ініціативи і будемо просити підтримки в уряду, а якщо там не знайдемо, будемо просити у політиків. "Россотрудничество" в Україні має бути закрите, будь-які державні російські структури, які працюють на українській території, не мають на це права", - підкреслив Чубаров.

У цьому контексті він назвав верхом цинізму посилання на Договір про дружбу і стратегічне партнерство між Росією і Україною у заяві Державної Думи з приводу нашого закону про освіту, а також коментар із цього приводу прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова.

"В цьому договорі про дружбу і стратегічне партнерство є статті, де говориться про те, що держави-сторони визнають і дотримуються кордонів одне одного. Пєсков говорить, що "з юридичної точки зору документ залишається в силі, він не був денонсований. Відповідно, з правової точки зору, апелювання до чинного документа де-юре є нормальною практикою". Попри цей договір і купу міжнародних актів вони порушили кордони, вторглися на нашу землю - і ми нічого не можемо зробити, і світ нам у цьому не допомагає ефективно. Вони посилаються на цей договір для того, щоб посилити свої позиції", - сказав Чубаров.

Полозов вважає, що вирок Умерову є прямою відповіддю Кремля на доповідь Управління Верховного Комісара ООН у зв'язку з ситуацією з правами людини у Криму

Адвокат Микола Полозов назвав сьогоднішній вирок щодо Умерова відповіддю російської влади на доповідь Управління Верховного Комісара ООН, яка була у зв'язку з ситуацією з правами людини в окупованому Криму

Про це Полозов заявив у середу на прес-конференції в Укрінформі.

Він зазначив, що покарання Умерова - це "пряма відповідь Кремля на доповідь Управління Верховного Комісара ООН, яка була у зв'язку з ситуацією з правами людини в окупованому Криму".

За словами адвоката, рішення "суду" щодо Умерова є "потворним оскалом російського правосуддя".

Він закликав Україну та світ докласти максимум зусиль для тиску на центр прийняття цього рішення - Кремль.

"Тому єдине, що ми в цій ситуації можемо зробити, я маю на увазі українське суспільство, українську владу і міжнародне співтовариство - це докласти максимум зусиль, максимум розголосу і чинити безпосередній тиск на центр прийняття цих репресивних рішень, який знаходиться не в кримському суді" , - заявив Полозов.

За його словами, є серйозна небезпека, що Умерова можуть перевезти до Росії, і два роки поселення колонії у випадку з Умеровим - "це фактично рівносильно смертної кари, оскільки витримати цього він не зможе".

Як розповів адвокат, Умерову, який страждає на хворобу  Паркінсона, цукровий діабет та ішемічну хворобу серця, навіть у звичайних домашніх умовах необхідний догляд, а в умовах колонії поселення російська влада забезпечити медичний догляд не зможе, оскільки медицина в російській пенітенціарній системі, за словами Полозова, знаходиться на вкрай низькому рівні.

На думку Полозова, нічим іншим, як жорсткими репресіями, назвати дії російської влади не можна - прокурор просив умовний термін, але суд за власною ініціативою взяв і посилив покарання.

Як повідомляв Укрінформ, російський суд в окупованому Криму 27 вересня засудив Ільмі Умерова до двох років колонії-поселення із забороною громадської діяльності на такий же термін.

Російська ФСБ в окупованому Криму порушила проти Ільмі Умерова кримінальну справу 12 травня 2016 року за, нібито, заклики в ефірі телеканалу ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Його обвинувачують за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ). Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, примусова судово-психіатрична експертиза заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова викликали сильний громадський і міжнародний резонанс. Сам Умеров вважає порушену проти нього кримінальну справу політично мотивованою.

 Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-