З комфортом у «80+»! Проект національної концепції СОЗ про підвищення середньої тривалості життя українців

З комфортом у «80+»! Проект національної концепції СОЗ про підвищення середньої тривалості життя українців

Укрінформ
25 вересня 11.00 - Питання формування нової національної системи охорони здоров'я України. Українська візія системи охорони здоров'я

Організатор: Експертна група «ПРО S VITA».

Учасники: Ігор Найда - к.м.н., лідер Всеукраїнської інноваційної освітньої платформи «Сходи в майбутнє»; Володимир Романів - м.д.у., директор БФ "Крайовий реабілітаційний комплекс м. Стрий"; Костянтин Надутий - помічник-консультант депутата ВРУ, громадський діяч, заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства; Костянтин Косяченко - д.ф.н., президент Українського агентства з оцінки технологій охорони здоров'я, голова ГО «Спілка працівників фармації»; Олег Галенко - Міжнародна агенція кооперації LIBERTI; Тарас Бебешко -  експерт з концептуального планування, філософ, співзасновник "Українського фонду розвитку спільнот"; Оксана Солдатенко - експерт з фінансового права; Іван Камінський - експерт з питань місцевого самоврядування, організації та управління охороною здоров'я, лікар, м.д.у.; Олексій Орлов - директор медичного центру «Клініцист», громадський діяч.   

Коротко. Експертна платформа «ПРО S VITA» розробила візію та проект концепції національної системи охорони здоров'я України, мета якої - якісне життя українця та середня тривалість життя «80+». Пріоритети концепції - людиноцентричність, духовність, національна безпека. Концепція СОЗ спирається на 7 принципів, 7 кроків, 7 груп індикаторів та передбачає впровадження Єдиного Національного Плану-Стратегії  - програми модернізації системи охорони здоров'я України.

Експертна платформа «ПРО S VITA» запрошує до співпраці експертне середовище з метою узгодження єдиного варіанта Концепції на принципах та засадах , заявлених у Декларації.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі представили нову декларацію щодо розвитку системи охорони здоров'я

 Експертна платформа «ПРО S VITA», яка об'єднує волонтерів, фахівців у царині охорони здоров'я та державного управління, представила своє бачення щодо розвитку системи охорони здоров'я.

Про це на прес-конференції в Укрінформі 25 вересня розповіли представники експертної платформи «ПРО S VITA».

«Ми, як громадяни  України, вирішили перебрати частинку відповідальності на себе і створили, теоретично, але зі сподіванням на практичне втілення, бачення, концепцію нової системи охорони здоров'я. Основною відмінністю є те, що вона (концепція - ред.) грунтується не стільки на чисельних покажчиках, хоча вони там теж є, а передусім - на принципах», - сказав  на прес-конференції експерт із концептуального планування, філософії та зміни клімату, філософ Тарас Бебешко.

Декларацією передбачаються такі напрями розвитку системи охорони здоров'я: ефективне управління і лідерство,  система громадського здоров'я; професіонали галузі, розвиток науки і професійного самоврядування; фінансування та державно-приватне партнерство; медичне обслуговування, його фізична доступність, якість і безпека; інформатизація; ефективна фармацевтична політика.

Як зазначив на прес-конференції директор БФ "Крайовий реабілітаційний комплекс м. Стрий" Володимир Романів, система охорони здоров'я не може бути відокремленою від інших сфер суспільного життя

 «Система охорони здоров'я не є відірваною, відокремленою, отже не може бути єдино відповідальною, покинутою суспільством зі всім вантажем відповідальності на самоплив. Здоров'я людини - найцінніше, що є в державі, власне держава формується заради своїх громадян. І цей вантаж відповідальності держави за своїх громадян і ліг в основу нашої спільної діяльності. Ми опираємося не на мотивації, а на пріоритети. Оскільки метою нашої діяльності і створення нової системи охорони здоров'я є якісне життя українців і підвищення життя українців до 80+ років. Це людиноцентричність, вся робота повинна бути спрямована для блага, щастя та довголіття людини. Духовність повинна бути головним визначальним пріоритетом будь-якої роботи людини, і здоров'я громадян є основою національної безпеки», - сказав Романів.

Згідно з розробленою концепцією планується три етапи єдиного національного плану стратегії. Перший - побудова комплексного законодавчого фундаменту, на якому передбачається обговорення, опрацювання і прийняття законів щодо засад державної політики охорони здоров'я, організації медичного обслуговування тощо. Цей етап, на думку розробників концепції,  потребує для реалізації від 6 до 18 місяців. Другим, базовим, етапом автори запропонували  впровадження нових фінансових механізмів та модернізацію основних інфраструктурних елементів. Третій етап - синергія, на реалізацію якого експерти відводять 5-7 років.

Як повідомив на прес-конференції один із засновників платформи, кандидат медичних наук, HR-директор корпорації "Юрія-Фарм" Ігор Найда, метою  декларації є підвищення якості життя та подовження середньої тривалості життя  українців до 80+ років.

Концепція буде надана Міністерству охорони здоров'я, Комітету ВР з питань охорони здоров'я, а також медичній спільноті.

 Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-