Про фестивальну подію жовтня і оновлений формат 47-го кінофестивалю “Молодість”

Про фестивальну подію жовтня і оновлений формат 47-го кінофестивалю “Молодість”

Укрінформ
14  вересня, 12.00 - Прес-конференція, присвячена  47-му кінофестивалю “Молодість”, який заплановано на  травень  2018  року. 

Організатор: КМКФ «Молодість».

Учасники: Андрій Халпахчі - генеральний директор КМКФ «Молодість»; Іванна Дядюра - генеральний продюсер КМКФ «Молодість»; Пилип  Іллєнко -  голова Державного агентства України з питань кіно; Діана Попова - директор Департаменту культури КМДА. 

Коротко. Під час заходу буде анонсовано  спеціальну фестивальну подію у жовтні - кінофорум, який  відбудеться  21-22 жовтня 2017 року у форматі дводенної презентації, а також оголошено деякі подробиці дводенного марафону. Крім того, буде презентовано оновлений формат наступного 47-го  кінофестивалю “Молодість”, який  триватиме з 27 травня по 3 червня 2018 року, та  оголошено умови акредитації преси. 

Підсумкові матеріали:

Сорок сьомий КМКФ «Молодість» відкриється навесні 2018-го — Халпахчі

КМКФ «Молодість» відтепер матиме нові терміни проведення. І вже наступний, 47-ий фестиваль відбудеться з 27 травня по 3 червня 2018 року.

Про це повідомив генеральний директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчі на прес-конференції в Укрінформі.

«Змінюються традиції осіннього Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», який переноситься тепер за термінами постійно на останні дні весни та початок літа. Ми впевнені, що такий період, як 27 травня — 3 червня, є дуже вигідним для фестивалю і для міста і можна буде використати відкриті майданчики», - сказав Андрій Халпахчі.

За його словами, перенесення на кращий - з точки зору промоції столиці і туризму - для Києва період планувалося в останні два роки. Нові терміни офіційно узгодили з Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів FIAPF та усіма світовими кінофестивалями класу А і Б. Заяву подали рік тому,  наприкінці липня одержали згоду.

Незважаючи на те, що майже була готова програма на цей рік — традиційно «Молодість» проходить у жовтні, - вирішили за  недоцільне робити два повноцінних фестивалі поспіль, сказав гендиректор. Це складно, до того ж «фінансово потягнути за п'ять місяців два потужних фестивалі теж нелегко». Тож у  жовтні цього року, в його традиційні досі терміни, відбудеться дводенна презентація 47-го фестивалю.

«Цього року, 21 і 22 жовтня, буде презентація нового формату фестивалю, з новою ідентикою, новими програмами. Але традиційні програми ми залишаємо. 21 жовтня відбудеться презентація в Національній опері України. І ми фактично відкриємо фестиваль світовою прем'єрою нового українського фільму «Мир вашому дому». Це другий фільм режисера Володимира Лерта за мотивами п'єси Григорія Горіна і роману Шолом-Алейхема», - повідомив Халпахчі. 

Він також зазначив, що в ці дні відбудеться  показ ще декількох українських прем'єр. А 22 жовтня у двох залах кінотеатру «Київ» — українсько-словацького фільму «Межа», на який очікують велику словацьку делегацію, зокрема і відому словацьку актрису Емілію Вашаріову, яка зіграла одну з центральних ролей.

«Хоч цьогоріч ми не проводимо міжнародний конкурс, відбудеться національний конкурс короткого метру, на який отримали дуже багато заявок і який оцінюватиме міжнародне журі на чолі з багаторічним директором «Панорами» на Берлінале Віландом Шпеком. Крім того, майже повністю залишається індустріальна програма. Також традиційно відбудеться Boat Meeting — пітчинг проектів, на який отримали 19 міжнародних та 12 українських проектів. Кращі 8 з них зараз — на стадії остаточного відбору міжнародними експертами», - поінформував гендиректор «Молодості», додавши, що переможець пітчингу отримає сертифікат на 10 тис дол. від компанії Star Media на постпродакшн в Україні. 

Також, за словами Халпахчі, буде представлено кілька традиційних програм — як Фестиваль фестивалів, франкомовне кіно, німецькомовне кіно, деякі закордонні фільми. А разом з партнерами — Польським інститутом імені Адама Міцкевича - показано програму «Свобода». Вона відкриється реставрованою копією відомого фільму Анджея Вайди «Людина із заліза».

Повністю програму двох днів буде оголошено 5 жовтня. 

Держкіно майже вдвічі збільшить фінансування КМКФ «Молодість» - Пилип Іллєнко

Державне агентство України з питань кіно значно збільшує фінансування 47-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Про це заявив голова Держкіно Пилип Іллєнко на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Цього року у нас можливості порівняно з минулим роком трохи більші, тому ми плануємо профінансувати «Молодість» в розмірі 1 млн 300 тис. гривень. І сподіваюся, що вже наступного року у нас ці можливості будуть ще більшими і ми зможемо запропонувати більш вагомий внесок в підтримку не тільки кінофестивалю «Молодість», а й взагалі всього фестивального руху. Для цього треба разом попрацювати і пролобіювати відповідні видатки в проекті державного бюджету на 2018 рік», - сказав Пилип Іллєнко.

Водночас він уточнив, що торік Держкіно виділило на «Молодість» 750 тис. грн. - «смішні гроші для такого фестивалю».

Голова Держкіно також додав, що вони підтримують фестиваль «Молодість» у нових датах його проведення - відтепер він постійно проходитиме навесні. І нагадав, що це далеко не перший фестиваль, який суттєво змінює свої дати, свого часу це робили і Каннський, і Берлінський кінофестивалі. Зміна термінів, за його словами, матиме кілька наслідків. Зокрема той, що наприкінці жовтня — початку листопада в Києві жахлива погода, а в травні все виглядає по-іншому і фестиваль стане магнітом для туристів і пожвавить не тільки кінематографічне життя, а й сфокусує увагу на нашому місті. 

«Це абсолютно правильне рішення. В цей перехідний період ми разом попрацюємо над тим, щоб уже за кілька років фестиваль «Молодість» асоціювався виключно з травневими датами проведення. Очевидно, що це також посилить конкуренцію між двома найбільшими українськими кінофестивалями («Молодістю» та Одеським МКФ — ред.), тому що вони зближуються за часом», - підкреслив Іллєнко.

Щодо цьогорічної презентації 47-ої «Молодості», яка відбудеться 21 та 22 жовтня і в першу чергу зацікавить своїм національним конкурсом та індустріальною секцією, то надзвичайно важливо, що подію відкриватиме український фільм, підкреслив він.

«Це відбувається нечасто, востаннє «Молодість» відкривалася українським фільмом майже 10 років тому. Це буде не просто показ, а національна і світова прем'єра стрічки. «Мир вашому дому» Володимира Лерта, створений за підтримки Держкіно, одночасно вийде в широкий прокат», - повідомив Іллєнко.

Директор Департаменту культури КМДА Діана Попова нагадала, що наприкінці травня Київ святкує день народження, а напередодні фестивалю, 26 травня, столиця прийматиме фінал Ліги чемпіонів UEFA.

"Тож ми будемо мати неймовірну кількість міжнародних туристів. Я сподіваюся, що це буде прекрасним початком новітньої історії кінофестивалю і ми разом зможемо зробити ще більше промоції для того, щоб усі за кордоном дізналися про нього», - сказала Діана Попова, підкресливши, що за кілька років київська влада має на меті зробити кінофестиваль «Молодість» частиною великої програми подієвого туризму.

Як повідомляв Укрінформ, КМКФ «Молодість» відтепер матиме нові терміни проведення. Вже наступний, 47-ий фестиваль відбудеться з 27 травня по 3 червня 2018 року. Цього року, 21 і 22 жовтня,  - «Молодість» дотепер традиційно проходила у жовтні -  відбудеться його презентація, яка включатиме, зокрема, церемонію в Національній опері України з прем'єрою українського фільму «Мир вашому дому» Володимира Лерта, проведення національного конкурсу короткого метру, індустріальну програму та Boat Meeting.

Іллєнко заявляє, що він проти приватизації кіностудії Довженка і решти державних кіностудій

Україна має зберегти державні кіностудії, зокрема і славетну кіностудію імені Олександра Довженка, і створити умови для їхнього розвитку, зокрема усунувши законодавчі перепони. 

На цьому наголосив голова Держкіно Пилип Іллєнко у коментарі представникам ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Спочатку держава має дати відповіді, чому це підприємство недостатньо ефективно працює, які є проблеми і перешкоди для цього. А вони залежать не від менеджменту підприємства. Вони залежать від тих умов, які сама держава створила для цього підприємства. Я маю на увазі нормативно-правове регулювання», - сказав Пилип Іллєнко. 

Принагідно він зазначив, що взагалі така організаційно-правова форма, як державне підприємство, є юридичним нонсенсом, рудиментом радянської системи господарювання. Тому треба говорити про зміну такої організаційно-правової форми. 

«Щоби ця студія, залишаючись в державній власності, діяла ефективно, щоб вона могла конкурувати з приватними студіями, треба створити відповідні умови. І це в силах держави. Для цього, зокрема, треба змінити застарілі закони, які стосуються, наприклад, правил оренди державного майна чи  необхідності перераховувати прибутки, які отримує державне підприємство, в державний бюджет, навіть якщо воно катастрофічно потребує інвестицій. Якщо усунути ці речі і сформувати концепцію, в якій формі держава хоче бачити існування державних кіностудій, їм можна дати дуже прогресивний поштовх», - підкреслив голова Держкіно.

Він нагадав, що не в усіх сусідніх країнах відбувалася приватизація  державних кіностудій. Зокрема, в Угорщині найбільша кіностудія «Мафільм» досі знаходиться в державній власності.

«Вона ефективно працює, туди приходять знімати американці і все в неї добре, тому що держава не створює перешкод для роботи цього підприємства у вигляді нормативно-правового регулювання», - сказав Іллєнко. 

Він висловив переконання, що на часі серйозна фахова розмова за участі представників кіноіндустрії, Міністерства культури, керівництва державних кіностудій задля визначення переліків викликів, які стоять перед цими підприємствами, і способів їх усунення. 

«Нам треба разом попрацювати над їх усуненням. До цього треба залучати і Міністерство економіки і переконувати в тому, що приватизація — це не панацея... Державу в контексті цих студій має цікавити не те, щоб продати їх майно подорожче - очевидно, просто людям, які знесуть усе і побудують казна-що. А важливе їх збереження і розвиток як суб'єктів кінематографії. Якщо саме таку мету ставити, то приватизація взагалі виглядає неефективним кроком. Тому що ми бачимо випадки, коли підприємства приватизуються, а потім просто зникають. Тому я проти приватизації студії Довженка»,- наголосив голова Держкіно.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-