Регіональна ініціатива солідарності. На Чернігівщині  створено Товариство українсько-кримськотатарської дружби

Регіональна ініціатива солідарності. На Чернігівщині створено Товариство українсько-кримськотатарської дружби

Укрінформ
12 вересня, 13.00 - Регіональна ініціатива солідарності з кримськотатарським народом: утворення Ічнянського районного Товариства українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік» на Чернігівщині.

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України; Юлія Каздобіна - радниця Міністра інформаційної політики; Микола Череп - голова Ічнянського районного Товариства українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік», голова ГО «Підприємець Ічнянщини», член Спілки краєзнавців України; Андрій Іванець - координатор Таврійської гуманітарної платформи, кандидат історичних наук.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували монети, які об'єднали український тризуб та кримськотатарську тамгу

У Ічнянському районі Чернігівської області створене товариство українсько-кримськотатарської дружби "Бірлік" (з кримськотатарської мови - Єдність), члени якого вивчають загальні і та ты, що об'єднують українців і кримських татар сторінки історії України та Кримського ханства.

Як символ співпраці українців і кримських татар, на прес-конференції в Укрінформі були презентовані символічні монети, на яких зображені український тризуб і кримськотатарська тамга.

"Символічне об'єднання українського тризуба і кримськотатарської тамги дуже важливо передати на монету і на будь-який інший предмет, як факт відродження козацької культури та історії рідної України разом із тим, що бореться за своє відродження кримськотатарським народом", - сказав під час презентації керівник товариства "Бірлік", голова товариства "Підприємець Ічнянщини" Микола Череп.

За його словами, на початок вересня членами районного товариства "Бірлік" стали вже близько ста чоловік.

"Я почав працювати із молоддю, організовувати походи і реконструкції пластунів, кінників, ми створили власний кінний театр. Ми серйозно займаємося реконструкцією деяких періодів української історії, таких як Запорізька січ і Кубанське військо. Все це - можливість у тісній співпраці з істориками прищепити молодому поколінню правильне розуміння патріотизму", - розповів Череп.

Він підкреслив, що особлива увага у цій роботі приділяється вивченню Конотопської битви, перемогу у якій над Москвою український гетьман Іван Виговський здобув у союзі із кримським ханом Гіреєм Мехметом.

Як вважає голова "Бірлік", за роки незалежності Україна не змогла належним чином оцінити значення цієї знакової для української держави битви, 360-ті роковини якої відбудуться 2019 року.

"Ми вирішили ювілей цієї битви провести на досить серйозному рівні із залученням і держави, і громадськості, і всіх тих, хто небайдужий до історії України", - зазначив глава українсько-кримськотатарської громади дружби.

Він вручив сувенірні монети та відповідні сертифікати главі Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову і координатору організації Таврійська гуманітарна платформа, історику Андрію Іванцю, "як однодумцям і сподвижникам, які допомагали у створенні ідеї спільноти "Бірлік".

Як повідомлялося, 26 липня 2017 року у Конотопі за участі української і кримськотатарської громадськості відбулося святкування 358-ї річниці Конотопської битви. У ході святкових заходів, що проходили за участю місцевих органів влади, йшлося про необхідність створення комітету з відзначення 360-річчя Конотопської битви на державному рівні.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-