Три роки боротьби, три роки перешкод. Які перепони чинять громаді в м. Костянтинівка?

Три роки боротьби, три роки перешкод. Які перепони чинять громаді в м. Костянтинівка?

Укрінформ
5  вересня, 12.00 - Боротьба громади Стрітенського храму в Костянтинівці на Донеччині за право належати до Київського Патріархату та перешкоди, які чинять їй у цьому. 

Організатор: Донецька єпархія УПЦ КП. 

Учасники: архієпископ Євстратій (Зоря) – речник Української Православної Церкви Київського Патріархату, модератор; протоієрей Костянтин Кузнєцов – настоятель Свято - Стрітенського храму міста Костянтинівка Донецької області; Андрій Акулов – член релігійної православної громади «Свято-Стрітенська парафія Донецької єпархії УПЦ КП», колишній голова цієї релігійної громади; Юрій Шапран - голова релігійної православної громади «Свято-Стрітенська парафія Донецької єпархії УПЦ Київського Патріархату», меценат; Марія Байрачна – член релігійної громади, представник громади міста Костянтинівка Донецької області; В’ячеслав Власенко, «Філін» – командир 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна», полковник Збройних сил України.

Коротко. Під час заходу учасники розкажуть про три роки боротьби громади храму Стрітення Господнього в м. Костянтинівка на Донеччині за право належати до Київського Патріархату та про перешкоди і тиск, які чиняться з боку Московського Патріархату із залученням судової влади і правоохоронців. Нині перед громадою постала небезпека, що її на підставі корупційних судових рішень силою змушуватимуть повернутися під владу Московського Патріархату, чим спровокують серйозне загострення ситуації у прифронтовому регіоні.

Підсумкові матеріали:

Громада Стрітенського храму в Костянтинівці через суди відстоює право підпорядковуватись Київському патріархату 

Парафіяни Стрітенського храму Української православної церкви Київського патріархату в Костянтинівці Донецької області через суди виборюють право підпорядковуватись Київському Патріархату та заявляють про перешкоди і тиск, які чиняться з боку Московського патріархату із залученням судової влади і правоохоронців. 

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря).

"Свято-Стрітенська громада Донецької єпархії УПЦ Київського патріархату з міста Костянтинівка Донецької області вже третій рік поспіль бореться за своє право належати до Київського патріархату. Як не дивно доводиться боротися з українською судовою системою і зараз громада опинилася перед тим, що після очікуваного чергового корупційного рішення може відбутися силова спроба захопити приміщення храму для того, щоб знову його підпорядкувати Московському патріархату. Очевидно, це викличе спротив з боку громади, з боку патріотів України, які не дозволять перетворити єдиний православний, український храм в Костянтинівці, буквально за декілька кілометрів від фронтової лінії, знову на осередок "русского мира", підтримки сепаратизму і російської агресії", - сказав Євстратій (Зоря).

Він нагадав, що у 2015 році до Донецької єпархії УПЦ Київського патріархату добровільно, згідно з діючим законодавствома, перейшла релігійна громада - Свято-Стрітенська парафія. Рішення про перехід було ухвалене на відповідних зборах громади, її статутні документи у встановленому порядку зареєстровані Донецькою обласною державною адміністрацією. За громадою УПЦ КП також закріплено ділянку і новозбудований меценатом Юрієм Шапраном храм. 

Водночас, як зазначив голова парафіяльної ради, меценат будівництва храму Юрій Шапран, після переходу громади до УПЦ КП почалися судові розгляди стосовно юридичної приналежності релігійної громади, які тривають до сьогодні. 

"На сьогоднішній день було вже близько 7 чи 8 засідань судів Донецького господарського суду і два засідання Вищого господарського суду. Рішення по цим судах ви знаєте, тому що нас навіть там не слухали і ніякої уваги на наші аргументи не звертали", - підкреслив Шапран. 

Разом з тим, настоятель Свято-Стрітенського храму міста Костянтинівка протоієрей Костянтин Кузнєцов наголосив, що громада вільно вирішила увійти до складу Донецької єпархії Київського патріархату, щоби мати можливість молитися рідною мовою за рідну державу, за своїх воїнів-захисників, служити духовному розвитку свого українського народу. 

"За два роки служіння наша громада значно збільшилася. Коли проводились перші служби, то приходило 15-20 людей, зараз вже приходять від 50 і більше людей. На такі свята, як Пасха, у нас збирається до 2 тисяч людей. Дуже багато людей перейшли до Київського патріархату і вони хочуть ходити до цієї церкви, хочуть відвідувати саме український храм, де йде молитва за нашу землю, наших захисників. Дуже багато українських військових відвідують наш храм", - зауважив протоієрей. 

Підсумовуючи, речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) звернувся до правоохоронних органів України, Генеральної прокуратури, СБУ розібратися у законності судових рішень стосовно переходу релігійної громади на користь Московського Патріархату. 

"Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет захищаючи права нашої релігійної громади звернувся до генерального прокурора з відповідним листом і ми очікуємо від Генеральної прокуратури, від правоохоронних органів того, що вони звернуть увагу на цей явний приклад винесення неправосудних рішень і дослідять, чи були на цих суддів зовнішні впливи або мотивація", - сказав Євстратій (Зоря).

Він також повідомив, що наступне судове засідання відбудеться 7 вересня, коли буде розглядатися справа у Апеляційному господарському суді Донецької області стосовно переходу релігійної громади у Київський патріархат. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-