Конкурси на керівні посади. Запорука прозорості чи ширма для порушень?

Конкурси на керівні посади. Запорука прозорості чи ширма для порушень?

Укрінформ
31  серпня о 16.00 прес-конференція на тему: “Проведення конкурсу на посаду гендиректора "Національного  Києво-Печерського історико-культурного заповідника".

Організатор:  ГО «Всеукраїнська люстрація».

Учасники: Олександр Куліковський  –  в.о. голови ГО «Всеукраїнська люстрація»; Олександр Федоренко - голова конкурсної комісії; Микола Бондар - голова  ГО "Труханівська Січ"; Наталія Філіпчук  -  представник ГО «Освіта дорослих»; Олег Однороженко - співробітник Інституту української  археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського  НАНУ.

Підсумкові матеріали:

Члени конкурсної комісії з відбору керівника "Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника" стверджують, що є загроза прозорому призначенню нового директора

Члени конкурсної комісії, котра займається добором кандидатури на посаду генерального директора «Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника», закликають Міністерство культури  забезпечити явку членів комісії, котрі не з'явилися на попереднє засідання, та надати приміщення для проведення засідання комісії 1 вересня.

Про це заявив голова конкурсної комісії Олександр Федоренко під час прес-конференції в Укрінформі.

«Завтра ми закликаємо всіх представників громадськості прийти на 14.00 у приміщення Міністерства культури по вулиці  Івана Франка, 16 і підтримати комісію у прагненні визначити директора заповідника чесним неупередженим шляхом», -  зазначив Федоренко.

Він повідомив, що 30 серпня  в приміщенні Міністерства  культури мало відбутися друге засідання конкурсної комісії, на якому кандидати на посаду керівника заповідника  повинні були презентувати своє бачення розвитку заповідника.

«Але, на жаль, засідання не відбулося у зв'язку з відсутністю кворуму. Комісія затверджена у складі 9 осіб, а  вчора на засідання комісії прийшло тільки 5. Відповідно до Закону «Про культуру», комісія може розпочати своє засідання тільки за наявності двох третин затверджених членів», -  зазначив голова комісії.

За його словами, причини неявки членів комісії невідомі.

«Всі члени комісії погоджувалися  з датою, і ця дата, і час визначалися за їхнім наполяганням. Друге, жоден із них не попередив секретаря комісії, що його не буде. Жоден із них, коли побачили, що вони відсутні, і телефонували кожному, оскільки всі контакти є в секретаря комісії, не взяв слухавку. І четвертий факт, ми сьогодні бачимо на сайті Міністерства культури інформацію не про те, що завтра відбудеться наступне засідання комісії, а про те, що додатково буде повідомлено про якийсь повторний конкурсний добір. Не зрозуміло, що це означає, оскільки закон не передбачає право Міністерства культури розпускати комісію. Тільки комісія може визначати, коли має бути засідання», -  наголосив Федоренко.

Він підкреслює, що «сукупність усіх цих фактів дає можливість припускати, що відбувається щось незрозуміле».

«Але я наголошую, що сподіваюся, що наша прес-конференція буде спонукати Міністерство культури належним чином завтра організувати проведення конкурсу, тобто забезпечити нас приміщенням, забезпечити присутність секретаря, який є штатним працівником Міністерства культури, а так само повідомити всіх членів комісії. Сьогодні я не можу зв'язатися з секретарем комісії  і дізнатися, чи буде засідання», - повідомив голова комісії.

Він зазначає, якщо на засідання комісії 1 вересня не з'являться члени комісії, котрі були відсутні на попередньому засіданні, то комісія буде звертатися до міністра культури Євгена Ніщука з проханням замінити цих членів комісії.

«У нас склалася практика, що і міністерства, і державні компанії очолюють так звані виконуючі обов'язки. Сьогодні є інформація про те, що чинного директора «Лаври»  (Любомира Михайлину - ред.) звільнили.  Тобто з 5 вересня, коли в нього закінчується контракт, уже є наказ про його звільнення. Як юрист я розумію, що буде далі: комісію або будуть спробувати розпустити, або розтягти її роботу на невизначений термін. І таким чином 6 числа ми можемо отримати наказ, що якась людина призначена виконуючим обов'язки, і він буде працювати до безкінечності», - зазначив Федоренко.

Таким чином, наголосив він, якщо гендиректор заповідника буде обраний не за конкурсом, а буде призначена стороння особа  поза конкурсом,  «що буде далі відбуватися в заповіднику ніхто не може гарантувати».

  Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-