Презентація звіту про діяльність НАБУ за І півріччя 2017 року

Презентація звіту про діяльність НАБУ за І півріччя 2017 року

Укрінформ
10 серпня, 14.00 - Результати діяльності НАБУ за перше півріччя 2017 року за участю Директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. 

Підсумкові матеріали:

Ситник сподівається, що Рада восени розглядатиме створення антикорупційного суду

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник сподівається, що Верховна Рада восени візьметься за створення антикорупційного суду.

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Осінь у парламенті потребуватиме створення цього суду, бо зараз намагаються укотре обдурити наших партнерів з цими окремими палатами, які призведуть до ще гіршого результату, ніж ми маємо зараз у судах», - наголосив Ситник.

Раніше директор НАБУ заявляв, що за умови ухвалення відповідного законодавства антикорупційний суд в Україні реально створити до кінця 2017 року.

Погодженої підозри депутату Довгому поки що немає - Ситник 

На сьогодні погодженої підозри народному депутатові Олесеві Довгому немає.

Про це заявив у четвер директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник на прес-конференції в Укрінформі.

"На сьогодні погодженої підозри Довгому немає. Це все, що я зараз можу сказати", - зазначив Ситник.

Він додав, що детективи НАБУ повідомляють про ті чи інші рішення бюро лише тоді, коли вже є певні конкретні дані.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Юрій Луценко 21 червня вніс подання до ВР про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олеся Довгого.

За даними ГПУ, в результаті незаконних дій Довгого, вчинених у співучасті з іншими службовими особами, з комунальної власності незаконно відведено та вилучено 10 земельних ділянок природно-заповідного фонду - заказника місцевого значення "Острів Жуків" загальною площею 44,25 га. 

Київська міська рада у 2007 році ухвалила скандальні рішення щодо земель заказника "Острів Жуків". Довгий тоді був секретарем Київради.

11 липня Верховна Рада підтримала подання ГПУ про зняття недоторканності з Довгого.

9 серпня керівник САП Назар Холодницький заявив, що Довгому найближчим часом оголосять підозру.

Суд у справі про держзраду Януковича оголосив перерву до 15 серпня 

Оболонський районний суд Києва оголосив перерву до 15 серпня у розгляді справи по суті за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді.

Відповідне рішення у четвер оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перерва до 15 серпня, на 14:00", - сказав Дев'ятко.

На наступному засіданні планується провести допит екс-постпреда України при ООН Юрія Сергеєва, який був присутній на засіданні Радбезу ООН від 3 березня 2014 року, де постпред РФ при ООН Віталій Чуркін показав фотокопію листа Януковича до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська в Україну.

У четвер суд розглянув низку доказів, серед яких - протокол огляду сайта президента РФ, на якому було виявлено текст звернення Президента РФ Володимира Путіна до Ради федерацій РФ з питання надання дозволу на використання Збройних сил РФ на території України, відеозапис засідання Ради федерацій РФ, на якому було підтримано це звернення і проголосовано за надання цього дозволу, протокол огляду сайту Ради федерацій РФ, на якому було розміщено ухвалену постанову від 1 березня щодо дозволу на введення військ в Україну.

Суд також дослідив стенограму засідання Ради безпеки ООН від 1 березня 2014 року, де виступив тодішній екс-постпред України, стенограму засідання і частину відеозапису засідання  РБ ООН від 3 березня 2014 року, на якому постпред Росії при ООН зачитував звернення Януковича до Путіна з проханням ввести війська в Україну "для відновлення миру і порядку на Україні" і продемонстрував фотокопію цього звернення.

Було досліджено також звернення Чуркіна щодо визнання листа Януковича до Путіна офіційним документом ООН.

На судовому засіданні досліджено і частину відеозапису з прес-конференції Путіна від 4 березня 2017 року, коли президент РФ говорив про введення військ ЗС РФ на територію України.

Щодо кожного доказу держзахисник Януковича Віталій Мешечек подавав клопотання до суду про визнання їх недопустимими. Суд долучив ці клопотання до матеріалів справи, а головуючий суддя Владислав Дев'ятко зазначив, що суд дасть належну оцінку всім доказам у нарадчій кімнаті.

Захист Насірова затягує ознайомлення з матеріалами справи - директор НАБУ

Захист відстороненого голови Державної фіскальної служби Романа Насірова затягує ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. 

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

"Коли ми вийшли на стадію ознайомлення матеріалами справи, ті, хто кричали, що вони за день готові у суді довести свою невинуватість, почали дуже повільно знайомитися з матеріалами справи", - зазначив він.

У цьому зв'язку Ситник не виключає, що НАБУ разом із САП доведеться ініціювати питання щодо обмеження сторони захисту з ознайомленням із матеріалами цього кримінального провадження.

"Я думаю, що є величезні побоювання у фігурантів цю справу передавати до суду, тому я не виключаю, що ми разом із прокурорами САП будемо навіть ініціювати питання щодо обмеження  сторони захисту з ознайомленням з матеріалами даного кримінального провадження", - сказав він.

Як відомо, 2 березня детективи НАБУ вручили підозру главі ДФС Роману Насірову. На думку слідства, він дав дозвіл на розстрочення податкових боргів підприємствам народного депутата Олександра Онищенка, чим завдав збитків бюджету на 2 млрд гривень.

7 березня суд заарештував Насірова на два місяці з можливістю застави у 100 млн гривень. 16 березня його випустили з Лук'янівського СІЗО після внесення застави. Пізніше запобіжний захід продовжили.

Ситник обіцяє максимально швидкі результати у справі щодо Приватбанку

Національне антикорупційне бюро України вже провело понад 50 обшуків у офісах Приватбанку і намагається розслідувати справу щодо цієї установи максимально швидко.

Про це директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник сказав на прес-конференції в Укрінформі.

«Ми ніколи не міряємо свою роботу кількістю проведених обшуків, але там проведено понад 50 обшуків і встановлюються усі можливі особи, причетні до цієї оборудки, також паралельно проводяться економічні дослідження для того, щоб виконати вимоги КПК щодо встановлення збитків експертним шляхом», - зазначив Ситник.

За його словами, найближчим часом буде сформоване коло підозрюваних. «Ми розуміємо наскільки це важливо зараз, бо 1 липня минуло — час, коли акціонери повинні були виконати свої зобов'язання, але не виконали. Ми розуміємо, що справа повинна бути розслідувана миттєво, і ми намагаємося максимально швидко по ній іти», - сказав директор НАБУ.

Як відомо, 1 грудня минулого року Приватбанк перейшов у державну власність.

Протягом червня екс-власник ПАТ КБ "Приватбанк" Ігор Коломойський подав до суду серію позовів, направлених проти Кабміну, НБУ та Приватбанку.

 НАБУ  розслідує кримінальне провадження за фактами розтрати коштів Приватбанку в особливо великому розмірі, вчиненої менеджментом та власниками істотної участі вказаної банківської установи, внаслідок чого держава зазнала збитків у розмірі докапіталізації банку в сумі 116,8 млрд грн.

НАБУ розслідує 19 справ за фактом корупції на ПАТ "Укрзалізниця"

Національне антикорупційне бюро розслідує 19 кримінальних справ за фактом корупції на ПАТ "Укрзалізниця". 

Про це йдеться у піврічному звіті НАБУ, який роздали журналістам під час прес-конференції директора відомства Артема Ситника.

За словами Ситника, найбільше зловживань на підприємстві відбувається під час держзакупівель. "Залізниця проводить держзакупівлі кожен рік на декілька мільярдів гривень. І там є спеціалізоване підприємство ("Центр забезпечення  виробництва" - ред.), за посади  в якому завжди йде боротьба.  Ми там дуже багато людей затримали, арештували, але робота триває. Іще далеко до того, щоб навести порядок", - зазначив він.

Ситник розповів, що корупцією на Укрзалізниці займається цілий відділ НАБУ. А нещодавно прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури  у суді домоглися визнання недійсними угод  про закупівлю Укрзалізницею пального у компанії WOG. 

"Була типова схема: заходить WOG на підприємство "Укрзалізниця", спочатку знижує ціну, щоб виграти тендер, а потім підписується додаткова угода без всяких коливань на ринку палива і перераховуються кошти. Це сотні мільйонів збитків для Укрзалізниці в результаті змови. Зараз ці угоди ми через суд визнали недійсними", - поінформував директор НАБУ.

Він також анонсував нову кримінальну справу за фактом корупції на ПАТ "Укрзалізниця".

Відповідаючи на запитання журналістів, чи фігурує у кримінальних справах вже екс-голова Укрзалізниці Войцех Балчун, директор НАБУ відповів: "Ситуація поки що дуже напружена, і якщо ми знайдемо докази, що причетний і Балчун до цих схем, то, звичайно, ми будемо реагувати".

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-