Конкурс до Верховного суду. Підбиття підсумків та презентація рейтингу кандидатів

Конкурс до Верховного суду. Підбиття підсумків та презентація рейтингу кандидатів

Укрінформ
28 липня об 11.00 відбувся прес-брифінг на тему: “Підбиття підсумків конкурсу  до Верховного Суду та презентація рейтингу кандидатів”

Організатор: Офіс підтримки Національної ради реформ.

Учасники: Сергій Козьяков - Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; Станіслав Щотка - секретар кваліфікаційної палати ВККС України.

До участі запрошено: представників міжнародних організацій, які надали допомогу у проведенні конкурсу.

Коротко. Під час прес-конференції буде оголошено прізвища перших 120 кандидатів рейтингу, проаналізовано їх портрети (судді, адвокати, науковці), підбито підсумки конкурсних процедур.

Довідково. У процесі судової реформи в Україні вперше на конкурсній основі формується новий Верховний Суд. Конкурс на перші 120 посад розпочався 7 листопада 2016 року. У ньому взяли участь 625 кандидатів, які пройшли анонімне письмове тестування, виконали практичне завдання з підготовки модельного судового рішення, здали чотири групи тестів на предмет особистих морально-психологічних якостей та пройшли співбесіду з психологами. Після цього колегії ВККС провели співбесіди, які транслювалися в режимі реального часу в YouTube.

Громадська рада доброчесності допомагала ВККС встановлювати відповідність кандидатів критеріям професійної етики та доброчесності. 59 кандидатів, які отримали негативні висновки ГРД, припинили участь у конкурсі. У світовій практиці такі повноваження громадськості є унікальними.

У фіналі 320 кандидатів візьмуть участь у формуванні рейтингу. Перші 120 – претенденти на посади суддів Верховного Суду. Вища рада правосуддя дослідить  досьє кожного, а після цього підготує подання на їх призначення Президентові України.

Підсумкові матеріали:

Голова ВККС не виключає, що Вища рада правосуддя відсіє когось із 120 кандидатів до Верховного суду

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков не виключає, що Вища рада правосуддя відсіє когось із 120 кандидатів до Верховного суду України.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Підбиття підсумків конкурсу до Верховного Суду та презентація рейтингу кандидатів".

"Вища рада правосуддя має повноваження попрацювати з усіма кандидатурами і передати Президенту 120 кандидатів або менше. Я хотів би підкреслити, що може бути і менше кандидатів, яких передасть Вища рада правосуддя на затвердження Президенту на підпис. Давайте почекаємо", - зазначив він.

Водночас секретар ВККСУ Станіслав Щотка додав, що у випадку відсіювання Вищою радою правосуддя когось із кандидатів до ВС, ніхто не матиме права зайняти його місце.

"Якщо конкурс завершився, далі в процедурах призначення, навіть якщо ми втрачаємо когось з кандидатів, ніхто не може зайти на їх місце, тому що немає конкурсу. Все", - зазначив секретар ВККСУ.

Як повідомлялося, 27 липня ВККСУ затвердила рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного суду. 120 осіб стали переможцями конкурсу, серед них - судді, адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем.

До цього ВККС припинила участь у конкурсі деяких кандидатів, зокрема чинного голови Верховного суду Ярослава Романюка, оскільки той звернувся до комісії з відповідною заявою у зв'язку з наміром подати у відставку.

Відповідно до процедури, далі комісія має направити рекомендації про призначення переможців конкурсу до Вищої ради правосуддя (ВРП), яка розглядає матеріали щодо кожного кандидата і теж перевіряє їх на відповідність критеріям етики і доброчесності.

Після цього Вища рада правосуддя робить подання Президентові, який має підписати указ і надати повноваження суддям.

У ВККСУ пояснили, чому більшість переможців у конкурсі до Верховного суду є суддями

У конкурсі до Верховного суду більшість переможців є суддями, оскільки вони виявилися найсильнішими кандидатами.

Про це заявили голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков та секретар ВККСУ Станіслав Щотка під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Підбиття підсумків конкурсу до Верховного Суду та презентація рейтингу кандидатів".

"Конкурс полягав не в тому, щоб в кожен касаційний суд підібрати приблизно однакову кількість не суддів або суддів. Тоді би нас гарантовано звинуватили в тому, що ми штучно впливали на показник. Він був би кругом причесаний і однаковий. Конкурс полягає у тому, щоб визначити кандидата, який займає вищу позицію у рейтингу", - зазначив Щотка.

На його думку, свідченням об'єктивності оцінки кандидатів є перемога у конкурсі до Касаційного господарського суду молодого доктора юридичних наук Віталія Уркевича, який отримав 840,83 балів і посів перше місце в рейтингу.

"Це говорить про те, що не було спроби штучно підганяти цифри під бажану картину", - переконує секретар ВККСУ.

Як повідомлялося, 27 липня ВККСУ затвердила рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного Суду. 120 осіб стали переможцями конкурсу, серед них - судді, адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем.

До цього ВККС припинила участь у конкурсі деяких кандидатів, зокрема чинного голови Верховного Суду Ярослава Романюка, оскільки той звернувся до комісії з відповідною заявою у зв'язку з наміром подати у відставку.

Відповідно до процедури, далі комісія має направити рекомендації про призначення переможців конкурсу до Вищої ради правосуддя (ВРП), яка розглядає матеріали щодо кожного кандидата і теж перевіряє їх на відповідність критеріям етики і доброчесності.

Після цього Вища рада правосуддя робить подання Президентові, який має підписати указ і надати повноваження суддям.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-