Куди вступати абітурієнту?  Аналіз попиту роботодавців на популярні професії. Ринок праці у першому півріччі 2017-го

Куди вступати абітурієнту? Аналіз попиту роботодавців на популярні професії. Ринок праці у першому півріччі 2017-го

Укрінформ
6 липня, 12.00 - Прес-конференція директора з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Сергія Марченка. 

Організатор: Work.ua

Коротко. 29 червня в Україні стартувала вступна кампанія. Випускники вибирають майбутні професії. Щоб полегшити їм вибір, Work.ua провів власне дослідження ринку праці України та з’ясував, на які професії та в яких галузях попит роботодавців зростає, а які втрачають популярність. Дослідження проводилося за період з початку 2015 до червня 2017 рр. та охоплює всі регіони України.

Визначено галузі, в яких роботодавці найактивніше шукали працівників, професії, попит на які останніми роками зростав найбільше, та заробітні плати, що пропонують роботодавці та очікують шукачі роботи. 

Крім того, Work.ua зібрав інформацію щодо динаміки розвитку популярних серед абітурієнтів спеціальностей в Україні та порівняв із Великою Британією.

Друга частина прес-конференції традиційно присвячена стану українського ринку праці та підбиттю підсумків першого півріччя 2017 року.

Підсумкові матеріали:

Work.ua назвав 10 найзатребуваніших професій в Україні: на першому місці оператор АЗС

За 2,5 роки кількість вакансій "оператор АЗС" на сайті Work.ua зросла на 192%.

Про це поінформував директор з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Сергій Марченко під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"На першій позиції (за відсотком зростання - ред.) "оператор АЗС" - на 192% зріс попит на цих людей", - пояснив Марченко.

Він додав, що статистика вираховувалась шляхом аналізу зростання кількості вакансій певної професії на сайті Work.ua у відсотках у період з 2015 року по 25 червня 2017.

Марченко повідомив, що загалом в ТОП-10 найзатребуваніших професій серед працедавців увійшли: вантажник, асистент стоматолога, адміністратор студії засмаги, різноробочий, пакувальник, водій навантажувача, піцайоло, покоївка та посудомийка.

Лише для 3% роботодавців має значення, який вищий навчальний заклад закінчив працівник - експерт

В Україні лише для 3% роботодавців має значення, який вищий навчальний заклад закінчив пошукач роботи.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі сказав директор з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Сергій Марченко. 

"Тільки 3% працедавців звертають увагу на якість освіти. Вони вважають це вирішальним фактором. Половина працедавців не вважають це вирішальним критерієм, але все ж таки звертають увагу на освіту, і 46% працедавців України не звертають увагу на престижність вишу, на те, де навчався пошукач роботи", - сказав Марченко.

За його словами, традиційно працедавці звертають увагу на досвід роботи.

«Я рекомендував би студентам хоч трошки, але підробляти під час навчання. Тоді вони отримують не просто диплом, а диплом, який базується на практичних навичках, і такі шукачі роботи для роботодавців набагато цікавіші, тому що мають практичні навички і тому що роботодавці вважають таких людей більш активними, більш працьовитими», - сказав Марченко.

Крім того, за його словами, роботодавців може зацікавити і середній бал диплому, який свідчить про працездатність людини, спроможність досягти якогось результату.

Втім, за словами експерта, певні прогнози щодо зростання попиту на певні спеціальності можна робити, зокрема, в промисловому секторі, незважаючи на втрату промислових потужностей на Донбасі.

«Зараз в промисловості бум, принаймні на ринку праці, туди активно шукають працівників, і ми сподіваємося, що через рік, два будуть результати цього найму. ...Загалом дуже велика потреба в робітничих професіях і в тому, що стосується виробництва. Був час, коли було непрестижно вступати на технологічні, механічні, металообробні факультети. Але зараз для таких вакансій є суттєві можливості, бо промисловість росте найбільше в Україні, а якщо вона росте, то потребує кадрів, і, звичайно, ця потреба буде і через рік, через два, через три», - сказав Марченко.

Так, порівняно з 2016 роком, за даними Work.ua, кількість вакансій на виробництво та робітничі спеціальності зросла на 68%, будівництво та архітектуру - на 65%, логістику, зовнішньоекономічну діяльність - 64%, транспорт, автобізнес - на 60%, сферу обслуговування - 59%.

До того ж, за даними експертів, зарплати у цих сферах можуть навіть перевищувати зарплати в таких популярних галузях як, наприклад, фінанси та банківська справа. Так, за даними Work.ua, у 2015 році середня зарплата у сфері фінансів склала 5 205, у сфері будівництва та архітектури - 7 870 грн. У 2017 році (дані першого півріччя) фінансисти отримували 6 467 грн, у галузі будівництва та архітектури - 9 670 грн. В середньому в цій сфері зарплати були вищими на 52%, ніж в банківському секторі та сфері фінансів. 

Крім того, на думку Марченка, зростатиме попит на спеціалістів в галузі сільського господарства.

«Україна - аграрна країна, дуже багато є вакансій, які пов'язані з роботою в аграрному бізнесі, і знову ж таки - коли відкриється ринок землі, це надасть імпульс для розвитку аграрного бізнесу, якому потрібно буде більше фахівців», - зауважив Марченко.

Майже 30% роботодавців готові в майбутньому замінити працівників на роботів

Більше чверті українських роботодавців погодилися б  в майбутньому замінити працівників на роботів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів  директор з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Сергій Марченко. 

«Є футуристичні прогнози про те, що через 20-30 років в розвинутих країнах половина людей уступить свої робочі місця роботам. Ми задали нашим роботодавцям питання чи готові вони замінити своїх працівників роботами при однаковій вартості та продуктивності праці. 53%  відповіли, що все ж таки  візьмуть на роботу людину, але більше чверті роботодавців  - 28% опитаних - сказали, що придбають робота. Для нього не потрібно мати HR-менеджера, або happy-менеджера», - розповів Марченко. 

Відповідно до таких прогнозів та зважаючи на розвиток технологій, у світі змінюються і освітні тенденції, і вибір студентами тієї чи іншої спеціальності. Орієнтація відбувається зокрема на ті професії, які створюють технології у сфері бізнесу, сільського господарства, медицини тощо.

Так, згідно з порівняльним дослідженням Work.ua щодо тенденцій в освіті в Україні та в Великобританії,  найбільшими попитом в Великобританії в період з 2012 по 2015 роки користувалися комп'ютерні науки (зараховано до навчання в цей період - 13,8% студентів) , біологічні науки (13,5%), сільське господарство (13,2%), та архітектура і будівництво (10,3%). Найменше затребуваними в Великобританії  стали - історія, філософія, філологічні та педагогічні спеціальності.

За словами Марченка, в Україні IT-спеціальності та аграрні спеціальності також користуються попитом. В той же час, за його словами, з 2012 року жодна спеціальність не показала позитивної динаміки. Цей спад, зумовлено, зокрема і демографічними показниками. Так у 2015-2016 роках кількість вступників до ВНЗ в Україні зменшилася на 27% порівняно з 2012 роком. Критичний спад у кількості вступників до вишів відбувся у 2014 році, коли до вишів прийшло покоління, народжене в 1996-1997 роках. 

Так, в період 2012-2015 рр. тих, хто вступив на комп'ютерні науки, поменшало на 6%, студентів, які  обрали сільськогосподарський напрямок - стало менше на 12,8%. Студентів, які здобувають освіту за  педагогічними спеціальностями, стало менше на 14,3%.

"Педагоги в Україні користують попитом", - висловив таку думку Сергій Марченко.

На такі  спеціальності у вишах,  як менеджмент та адміністрування попит впав на 39,1%, гуманітарні та економічні науки - по 33%. Популярність правової освіти  знизилася на 19,5% - настільки поменшало студентів на юридичних факультетах. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-