Спеціальні служби України від найдавніших часів і до сьогодення

Спеціальні служби України від найдавніших часів і до сьогодення

Укрінформ
25 травня, 10.30 - Презентація багатотомного видання “Спеціальні служби України від найдавніших часів і до сьогодення”. 

Організатор: Служба безпеки України.

Учасники: Василь Грицак - Голова Служби безпеки України, генерал армії України;  Сергій Кудінов - ректор Національної академії Служби безпеки України; кандидат юридичних наук, доцент; Валерій Смолій - директор Інституту історії України НАН України, академік Національної академії наук України, доктор історичних наук, професор;  Володимир Сідак - головний науковий співробітник Національної академії Служби безпеки України, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, доктор історичних наук, професор.

Підсумкові матеріали:

Рішення про заборону в'їзду до України СБУ ухвалює лише у випадку загрози нацбезпеці, в інших випадках це компетенція прикордонників - Грицак 

Рішення про заборону в'їзду до України будь-кого СБУ ухвалює лише у випадку, якщо ця людина загрожує національній безпеці, у інших випадках - порушення правил перетину кордону, зокрема, з окупованими територіями - це компетенція прикордонників.

Про це сказав голова СБУ Василь Грицак під час прес-конференції в Укрінформі, коментуючи рішення про заборону в'їзду російській актрисі Олені Яковлєвій.

"СБУ приймає рішення про заборону в'їзду в Україну або обмеження терміну перебування у випадку, якщо людина вчинила щось, що загрожує національній безпеці держави незалежно від території вчинення. Чи то РФ, Білорусь, чи якась інша країна. Якщо людина просто перетнула кордон Криму і не висловлювала там антиукраїнських закликів, змін території держави тощо - це пряма компетенція прикордонників", - пояснив Грицак. 

Він звернувся з проханням до всіх причетних відомств, починаючи від Міністерства культури і закінчуючи СБУ, діяти злагоджено. "Ми не маємо відстежувати кожну актрису чи співачку. Але реагувати ми будемо у тому випадку, якщо є дійсно загроза національним інтересам", - наголосив Грицак.

У прес-службі СБУ кореспонденту Укрінформу уточнили, що питання порушення перетину кордону - це компетенція прикордонників, а компетенція СБУ -  якщо є висловлювання проти України. Тобто, якщо людина порушила порядок перетину кордону - це адміністративна відповідальність, яка може бути реалізована у забороні в'їзду. У даному випадку, якщо б Яковлєва переїхала до Криму через пункт пропуску Чонгар, вона мала б право на в'їзд в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, російську актрису Олену Яковлєву прикордонники не пустили до Харкова і заборонили в'їзд на три роки через те, що вона відвідувала окупований Крим.

Голова СБУ презентував багатотомне видання “Спеціальні служби України від найдавніших часів і до сьогодення”

Україна повертається в європейський дім і тому саме зараз час відкрити і проаналізувати заново ті сторінки історії, які були спотворені Росією.

Про це сказав на презентації в Укрінформі багатотомного видання "Спеціальні служби України від найдавніших часів і до сьогодення" голова СБУ Василь Грицак.

"Саме зараз час відкрити і проаналізувати заново ті сторінки історії, які пов'язують українські землі, а отже й українські спеціальні служби, із загальноєвропейським контекстом. Це видання має стати застереженням для прийдешніх поколінь, щоб не повторювати помилок, які допускалися у минулому, зокрема за радянських часів", - наголосив Грицак. 

Голова СБУ зауважив, що правда замовчувалася радянською історією, щоб стерти з пам'яті приклади героїзму й патріотизму українців. "Ті, які пропускала тоталітарна цензура, повністю перекручувалися у совєцькій трактовці".

За його словами, сьогодні Росія зазіхає на історичну правду інших народів і тим самим плюндрує й власну історію. Не наука, а ідеологічні фантазії та марення на історичні теми давно вже стали зброєю у гібридній війні розв'язаній РФ. "Наша відповідь російській інформаційній агресії - це правда, факти, документи", -  наголосив голова СБУ.

Він зауважив, що дослідники по крихтах знаходили цінні та важливі для сучасності матеріали часів далекої Княжої доби, Козацької республіки ХVІІ століття, Української революції 1917-1921 років, дій ОУН і УПА під час Другої світової війни та відразу ж після неї. 

Перші два томи, презентовані сьогодні, присвячені діяльності вітчизняних спецслужб на теренах нашої держави у ІХ - середині ХVІІ століття та часів національно-визвольних змагань 1917- 1921 років. Це результат спільної роботи Служби безпеки України та Інституту історії України Національної академії наук.

Колектив авторів продовжить роботу над підготовкою наступних томів «Історії спеціальних служб України». «Ми презентували лише перші два томи і це перша ластівка. Далі переходимо до найскладнішого часу. Загалом планується підготувати п'ять чи сім томів»,  - зазначив директор Інституту історії України, професор Валерій Смолій.

Автори книги – відомі українські вчені: директор Інституту історії України академік Національної академії наук України, доктор історичних наук, професор Смолій Валерій Андрійович, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, доктор історичних наук, професор Сідак Володимир Степанович, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор історичних наук, професор Котляр Микола Федорович, доктор історичних наук, професор Степанков Валерій Степанович.

Відео із заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-