Хроніка корупції у місцевій владі

Хроніка корупції у місцевій владі

Укрінформ
24 травня, 12.00 - Рік "Під контролем": Хроніка корупції у місцевій владі. 

Організатор: Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем».

Учасники: Віктор Таран - учасник руху «Під контролем»; Гліб Канєвський - координатор руху «Під контролем», аналітик; Олексій Ткач - юридичний радник; Валентина Сеник - начальник відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Генеральної прокуратури України.

Коротко. Захід присвячено річниці діяльності Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем», на якому буде оприлюднено статистику порушень антикорупційного законодавства місцевими органами влади, типові корупційні схеми, які використовуються чиновниками, інформація щодо участі представників різних політичних сил у корупційних оборудках, а також результати співпраці руху з Генеральною прокуратурою України.

Підсумкові матеріали:

Корупцією уражені всі партії, представлені в органах місцевого самоврядування - активісти

Усі політичні партії, представлені в органах місцевого самоврядування, так чи інакше уражені корупцією.

Про це заявив учасник руху «Під контролем» Віктор Таран під час круглого столу в Укрінформі.

«Як показала діяльність нашої групи, фактом корупції на місцях вражені всі політичні партії, які представлені в парламенті, і не тільки в ньому», - зазначив Таран.

За його словами, нині учасники руху «Під контролем» готують звернення до партій. «Ми зараз готуємо низку звернень до працівників політичних партій, у діях депутатів яких ми виявили порушення, з проханням подати на імперативний мандат. Ви знаєте, що ця норма вступила в дію, і більше того, вже є прецеденти, коли депутатів повиключали з місцевих рад за цим інструментом», - сказав Таран.

Окрім цього, підкреслив він, згодом учасники руху оприлюднять підсумковий звіт, де можна буде побачити в розрізі районів та міст, які партії мають найбільший індекс корупційності своїх депутатів.

Таран зазначив, що Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» стартував 12 травня 2016 року як об'єднання регіональних громадських організацій, які послідовно протягом останніх років борються із корупцією у своїх регіонах. Наразі коаліція об'єднує близько 80 організацій з усіх регіонів України.

Учасники руху «Під контролем» назвали найпоширенішим проявом корупції в органах місцевої влади конфлікт інтересів

Найпоширенішими порушеннями фігурантів корупційних дій в органах місцевого самоврядування стали конфлікт інтересів та порушення в сфері державних закупівель.

Про це заявив учасник руху «Під контролем» Гліб Канєвський під час круглого столу в Укрінформі.

«Одне й найпопулярніших порушень, яке допускають представники органів місцевого самоврядування чи депутати місцевих рад, це безпосередньо конфлікт інтересів», - зазначив Канєвський.

Інше порушення, на якому він зупинив увагу, - голосування депутатів за рішення на свою користь чи то приватних інтересів.

Окрім того, представники органів місцевого самоврядування та депутати місцевих рад, зазначив Канєвський, вдаються до порушень у сфері державних закупівель, декларування недостовірної інформації, тощо.

«Внаслідок системного моніторингу ми зуміли підготувати 319 скарг, ми їх називаємо довідки, бо виписуємо, що саме було порушено, хто порушує закон: це посадова особа чи депутат і до якої політичної сили він відноситься. Ми передавали ці довідки в Генеральну прокуратуру для реагування», - зазначив учасник руху «Під контролем»,  підкреслюючи, що з ГПУ в них склалася продуктивна співпраця.

Канєвський пояснив, що виявлення порушень в органах місцевого самоврядування проводилося шляхом моніторингу всіх засобів масової інформації місцевого рівня, повідомлень у соціальних мережах про корупцію в міських, обласний, районних  чи сільських радах. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-