Як ринок землі вплине на темпи розвитку українського АПК?

Як ринок землі вплине на темпи розвитку українського АПК?

Укрінформ
23 травня, 10.00 - Як ринок землі вплине на темпи розвитку українського АПК? 

Організатор: Український освітній центр реформ. 

Учасники: Юрій Микитенко - заступник директора департаменту – начальник відділу економічного регулювання земельних відносин Департаменту міжнародної співпраці та ринку земель Держгеокадастру; Тарас Висоцький - генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу; Александер Шкурла - експерт Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR); Дмитро Боярчук - виконавчий директор CASE Україна; Григорій Кукуруза - економіст IMF Group Ukraine; Володимир Артюшин - експерт ГО “Інститут розвитку аграрних ринків”; Віктор Заяць - зав.кафедрою земельного кадастру НУБіП.

Довідково. Національний прес-клуб з аграрних та земельних питань створено при Українському освітньому центрі реформ у грудні 2012 року. До участі у своїх засіданнях він запрошує провідних вітчизняних та зарубіжних експертів з питань розвитку сільського господарства. Додаткову інформацію про його роботу можна отримати за телефоном: (044) 490 69 88 /90. 

Підсумкові матеріали:

Юридичним особам ще зарано бути суб'єктами ринку землі в Україні - Держгеокадастр

Суб'єктами ринку земель сільськогосподарського призначення будуть територіальні громади, фізичні особи та держава, а юридичним особам поки що рано надавати право на придбання такої землі.

Про це заявив, начвідділу економічного регулювання земвідносин Департаменту міжнародної співпраці та ринку земель Державної служби України з питань картографії, геодезії та кадастру Юрій Микитенко під час круглого столу в Укрінформі 23 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Серед основних суб'єктів обігу земель сільськогосподарського призначення ми передбачаємо: громадян України, територітальні громади та держава. Основними покупцями також будуть громадяни України, територіальні громади та держава. Юридичних особ на сьогодні в коло покупців, ми вбачаємо, вводити ще зарано", - зауважив Микитенко. 

Він додав, що на першому етапі запровадження ринку землі існують ризики скупки земельних ділянок іноземними підприємствам. 

На думку Микитенка заплановані обмеження сприятимуть розвитку фермерства та сімейних сільських господарств в Україні. 

До 2020 року ціна на земельні ділянки не буде нижчою за їх нормативно-грошову оцінку, - Держгеокадстр

На першому етапі введення ринку земель сільськогосподарського призначення - до 2020 року, ціна за ділянку не буде меншою за її нормативно-грошову оцінку. 

Про це заявив, начальник відділу економічного регулювання земельних відносин Департаменту міжнародної співпраці та ринку земель Державної служби України з питань картографії, геодезії та кадастру Юрій Микитенко під час круглого столу в Укрінформі 23 травня. 

"На першому етапі, який буде тривати до 20-го року ціна на земельні ділянки сільськогосподарського призначення повинна бути не нижча, при здійсненні продажу, ніж їх нормативно-грошова оцінка. Щоб не було знецінення вартості ділянок у власності громадян", - розповів Микитенко.

Він також додав, що для запобігання спекуляції в законопроекті "про обіг земель сільськогосподарського призначення" передбачена виплата не менше 50% від нормативно-грошової оцінки ділянки в перший рік продажу землі.

Агрохолдинги не зацікавлені в купівлі землі сільськогосподарського призначення - УКАБ

Агрохолдинги не зацікавлені в купівлі землі сільськогосподарського призначення, але зацікавлені у створенні відкритого ринку.

Про це заявив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький, під час круглого столу в Укрінформі 23 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Агрохолдинги, як великі орендарі не зацікавлені в купівлі (земель сільськогосподарського призначення - авт.), але вони зацікавлені в ринку. Це зовсім різні речі, тому що відкритий ринок, ліберальний, збільшить можливість залучення інвестицій", - розповів Висоцький. 

На думку експерта, агрохолдинги зацікавлені в консолідації земельних ділянок та в ліберальності ринку земель сільськогосподарського призначення. Що в свою чергу дасть змогу придбати невеликі земельні ділянки під довгострокові проекти: тваринні комплекси, або багаторічні насадження.

Відео із заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-