День жалоби й пам’яті. Боротьба кримських татар за Батьківщину триває

День жалоби й пам’яті. Боротьба кримських татар за Батьківщину триває

Укрінформ
19 травня, 11:00 - «1944/2014: боротьба кримських татар за Батьківщину», присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Мустафа Джемілєв – лідер кримськотатарського народу, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу; Рефат Чубаров – Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України; Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики України; Синавер Кадиров – член Меджлісу кримськотатарського народу; Юсуф Куркчі - перший заступник міністра  з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Есма Аджієва – радник міністра культури України; Гюндуз Мамедов – прокурор Автономної Республіки Крим; Ескендер Барієв – член Меджлісу кримськотатарського народу,  голова правління ГО «Кримськотатарський ресурсний центр».

Підсумкові матеріали:

Чубаров: Політики мають визначитися, чи готові вони повертати Крим в Україну без вирішення кримськотатарського питання

Глава Меджлісу крымскотарского народу Рефат Чубаров заявив, що окремі українські політики мають для себе чесно вирішити, чи готові вони відстоювати повернення Криму під суверенітет України без переформатування кримської автономії.

Про це в п'ятницю він заявив під час круглого столу в Укрінформі «1944/2014: боротьба кримських татар за Батьківщину», повідомляє кореспондент агентства.

"Річ у тому, що частина українського політикуму все ще несе значну частину тих міфологем, що про кримськотатарський народ, що про ті чи інші аспекти державного будівництва, і ці міфи заважатимуть ухваленню рішень, які б сприяли цілеспрямованому розгляду питань, які стосуються переформатування кримської автономії", - відзначив Чубаров.

На його думку, вже сьогодні в Україні є політики, які, не бажаючи озвучувати свої справжні мотивації, чому вони виступають проти автономії на основі права кримськотатарського народу на самовизначення, "намагаються привести більш-менш пристойні мотивації, наприклад, невчасність або відсутність необхідності автономій у складі української держави, тобто, знаходять пояснення, які допомагають їм зберегти обличчя". 

Як вважає політик, "є кілька питань, на які має дати відповідь кожний український політик, який буде причетний до ухвалення рішення про внесення змін і доповнень до Конституції України відносно Автономної Республіки Крим і міста Севастополя". 

"Серед них питання - чи можливе повернення Криму під суверенітет української держави без системного вирішення кримськотатарського питання і чи можливо побудувати демократичну Україну на принципах, в яких відмовляється іншим", - заявив глава Меджлісу.

За його словами, наступного тижня відбудеться перше засідання робочої групи з напрацювання змін до Конституції України щодо Криму, на якому разом з групою експертів розпочнеться практична робота, під час якої всі дискусійні питання мають набути характеру професійної роботи.

Як повідомляв Укрінформ, 22 травня відбудеться перше засідання робочої групи з напрацювання змін до Конституції України щодо Криму.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-