Травнева готовність. Протидія кремлівським інформаційним спецопераціям

Травнева готовність. Протидія кремлівським інформаційним спецопераціям

Укрінформ
24 квітня о 14.00 відбувся “круглий стіл”: "Супротив спеціальним інформаційним акціям РФ. Чого очікувати на травневі свята і як діяти державі та суспільству". 

Організатор: Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння.

Учасники: Валентин Бадрак - директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР); Дмитро Тимчук - народний депутат України, керівник Центру військово-політичних досліджень, керівник групи "Інформаційний спротив"; Дмитро Золотухін - заступник міністра інформаційної політики; Михайло Самусь - заступник директора ЦДАКР з міжнародних питань; Євген Магда - координатор Бюро протидії гібридній війні, політичний експерт, кандидат політичних наук, доцент НТУУ “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”;  Максим Розумний - керівник Центру досліджень проблем Російської Федерації при Національному інституті стратегічних досліджень; Денис Богуш - експерт Центру дослідження Росії, фахівець з питань інформаційних операцій; Дмитро Козлов - керівник Лабораторії аналізу особистості Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР); Олександр Скіпальський - віце-президент Центру стратегічних досліджень та аналізу, начальник Головного управління розвідки Міноборони (1992 - 1997), заступник голови СБУ (2007); Валерій Король - декан Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, співкерівник проекту Armyua; Григорій Любовець - фахівець з питань інформаційної безпеки, співкерівник проекту Armyua.

Підсумкові матеріали:

Українська тема в російському інформполі останнім часом іде на спад — Золотухін

Інтенсивність обговорення української теми в інформаційному полі Російської Федерації поступово йде на спад.

Про це заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін сказав на засіданні круглого столу в Укрінформі.

«Ми слідкуємо за російськими та проросійськими джерелами інформації в Україні і бачимо, що українська тема у них іде на спад», - сказав Золотухін.

Так, за його словами, більшість сюжетів та інформаційних історій в ефірах РФ створюються саме для внутрішнього глядача, бо українці, які зіштовхуються з таким інформаційним продуктом, вже менш вразливі до таких відверто пропагандистських історій, що викликають посмішку.

«Натомість саме в проросійських джерелах розгортається більш складний рівень маніпуляцій, які в тому числі включають тему радикалізації суспільства, тему використання таких розломів у суспільному житті — це тема мови, раси, національності. І ці розмови та конфліктні ситуації, які присутні в будь-якому суспільстві, не тільки українському, а в російському та європейському — використовуються Кремлем для того, щоб звертати на них увагу, поглиблювати, показувати їх, збільшивши», - сказав Золотухін.

Заступник міністра також відзначив, що кремлівські медіа нині переорієнтовуються на треті цільові аудиторії. «Вплив здійснюється не на українців, а на європейські або ж західні цільові аудиторії, яким демонструють вразливість українців та негаразди, які в нас відбуваються. Це як щодо питання боротьби з корупцією, радикальних рухів, нацменшин і так далі», - додав він.

Золотухін вважає, що, оскільки головними цільовими аудиторіями для маніпуляцій є європейці, це значить, що в РФ розуміють, що саме через Європу і політичні еліти в європейських країнах вони можуть здійснювати вплив на українську спільноту та український істеблішмент.

Тимчук вважає підрив автомобіля ОБСЄ випадковістю

Смертельний підрив авто ОБСЄ на неконтрольній Україні території Луганщини скоріш за все є випадковістю, його не планували. 

Таку думку висловив народний депутат України, керівник Центру військово-політичних досліджень, керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук на засіданні круглого столу в Укрінформі.

"Немає ніякого сенсу на своїй території влаштовувати такі провокації із загибеллю міжнародних спостерігачів. Це була б просто вершина дурості. Думаю, що все значно простіше пояснюється, бо це фактично прифронтова зона, яка і з нашого боку та з їхнього боку суцільно замінована. На окупованій території постійно працюють диверсійно-розвідувальні групи російських спецпідрозділів та місцевих бойовиків, які постійно змінюють один одного. Під час ротації вони не складають схему замінування полів, тому, коли приходить наступна зміна, вони не знають, де й що встановлено", - припустив Тимчук.

Як повідомляв Укрінформ, 23 квітня під час здійснення патрулювання в районі населеного пункту Пришиб (територія ОРЛО) підірвався автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, ймовірно на міні. В результаті вибуху загинув один спостерігач, ще двоє отримали поранення.

Голова СММ ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан заявив, що попри підрив машини, місія і далі виконуватиме свій мандат і вимагає притягнення винних до відповідальності.

У МІП готують концепцію раннього оповіщення про загрози в інформаційному світі

У Міністерстві інформаційної політики України напрацьовується проект концепції раннього оповіщення про загрози в інформаційному світі.

Про це заступник міністра інформполітики Дмитро Золотухін сказав на засіданні круглого столу в Укрінформі.

«Зараз розробляється концепція раннього сповіщення про загрози. Ми її будемо обговорювати з представниками різних органів, які дотичні до тематики стратегічних комунікацій, а також громадських організацій, що працюють на цьому напрямку», - сказав Золотухін.

Він висловив сподівання, що фахівці Міжнародного інформаційного консорціуму «Бастіон» долучаться до цієї роботи і нададуть свої пропозиції та висновки щодо проекту концепції.

Заступник міністра переконаний, створення системи раннього сповіщення про загрози в інформаційному світі є актуальним завданням сьогодення.

Загалом же, за його спостереженнями, останнім часом інформаційні операції Кремля проти України будуються за системою серіалів. Як приклад посадовець навів намагання пов'язати Україну з темою ІДІЛ. «Логіка дуже проста: Росія хоче долучитися до західної боротьби із тероризмом, а тероризм - це ІДІЛ. Бойовики ІДІЛ якимсь чином дотичні до України, вони готуються або ж приїжджають з України, таким чином, Україна є щось на кшталт ІДІЛ, тож давайте разом проти них боротися. Ось такі серіали поширюються останні два роки», - сказав Золотухін.

Він зазначив, що у МІП зараз активно опрацьовуються юридичні аспекти питань інформбезпеки, робиться аналіз необхідності вдосконалення правових норм та механізмів реагування на інформацію, яка заборонена до поширення, наприклад, заклики до повалення конституційного ладу або ж розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Тимчук не сумнівається в кремлівських провокаціях на травневі свята  в Україні 

Народний депутат, керівник Центру військово-політичних досліджень, керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук не сумнівається в тому, що на травневі свята Росія  робитиме спроби розхитати ситуацію в декількох містах України.

Таку думку він висловив на засіданні круглого столу в Укрінформі.

«Небезпека є. Південь уже заявляв про те, що очікує загострення ситуації у Херсонській та Миколаївській областях. Наші джерела підтвердили цю інформацію. Моніторинг, наприклад, у Миколаєві показав, що останні два тижні відбувається активізація російських сил, у першу чергу казаков так званих, які прибувають з Росії», - сказав Тимчук.

За його словами, на День Перемоги українським спецслужбам варто бути готовими до провокацій у столиці.

І якщо раніше в зоні ризику були Харківська та Донецька області, Одеса, то  після декількох провокацій правоохоронні органи там працюють у посиленому режимі. «Це дає нам підстави розраховувати на те, що українські спецслужби придушать спроби провокацій», - сказав депутат.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-