Чому страждають переселенці?

Чому страждають переселенці?

Укрінформ
20 квітня о 10:00 відбулась прес-конференція: “Списки із 200 тисяч людських доль. За що карають переселенців?”. 

Організатори:  БФ “Право на захист” та ГО “Донбас СОС”. 

Учасники: Олена Виноградова - правовий аналітик БФ “Право на захист”; Ірина Алексєєва - стратегічний юрист БФ “Право на захист”; Ольга Гвоздьова - координатор з адвокації ГО “Донбас СОС”; Віталій Святошенко - внутрішньо переміщена особа, постраждала від припинення допомоги по інвалідності.

До участі запрошені: представники Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду та Служби безпеки України.

Підсумкові матеріали:

До списків СБУ знову потрапляють переселенці, що не проживають постійно в ОРДЛО - експерт 

До списків верифікації внутрішньо переміщених осіб, яким призупинили виплати соціальної допомоги, продовжують потрапляти особи, що проживають на території, підконтрольній українській владі, і не порушували встановленого 60-денного терміну перебування  на непідконтрольних територіях Донецької і Луганської областей. 

Про це сказала  правовий аналітик БФ “Право на захист” Олена Виноградова під час прес-конференції  на тему “Списки з 200 тисяч людських доль. За що карають переселенців?", яка проходила в Укрінформі. 

“Зараз уже діє Постанова Кабінету Міністрів України № 365  (про «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» - ред.), щодо перевірок ВПО. Служба безпеки України разом із Мінсоцполітики і Пенсійним фондом знову вдалися до незаконної практики. Так, у березні цього року вони розіслали списки, за якими начебто переселенцям треба призупинити виплати, оскільки ці люди наче б то не проживають на підконтрольній українській владі території”, - сказала  Виноградова. 

Вона також зазначила, що загальна кількість осіб, які потрапили до цих списків, невідома, однак за даними, що вдалося зібрати аналітикам, включно з останньою верифікацією, призупинено виплати 65 тисячам переселенців у Луганській області, 11 тисячам - у Запорізькій області, близько тисячі - у Донецькій області і в Дніпропетровській області таких випадків налічується від 500 до 1 000 в кожному районі області. 

Виноградова зауважила, що до “списків СБУ” продовжують потрапляти й переселенці, які виїздили на окуповані території на кілька днів, але повернулися на місце тимчасової реєстрації, і навіть ті, хто ніколи не залишав підконтрольні українській владі території. За словами аналітика, це не поодинокі випадки. 

Однак, юрист БФ «Право на захист» Ірина Алексєєва уточнила, що визнання помилковим призупинення виплат - процедура довготривала і непроста — потрібно звернутися до суду. 

“До п'яти наших регіональних офісів щодня звертаються від 3 до 5 осіб щодня з числа переселенців, яким призупинили грошову соціальну допомогу. На сьогодні найдієвішим способом відновити виплати є звернення до суду. З квітня ми підготували і подали 20 позовних заяв з приводу визнання дій Пенсійного фонду та УСЗН (Управління соціального захисту населення — прим. ред.) протиправними. Позови зараз розглядаються в судах. Тенденція позитивна - суди першої інстанції і апеляційні суди приймають рішення відновити виплати”, - поінформувала Алексєєва.  

У свою чергу координатор з адвокації ГО "Донбас СОС" Ольга Гвоздьова підтвердила, що, за даними ГО «Донбас-SOS», на сьогодні помилкового списку потрапили вже близько 200 тисяч переселенців, яким припинили дію довідок ВПО і позбавили виплат. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-