Акція

Акція "Вісла". Правова оцінка діям польського комуністичного режиму

Укрінформ
20 квітня о 14.00 відбувся “круглий стіл”: “Акція “Вісла” -  злочин польського комуністичного режиму”. 

Організатор: Український інститут національної пам’яті.

Учасники: Володимир Василенко – доктор юридичних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Володимир В’ятрович – к. і. н., голова Українського інституту національної пам’яті; Богдан Галайко – к. і. н., директор науково-дослідного Інституту українознавства МОН України; Ярослава Галик – керівник проекту «Книга пам’яті Лемківщини»; Ганна Гопко – народний депутат України, голова Комітету у закордонних справах; Микола Горбаль – громадський діяч; Олександр Зінченко ‑ головний редактор інтернет-видання «Історична правда»; Ігор Ільюшин – д. і. н., професор Київського славістичного університету; Роман Кабачій – журналіст-експерт Інституту масової інформації; Микола Княжицький – народний депутат України, голова Комітету з питань культури і духовності; Андрій Когут – директор Галузевого державного архіву Служби Безпеки України; Михайло Мацієвський – голова Київського товариства «Лемківщина» ім. Богдана-Ігоря Антонича ; Володимир Наконечний – кандидат історичних наук; Георгій Папакін – д. і. н., директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України; Степан Романюк – голова Київського ветеранського правозахисного товариства депортованих українців «Холмщина» ім. Михайла Грушевського; Олександр Рубльов – д. і. н, професор, учений секретар Інституту історії України НАН України; Сергій Рябенко – головний спеціаліст відділу правового забезпечення Українського інституту національної пам’яті; Володимир Сергійчук – д. і. н., професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка; Андрій Старух – Монастириський міський голова, ГО «Центр наукових досліджень колоніального впливу»; Володимир Тиліщак – к. і. н., заступник голови Українського інституту національної пам’яті; Софія Федина ‑ кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету імені Івана Франка, голова Світової федерації українських лемківських об'єднань.

Підсумкові матеріали:

Спроби виправдати акцію "Вісла" загрожуть поновленням впливу Кремля у Східній Європі - В'ятрович 

Акція "Вісла", яка розпочалася 28 квітня 70 років тому, має отримати правову оцінку і бути засудженою як Україною, так і Польщею. Спроби виправдати її є аморальними та небезпечними.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті  Володимир В'ятрович під час круглого столу в Укрінформі. 

"Загалом за три місяці акції "Вісла" було переселено близько 150 тисяч українців. Під час її проведення владні підрозділи вдавалися до насильства, навмисно були спалені українські житла, зруйновані церкви, цвинтарі. 3936 українців ув'язнено в концтаборі Явожно, вбито 655 осіб. Урядовим декретом спеціально позбавлено українців майна і можливості повернути собі це майно. Все це дає підстави говорити про те, що акція "Вісла" була одним із масштабних злочинів комуністичного тоталітарного режиму", - підкреслив В'ятрович.

Він зазначив, що депортація українців з метою їх цілковитої національної асиміляції була співмірною з аналогічними діями радянського керівництва щодо народів Криму, Кавказу та Балтії. Цей злочин дуже добре удокументований, опубліковано багато збірників документів, записано багато свідчень постраждалих. Відповідно є серйозна джерельна база для оцінки цього злочину, сказав керівник УІНП. 

"Разом з тим цей злочин досі не отримав правової оцінки. Є лише заява польського сенату, яка не має правової оцінки цього злочину. В такій правовій оцінці зацікавлені як українці, так і поляки, які нині намагаються долати спадщину комуністичного тоталітарного режиму. Спроби виправдати акцію "Вісла", які останнім часом, на жаль, озвучуються деякими політичними середовищами у Польщі, є не лише аморальними щодо жертв цієї акції, вони є небезпечними, адже можуть стати прецедентом для переоцінки інших злочинів комунізму. В цьому, очевидно, зацікавлене керівництво Росії, адже реабілітація радянського минулого стала для Кремля ідеологічною платформою для спроб відновити свій вплив у Східній Європі", - наголосив В'ятрович.

Княжицький попереджає про можливі спроби завадити відзначенню 70-их роковин акції "Вісла"

28 квітня 70 років тому польський комуністичний режим розпочав акцію "Вісла" - військово-політичну операцію примусової депортації українського цивільного населення. Відзначенню цих сумних роковин у Польщі можуть чинитися перешкоди.

Про це застеріг голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький під час круглого столу в Укрінформі. 

"Я буду в Перемишлі 30 квітня, разом з багатьма іншими українськими політиками. І вже зараз ми маємо таку інформацію, що можуть бути спроби завадити відзначенню тих роковин, яке там відбуватиметься. Нам дуже важливо пояснити і польському суспільству, і польській владі, що те, що відбуватиметься, жодним чином не стосується якогось негативного настановлення до Польщі, тому що ця акція була засуджена і всіма представниками польської влади після того, як Польща стала демократичною", - сказав Княжицький.

За його словами, ця акція має бути пам'яттю про злочини комуністичного режиму в Польщі, який вчинив точно такі самі злочини і по відношенню до польського народу, і по відношенню до українського народу. 

"Але злочин у ставленні до українського народу справді був безпрецедентним", - підкреслив Княжицький. 

Він додав, що "ця акція пройшла важкою червоною лінією через більшість родин у Західній Україні", що це велика трагедія українського народу, яка ніколи не повинна більше повторитися. 

"Ми не дозволимо, як країна, яка сьогодні стала сильною, - на жаль, унаслідок війни, - щоб жоден народ так ставився до українців, як це було або в часи Другої світової війни, або після цього. Разом з тим ми маємо ще раз сказати, що ми звинувачуємо в цьому лише польську комуністичну владу. І добре, що ця влада польським народом була знищена. І польські дослідники разом з нами мали би провести точно такі сесії і круглі столи, які проводять українські дослідники, для того, щоб і в польському суспільстві більше такого ніколи не повторилося", - зазначив Княжицький. 

Операція «Вісла» — етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок — 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій, — Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини, — на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані "повернені території" (пол. ziemie odzyskany).

Польська влада має засудити акцію "Вісла" - Гопко 

Влада Республіки Польща має визнати і засудити акцію "Вісла".

На цьому наголосила голова Комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко під час круглого столу в Укрінформі. 

"Операція "Вісла" була найтрагічнішою складовою системної політики винищення, вигнання, розчинення українців, яку здійснювала тодішня комуністична польська влада в 1940-их роках. І рівень засудження, можливо, недостатній. Нинішня влада у Польщі має знайти певні сили для того, щоб трагічні наслідки цього злочину визнати і засудити", - сказала Гопко.  

Водночас вона зазначила, що для України Польща є стратегічним союзником, разом із країнами Балтії, Північної Європи, Румунії, Грузії. Це певна коаліція для протидії Кремлю і всім його спробам зараз нав'язати якийсь свій порядок денний. 

Гопко також закликала попереджати будь-які спроби "різних громадських організацій чи псевдоісториків спекулювати на історичних фактах подібних трагічних сторінок, які були і з української боку, і з польського".

"Ми бачимо неодноразові провокації, від осквернення пам'ятників, пам'ятних знаків до обстрілу консульства Польщі. Спроби таких системних провокацій зростають і мають на меті підірвати двосторонні стосунки... Це своєрідні диверсії, які відбуваються на території України для того, щоб Україна не могла розбудовувати двосторонні відносини", - застерегла вона. 

Операція «Вісла» - етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок - 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій - Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини - на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані "повернені території" (пол. ziemie odzyskany).

Світова федерація лемків вимагає від України офіційно визнати злочином депортацію 1944-1951 років

Україна має офіційно визнати і засудити як злочин депортацію українців у 1944-51 роках.

На цьому наголосила голова Світової федерації українських лемківських об'єднань, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету ім. І.Франка Софія Федина під час круглого столу в Укрінформі.  

"Для нас найважливішим моментом є сприйняття акції "Вісла" не як одинокої акції. Маємо говорити про великий злочин депортації українців із теренів Закерзоння, українських етнічних теренів, 1944-1951 років, в якій сумарно потерпіло понад 700 тисяч етнічних українців. І потерпіло передусім за єдиною ознакою - через те, що вони були українцями", - сказала  Федина. 

Вона зазначила, що Світова федерація "категорично вимагає, щоб цей злочин був засуджений", і не тільки щоб його засудила нинішня демократична, християнська Польща. 

"Найбільше, що ми вимагаємо, - щоб засудження відбулося саме від Української держави. Українська держава - це єдина держава, яка може і мусить захищати українців і засуджувати злочини проти українців", - підкреслила Федина. 

Вона також запропонувала ініціювати проголошення 2018 року роком справедливості щодо українців, яких депортували із Закерзоння в 1944-51 роках. 

"Впродовж наступного року має відбутися широка інформаційна кампанія, щоб кожен українець знав про цю трагедію українського народу. Щоб на 2019 рік, коли у нас буде 75-та річниця початку загальної депортації, ми мали нагоду на широкому світому рівні засудити ці злочини і пошанувати людей, яких депортували", - зазначила науковець.  

При цьому вона наголосила, що жоден з етапів депортації не був засуджений ні Україною, ні світовою спільнотою, тож є тенденція повторення злочину, і нагадала вже зовсім свіжий приклад цього.

За її словами, першими у 1944-45 роках, були вкинуті на Донбас - у Луганську і Донецьку області -  лемківські громади, які вижили і сформували ядро українськості. Але злочин повторився страшною символічністю рівно 70 років опісля. Почалася новітня депортація цих громад з-під кордону з РФ, з Луганської області. 

"Під Луганськом, за 2 км від Луганського аеропорту, були села наших депортованих - Переможне, Карла Лібкнехта, містечко Лутугіне. Саме лемківська громада депортованих була однією з тих, хто активно підтримував українських десантників, яких затисли в Луганському аеропорту. Носили їм їсти, пити, постачали інформацію. За це частина людей були розстріляні прямо на очах у їхніх дітей, частина попали в полон до сепаратистів, кому вдалося вирватися, зараз мають великі проблеми зі здоров'ям, ще частина була розкидана по всій Україні. Зараз частка з них приїхала до Львова або їх зустріли лемки на рідній Лемківщині, звідки їх було депортовано в 1947 році", - розповіла Федина.  

Ту саму ситуацію в повторенні злочину, зазначила вона, ми маємо в контексті кримських татар. 

"Ми маємо дуже складні реалії, особливо в контексті гібридної війни, яка виявляє себе у всіх можливих сферах. І якщо злочин акції "Вісла" не буде засуджений, хто знає, що може статися. Але страшну тенденцію ми бачимо", - констатувала Федина. 

Операція «Вісла» - етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок - 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій, - Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини, - на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані "повернені території" (пол. ziemie odzyskany).

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-