Зовнішньополітичний статус України. Сьогодення і майбутнє

Зовнішньополітичний статус України. Сьогодення і майбутнє

Укрінформ
11 квітня о 14.00 відбувся “круглий стіл” на тему: «Зовнішньополітичний статус України: теперішнє і майбутнє». 

Організатор: ТОВ “Український економіст”.

Модератор: В’ячеслав Шутенко - економіст, політичний оглядач.

Учасники: Олексій Бебель - адвокат, експерт; Андрій Бузаров - політолог, адвокат; Вадим Глушаков - головний редактор інтернет-порталу  «The Економіст»; Сергій Джердж - голова громадської Ліги “Україна - НАТО"; Ганна Левчук - заступник голови політичної партії “Розумна Сила”; Грігол Катамадзе - Надзвичайний і Повноважний Посол, грузинський політик і дипломат; Кирило Клименко - експерт з питань НАТО та міжнародних відносин; Сергій Панадій - перший заступник голови політичної партії «Розумна Сила»; Ігор Піляєв - доктор політичних наук,  радник голови партії «Соціалісти»; Володимир Полуєв - міжнародний оглядач; Ігор Турянський - український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України; Андрій Хома - віце-президент Інституту Права і Суспільства; Глен Грант - підполковник армії Великої Британії у відставці, консультант з пострадянської трансформації збройних сил країн Східної Європи; Ярослав Павловський - директор Інституту інформаційного суспільства; Григорій Перепелиця - директор Інституту зовнішньої політики.

Підсумкові матеріали:

Вступ України в НАТО може бути політичним рішенням - експерт

Рішення вступу України до НАТО може бути політичним. 

Про це заявив український громадський діяч, політик, вчений, лідер Української республіканської партії Сергій Джердж під час круглого столу в Укрінформі.

«Може бути прийняте політичне рішення щодо вступу України в НАТО. І це рішення залежить, звичайно, від волі України, перш за все, а вона є, як ми бачимо, і від волі країн-членів НАТО», - зазначив Джердж.

Він нагадав, що попередні роки звучало кілька прогнозів щодо строків вступу України в НАТО, проте кожного разу дати змінювалися. 

Джердж підкреслив, що свого часу Туреччина набула членства в НАТО, хоча не відповідала жодним стандартам, «але було політичне рішення, цю країну прийняли і вона сьогодні зовсім інші показує результати розвитку».

«Дискусія з НАТО сьогодні надзвичайно потрібна нам, саме членство, звичайно, це питання майбутнього. Важко давати якісь прогнози, але саме сьогоднішній діалог з НАТО, сьогоднішня співпраця посилює нашу безпеку», - вважає експерт.

Якби балтійські країни не були членами НАТО, то стали б окупованими російськими військами - експерт

Країни Балтії давно були б окуповані військами Російської Федерації, якби не були членами НАТО.

Про це заявив директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Григорій Перепелиця під час круглого столу в Укрінформі.

«Ми вже 26 років робимо паузу і дійшли до такого стану, що тепер ми стали жертвою агресії завдяки тому, що увесь час робили паузу. А маленькі балтійські країни паузу не робили, вони з самого початку поставили собі завдання приєднатися до системи колективної оборони, тому що вони дуже чітко розуміли, хто така Росія і який потенціал у цих маленьких країн. Тому вони для себе чітко вирішили, що тільки шляхом колективної оборони можна захистити суверенітет. І я вас запевняю: якщо б вони не були в НАТО, то вони б давно були окуповані російськими військами», - заявив Перепелиця.

Він підкреслює, що жителі будь-якої країни, що опинилася в стані війни, «або самі боронять свою країну, або шукають союзників».

«Двері для України в НАТО відкриті, незважаючи на воєнний конфлікт... А інша справа, що НАТО висуває політичні вимоги. Це закріплено у Вашингтонському договорі: в НАТО приймаються тільки країни з демократичними режимами, країни з авторитарними та клептократичними  режимами не приймаються. От основний критичний критерій», - підкреслив Перепелиця.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-