Життя з “нуля”. Як забезпечуються права  внутрішніх переселенців?

Життя з “нуля”. Як забезпечуються права внутрішніх переселенців?

Укрінформ
3 квітня о 13:00 відбулась громадська дискусія: «Внутрішні переселенці. Три роки невизначеності». 

3 квітня о 13:00 відбудеться громадська дискусія: «Внутрішні переселенці. Три роки невизначеності». (Зала 1)

Організатор: ГО “Важливий кожен”. 

Учасники: Олег Зонтов – голова ГО «Важливий кожен»; Наталія Веселова – народний депутат України; Гайде Різаєва – волонтер; Тетяна Дурнєва – директор ГО «Група впливу»; Денис Казанський – головний редактор ІР «Четвертая власть».

Підсумкові матеріали:

Народний депутат Веселова висловила сподівання, що політики розглядатимуть ВПО як свій електорат

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) отримають поновлення прав голосування на місцевих, парламентських та президентських виборах в разі ухвалення Верховною Радою України законопроекту №6240 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)".

Про це сказала народний депутат України Наталія Веселова під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Нещодавно було зареєстровано третій за рахунком законопроект, який закликаний поновити право голосу внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів на місцевих, парламентських та президентських виборах. Сподіваюся, загальними зусиллями ми досягнемо того, що Верховна Рада таки ухвалить цей законопроект і політики розглядатимуть внутрішньо переміщених осіб як свій електорат", - сказала Веселова.

В свою чергу директор громадської організації "Група впливу" Тетяна Дурнєва наголосила, що ВПО мають вагомі причини, які не дозволяють їм сьогодні змінити реєстрацію місця проживання в паспорті. Ці причини пов'язані з ризиками переміщення в зону конфлікту на Сході України та можливою втратою житла на окупованих територіях.

"Змінити зараз свою реєстрацію в паспорті ВПО зараз не можуть не тільки через те, що для них важко отримати житло і прописатися, а й наприклад більші ризики при перетенанні лінії розмежування на непідконтрольну українській владі територію. Враховуючи ці аспекти, пропозиція, яка була запропонована громадськими організаціями і спільно було вироблено рішення, що на підставі певного переліку документів особа може змінити собі виборчу адресу без зміни реєстрації в паспорті", - додала Дурнєва.

Як повідомляв Укрінформ, близько 20 депутатів з різних фракцій розробили і зареєстрували законопроект №6240, який має вирішити питання виборчих прав переселенців, а також трудових мігрантів, на місцевих виборах. Співавторами законопроекту виступили Громадянська мережа «Опора», громадська організація «Група впливу», експерт «Опори» Олександр Клюжев, виконавчий директор ГО «Група впливу», експерт з питань внутрішньо переміщених осіб Тетяна Дурнєва, політичний експерт Ольга Айвазовська, народні депутати Мустафа Найєм, Григорій Немиря, Сергій Тарута, Остап Еднак, Ганна Гопко, Вікторія Пташник, Ігор Попов, Марія Іонова та інші.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-