Тилові проблеми. Хто безоплатно надає правову допомогу учасникам АТО?

Тилові проблеми. Хто безоплатно надає правову допомогу учасникам АТО?

Укрінформ
16 березня о 14.00 відбулася презентація звіту на тему: “Про діяльність ГО “Юридична Сотня” за 2016 рік”.

Учасники: Леся Василенко - голова ГО “Юридична Сотня”; Артур Дерев'янко - Голова державної служби з питань ветеранів війни та учасників АТО; Віталій Голота - представник Генерального штабу ЗСУ; Дмитро Золотухін - заступник міністра інформаційної політики України; Марія Максимкова - адвокат; Олена Розвадовська - юрист правозахисник; Андрій Панчишин - юрист правозахисник; Юлія Дригайло - член правління ГО "Юридична Сотня".

Підсумкові матеріали:

Майже 7 тис. осіб отримали у 2016 році безплатну правову допомогу від “Юридичної сотні”

Юристи-волонтери громадської організації “Юридична сотня” надали у 2016 році безплатну юридичну допомогу майже 6863 осіб, з яких 5116 військовослужбовців та 177 членів сімей загиблих учасників АТО.

Про це повідомлено під час презентації звіту в Укрінформі на тему: "Про діяльність ГО "Юридична Сотня" за 2016 рік".

“Для того, щоб наші  захисники могли нас ефективно захищати на фронті, не думати про якісь свої проблеми, які у них можуть виникнути вдома, їм потрібно мати надійний тил -  а це соціальний захист, надання необхідної інформації, консультацій та  правової допомоги від юристів, громадських діячів”, - наголосила голова ГО "Юридична Сотня" Леся Василенко.

Вона зазначила, що у минулому  році “Юридична сотня” зосередилася  на трьох основних напрямках роботи.

Перший  з них - це безплатна спеціалізована правова допомога учасникам АТО, яка надавалася юристами-волонтерами та представниками “Юридичної  сотні” у 9  областях України. Так, працюють 4 оператори “гарячих ліній” (з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 за номером 0 800 308 100). Це - юристи, які можуть надавати змістовні правові консультації з питань соціального захисту учасників АТО.

“І якщо на початку 2016 року на “гарячу лінію” зверталися близько 300 осіб у місяць, то вже наприкінці року ця цифра була 900. У 2017 році у нас не було жодного місяця, коли менше 800 дзвінків було на “гарячій лінії”, - заявила голова “Юридичної сотні”.

У разі звернень з більш складними питаннями, які потребують судового розгляду, оператори гарячих ліній надають контакти юристів та адвокатів-волонтерів, які безкоштовно забезпечують юридичний супровід та підтримку.

За словами Василенко, проект безплатної правової  допомоги підтримали 178 юристів-волонтерів по усій Україні.

Також у 2016 році було відкрито  9 регіональних представництв: у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій,  Київській,  Кіровоградській,  Львівській,  Харківській та Одеській областях. У 2017 році було відкриті ще представництва у Черкаській, Миколаївській та Чернігівській областях.

Регіональні представники надають безоплатну первинну та вторинну правову допомогу, онлайн-консультації, консультації під час групових зустрічей, складання запитів, позовних заяв.

Ще одним з основних завдань “Юридичної сотні” є підвищення обізнаності та поінформованості військовослужбовців і ветеранів АТО про права та соціальні гарантії. З  цією метою розроблено 30 пам’яток, які покликані довести до учасників АТО необхідну інформацію для розв’язання проблемних правових питань. Всього у 2016 році було надруковано 65 500 примірників пам’яток. Електронні версії пам’яток можна завантажити на сайті.

Крім того, значні зусилля прикладалися до напрямку реформування  законодавства з метою заповнення “прогалин”, які стосуються учасників  АТО.  У цьому плані “Юридична сотня” співпрацює з 80 громадськими та  ветеранськими організаціями, а також з  міністерствами, відомствами та іншими органами виконавчої влади, здійснюючи правовий супровід підготовки законопроектів, змін до чинного законодавства.

Всього у 2016  році було зроблено 5 нормативно-правових розробок. Серед досягнень - долучення до розробки закону, яким було скасовано безстрокові контракти з формулюванням “до кінця особливого періоду”, що дозволило понад 80 тис. військовослужбовцям звільнятися  з контрактної служби, підсумувала Василенко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-