Збройний конфлікт: як досягти завершення?

Збройний конфлікт: як досягти завершення?

Укрінформ
27 лютого о 15.00 відбулася дискусія на тему: «Донбас: плани на 2017 рік». (Зала 2)

Захід започатковано у рамках «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України», яку виконують Міжнародний фонд «Відродження» (МВФ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Усі думки та позиції є авторськими  і не обов'язково відображають позицію уряду Швеції, Міжнародного фонду «Відродження» (МВФ) та Фонду розвитку аналітичних центрів (TTF). 

Мета заходу - досягнення громадського консенсусу щодо шляхів вирішення збройного конфлікту. До участі в обговорені планів реінтеграції, що зафіксовані в законах та законопроектах, запрошені представники різних гілок органів влади, експерти з неурядового сектору та представники громадських організацій, політичних партій.

Організатор: Донецький інститут інформації. 

Учасники: Віталій Сизов - аналітик Донецького інституту інформації; Наталія Веселова - народний депутат України; Роман Безсмертний - екс-представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи на Мінських перемовинах; Ольга Айвазовська - експерт політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи; Олександр Клюжев - аналітик громадської мережі ОПОРА; Мустафа Найєм - народний депутат України; Олеся Цибулько  - радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Катерина Зарембо - заступник директора Інституту світової політики, є експертом з питань міжнародних відносин та зовнішньої політики України; Марія Золкіна - аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва"; Сергій Третьяков - депутат Донецької обласної ради; Тетяна Дурнєва - Громадський холдинг "Група впливу".

Модератор  - Олексій Мацука, голова "Громадського телебачення Донбасу".

Обговорювалися питання:

- огляд наявних законодавчих ініціатив, щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі;

- що більш ефективно - "блокада" чи реінтеграція?

- чи є альтернативи Мінському протоколу і наскільки вони життєві?

Коротко. Ризики втрати підтримки України з боку провідних держав світу потребують аналізу та формування адекватної реакції. 

Деякі українські інституції вже почали формувати моделі нового порядку денного щодо завершення збройної фази конфлікту на прийнятних для України умовах. Однак досі відсутня фахова оцінка кожного зі сценаріїв та реальна дискусія навколо них. В суспільній думці кожен план є лише баченням вирішення конфлікту в інтересах окремих політично-фінансових груп. Дискусія навколо них рідко виходить за межі взаємних звинувачень в роботі на ворога, що не дає змогу  досягти громадського консенсусу щодо шляхів вирішення конфлікту.

Підсумкові матеріали:

Вибори на непідконтрольних територіях Донбасу наразі неможливі - Айвазовська

Вибори на непідконтрольних територіях Донбасу наразі неможливі, оскільки їх організація має відповідати міжнародним стандартам, чого на даному етапі не існує.

Таку думку висловила експерт політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ольга Айвазовська під час експертної дискусії "Донбас: плани на 2017 рік" в Укрінформі.

"Станом на зараз немає жодних перспектив реалізації політичного етапу Мінських угод. Я думаю, що всі адекватні люди, ті, хто займається тематикою виборів, прекрасно це розуміють. Тому що вибори відповідно до міжнародних стандартів не є порожнім звуком. Це є політичний інститут, який потребує певного ряду передумов. Як то функціонування Державного реєстру виборців, як то  діяльність засобів масової інформації, як то можливість формування політичної думки без тиску, погроз, залякування, як то функціонування політичних партій, як то функціонування банківської системи на цій території", - сказала Айвазовська.

Крім того, експерт зауважила, що на сьогодні "ми не можемо говорити, або виходити навіть на певні компроміси щодо того, що безпековий і політичний етап можуть бути реалізовані одночасно", лише виключно послідовно. 

На переконання Айвазовської, в іншому випадку не буде створено передумов, які дали б можливість організувати вибори відповідно до міжнародних стандартів.

Експерт також нагадала, що дія закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", підписаний Президентом у жовтні 2014 року, завершується у вересні 2017 року. Це означатиме, що немає навколо чого проводити подальшу дискусію.

Як відомо, за три роки з моменту ухвалення закону сторони переговорів у Мінську не дійшли певних консенсусних рішень. 

Дискусію "Донбас: плани на 2017 рік" започатковано у межах «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України», яку виконують Міжнародний фонд «Відродження» (МВФ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA).

У жодному регіоні немає агресивного ставлення до жителів окупованих територій - експерт

В жодному з регіонів України немає агресивого ставлення до людей, які проживають на окупованих територіях Донбасу.

На цьому наголосила політичний аналітик Фонду демократичних ініціатив ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна під час дискусії "Донбас: плани на 2017 рік" в Укрінформі.

"Всупереч будь-яким моментам і політичним спекуляціям, в українському суспільстві відсутні ворожість і агресія щодо людей. які лишилися на окупованих територіях. І переважає співчутливе ставлення... В жодному з регіонів немає агресивного ставлення, домінуючого, до тих людей, які лишилися за лінією розмежування", - сказала вона.

За її словами, загальним тлом, на якому зараз розгортаються всі дискусії як усередині країни, так і на міжнародних майданчиках - це відсутність єдиного бачення в українському суспільстві стосовно того, в який саме спосіб держава має діяти для того, щоб сприяти припиненню конфлікту на Донбасі.

"Так, 29% громадян говорять про те, що держава повинна орієнтуватись на виключне і безумовне відновлення довоєнної ситуації і в адміністративному, і в політичному плані. 17% - це прихильники дуже жорсткої позиції, які говорять, що Україна має орієнтуватися на ізоляцію, визнати ці території тимчасово окупованими, але саме в ізоляціоністському дусі. Але прихильників протилежної позиції, які готові на особливий статус і в такий спосіб сприяти завершенню цього конфлікту, їх 14,5%", - зазначила експерт.

Вона також підкреслила, що є 14% прихильників того, що Україна не мусить нічого кардинально змінювати, що "ми повинні жити з тим підходом існування цих територій, який має місце в державній політиці зараз".

Як наголосила Золкіна, абсолютна більшість людей у "великій" Україні вважають тих, хто опинився на непідконтрольній території, заручниками. "30% вважають, що вони заручники певних обставин: сімейних, матеріальних, фінансових, тобто особистих, - і 25% вважають, що ці люди є заручниками незаконних збройних формувань. 14,5% вважають, що такі люди заручники, але заручники провальної політики української влади щодо непідконтрольних територій", - зазначила експерт.

Таким чином, підсумувала вона, лише 6%українців, які проживають поза межами непідконтрольних територій, вважають тих, хто лишився там, зрадниками.

Дискусія «Донбас: плани на 2017 рік» започаткована у рамках «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України», яку виконують Міжнародний фонд «Відродження» (МВФ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). 

Організатор - Донецький інститут інформації.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-