Об'єднання громад:  перспективи і виклики реформи децентралізації

Об'єднання громад: перспективи і виклики реформи децентралізації

Укрінформ
17 лютого о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: "Об'єднання громад:  перспективи і виклики реформи децентралізації". (Зала 1)

Учасники: Микола Поєдинок, заступник голови - керівник Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад; Олександр Слобожан, перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України.

Підсумкові матеріали:

Кількість дотаційних бюджетів знизилася завдяки децентралізації на 23 % - Асоціація міст України

Завдяки децентралізаційній реформі за останні 2 роки кількість бюджетів, яка вимагала додаткових дотацій, зменшилася на 23, 8 відсотка.

Про це у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі заявив перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан.

«До 2014 року відсоток дотаційності місцевих бюджетів становив 96, 3 %, а донорами у нас було 3, 7 % місцевих бюджетів. І з 2014 року, якщо порівнювати з бюджетом 2017 року, кількість дотаційних бюджетів знизилася на 23, 8 %. У свою чергу обсяг бюджетів-донорів наразі становить 16, 2 %, тобто відбулося їх зростання на 12, 5  %. Це свідчить про підвищення фінансової незалежності органів місцевого самоврядування», - сказав Слобожан.

Він також акцентував увагу на тому, що з 2014 року показник кількості позик, які отримували місцеві бюджети з інших бюджетів, зокрема і з Києва, зменшився в 58 разів. Перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України спрогнозував, що у 2017 році «місцеві бюджети взагалі не проситимуть допомоги від держави».

«Це позитивні показники, які свідчать про успіх децентралізаційної реформи. Тож заяви про те, що через децентралізацію відбувається знищення українського села, ми вважаємо неприпустимими», - резюмував Слобожан.

Об'єднання територіальних громад активізується з кожним днем - Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

Активність процесу об'єднання територіальних громад збільшується з кожним днем. Так, у 2015 році на об'єднання пішли 159 громад, у 2016 році - вже 208.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив заступник голови - керівник Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Микола Поєдинок.

«В 2015 році на об'єднання пішли 159 громад, і вони стали спроможними,  в 2016 році на об'єднання і на вибори пішли вже 208 громад. Ці громади показали своїм кроком позитив, бо, об'єднавшись, вони отримали додаткові ресурси і можливості, щоб самостійно розвиватися», - сказав Поєдинок.

Він зазначив, що у 2017 році про об'єднання заявили 97 громад,  і 47  із них уже йдуть на цьогорічні вибори, 50  ще стоять у черзі, «тож можна сказати, що така активність до об'єднання громад зростає з кожним днем».

Також керівник Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад поінформував, що ті громади, які об'єдналися в 2015 році, за 2016 рік свої внутрішні бюджети збільшили в 4,5 - 5 разів, деякі громади - в 8-9 разів. 

«Тож станом на сьогодні реформа, з нашої точки зору, є успішною. Цю реформу, задекларовану Урядом і Президентом України, ми супроводжуємо і повністю підтримуємо», - резюмував Поєдинок.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-