Звіт про роботу Українського інституту національної пам'яті за 2016 рік

Звіт про роботу Українського інституту національної пам'яті за 2016 рік

Укрінформ
16 лютого о 14.15 відбулася прес-конференція на тему: "Публічний звіт про результати роботи Українського інституту національної пам'яті за 2016 рік". (Зала 2)

Організатор: Український інститут національної пам'яті.

Учасники: Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті.

Коротко. Під час заходу було презентована інформація про проведені заходи, виконані завдання та їх результати, використані кошти державного бюджету та інші питання щодо діяльності Інституту.

Підсумкові матеріали:

В'ятрович вважає оптимальним місцем для розміщення Музею Революції Гідності  Український дім

Оптимальне рішення для розміщення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції Гідності, який не має свого приміщення, - це Український дім. І рішення про передачу або використання його музеєм залежить лише від Президента України.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час прес-конференції в Укрінформі. 

"Музей зібрав дві тисячі експонатів, але фондосховища не існує, експонати розсипані по різних музеях. Однією з ключових проблем залишається те, що попри нібито велику увагу влади і держави до пам'яті Героїв Небесної сотні і подій Євромайдану, музей, який вже рік працює, і в ньому 30 людей, досі без приміщення. До наших пропозицій використати Український дім, який досі є приміщенням для проведення ярмарок в стилі "шуби і труси", на жаль, не дослухалися. І ми приходимо знову до чергової річниці пам'яті Героїв Небесної сотні з тим, що цей музей залишається без даху над головою", - підкреслив В'ятрович. 

За його словами, використання Українського дому (бодай частково, якщо не повністю) є оптимальним вирішенням цієї проблеми.

"Український дім будували не для ярмарок, а як музейне приміщення. Це приміщення чітко пов'язане з історією Євромайдану 2013-2014 років. Прекрасно знаємо, що це приміщення належить до Державного управління справами, відповідно це рішення може бути достатньо просте, рішення, яке залежить безпосередньо від Президента України Петра Олексійовича Порошенка", - сказав В'ятрович. 

Він зазначив, що почалася процедура виділення земельної ділянки під цей меморіальний комплекс і музей на Алеї Героїв Небесної сотні. Але саме тільки оформлення цієї земельної ділянки триватиме близько року, а після цього - проведення конкурсу на проект, спорудження самого музею. 

"Тобто мова йде про проект на кілька років, а може й на десятиліття. А музей працює вже, людям потрібен дах над головою", - зазначив голова УІНП. 

В'ятрович нагадав, що наприкінці 2015 року було ухвалено розпорядження Кабінету міністрів про створення Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції Гідності. Указом Президента в квітні 2016 року цьому музею надано статус національного.

В'ятрович планує відкрити наступного року регіональні центри у Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові

Український інститут національної пам'яті планує створити свою мережу в усіх областях і вже наступного року відкриє чотири регіональних центри.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми хочемо запропонувати в 2017 році створення мережі територіальних органів Українського інституту національної пам'яті. Ми прекрасно розуміємо, що ця невелика кількість людей - 41 особа, яка зараз працює в інституті в Києві, - недостатня для реалізації завдань на загальнонаціональному рівні. Через це ми актуалізуємо питання про необхідність розгортання мережі по всій Україні. На першому етапі ми говоримо про створення кількох регіональних центрів і починаємо роботу для того, щоб мати їх уже наступного року у Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові, а в перспективі мати свої представництва у кожному обласному центрі", - сказав Володимир В'ятрович. 

Він додав, що Польський інститут національної пам'яті має свої представництва в кожному воєводстві, а загальна кількість співробітників - понад 2 тисячі.

УІНП готується до спецоперації з перевезення мільйонів справ комуністичних спецслужб в один архів - В'ятрович

Одним із надзвичайно важливих завдань для Українського інституту національної пам'яті (УІНП) у 2017 році є започаткування роботи Галузевого державного архіву.

Про це повідомив голова УІНП Володимир В'ятрович під час прес-конференції в Укрінформі, інформує кореспондент агентства. 

"Галузевий державний архів Українського інституту національної пам'яті - це проект, який ми починаємо реалізовувати на виконання законів з декомунізації, про доступ до архівів комуністичних спецслужб. Мова йде про необхідність створення спеціальної цивільної установи, яка буде створена за прикладом інших країн Центральної і Східної Європи, зокрема Польщі і Чехії, де би були зібрані всі документи комуністичних спецслужб. Завданням на 2017 рік буде формування команди для розгортання його роботи, отримання приміщення і підготовка до однієї з найбільших в архівній історії України логістичної операції з перевезення мільйонів справ в спеціально створений архів", - сказав В'ятрович. 

Він нагадав, що Галузевий державний архів УІНП було створено в кінці минулого року, 21 грудня 2016-го. І зазначив, що цього року буде проведення конкурсу на посаду керівника цього архіву і сформовано команду. 

"Найважливішим питанням буде приміщення, яке потрібне для організації самого архіву", - додав В'ятрович.

До 100-річчя Української революції УІНП покаже іншу історію нашої країни - В'ятрович

Цього року Український інститут національної пам'яті розгорне масштабний проект, спрямований на популяризацію Української революції 1917-1921 років. 

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Надзвичайно важливий для нас тематичний напрямок у 2017 році - це діяльність, спрямована на інформування з приводу Української революції 1917-1921 років. Ми були одними з розробників відповідного указу Президента. І в березні починаємо низку заходів, завдання яких - показати тяглість сучасної Української держави, форм державності, які були на початку ХХ століття. Одним з важливих проектів, який ми реалізуємо і завдяки якому хочемо вийти за межі Києва, шукаючи групи активістів чи країзнавців, - це проект "Місця пам'яті Української революції", - сказав Володимир В'ятрович.

За його словами, суть цього проекту в тому, щоб по всій Україні виявити місця, пов'язані з діяльністю тих чи інших діячів Української революції 1917-1921 років, місця, де відбувалися важливі події. 

Вже у березні УІНП презентує цей проект на прикладі Києва. 

"Вже створена спеціальна інформаційна система, на якій позначено, де знаходилися різні міністерства доби Української Народної Республіки, де народилися ті чи інші діячі УНР. Таким чином ми хочемо показати на конкретній місцевості іншу історію України, ніж ту, яку ми бачили дотепер, ходячи по вулицях Леніна мимо пам'ятників Леніну", - підкреслив голова УІНП. 

Він зазначив: нинішній період, коли майже у кожному районному центрі демонтовані пам'ятники Леніну перетворилися на пеньки, є перехідним, і люди мають бути готові замінити їх на важливі для них фігури, пам'ятники національного чи локального рівня. 

"Нам важливо прищепити людям любов до своєї історії, зокрема місцевої, подолати певний страх, оскільки те, що лише 300 населеним пунктам повернуті історичні назви, є свідченням, що люди часто бояться своєї історії, вони не хочуть в неї вникати. Цих назв могло би бути більше", - сказав В'ятрович. 

Голова УІНП також додав, що ще одним важливим напрямком цього року буде напрямок, спрямований на донесення інформації про Українську Повстанську Армію. 

"Цього року ми підходимо до 75-ої річниці створення УПА. Знаємо, що навколо цієї теми є дуже багато спекуляцій - політичних, інформаційних, що рівень обізнаності населення  поки що недостатній. Соціологи показують, що чим більше люди знають про УПА, тим більше вони готові говорити про її учасників як про борців за незалежність. Відповідно це спонукає нас до спеціальної програми, спеціальної інформаційної кампанії, яку ми вже презентували. Вона називається "УПА - відповідь нескореного народу" і триватиме протягом цього року", - розповів він. 

Також, за його словами, УІНП готується до вшанування у 2018 році 85-их роковин Голодомору.

"Одним з елементів цієї підготовки є продовження  інформаційної кампанії, яка була перервана за часів Януковича, про міжнародне визнання Голодомору геноцидом", - наголосив В'ятрович.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-