Міжнародні суди: результати роботи Мін’юсту в 2016 році

Міжнародні суди: результати роботи Мін’юсту в 2016 році

Укрінформ
9 лютого о 14.30 за участю Міністра юстиції Павла Петренка відбулася прес-конференція на тему «Міжнародні суди: результати роботи Мін’юсту в 2016 році» (Зала 1).

Довідково. На прес-конференції було презентовано досягнення Міністерства юстиції в напрямку відстоювання інтересів України у міжнародних судах, а також у справах проти Росії в Європейському суді з прав людини.

У заході також взяли участь перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова, заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов та Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

Підсумкові матеріали:

Позов до ЄСПЛ щодо заборони росіянами Меджлісу готовий, але потребує уточнень — Петренко

Україна вже підготувала позов до Європейського суду з прав людини щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу з боку країни-окупанта Росії, але ще потрібно погодити всі деталі з членами Меджлісу і їх адвокатами.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі розповів міністр юстиції Павло Петренко.

Так, він нагадав, що до ЄСПЛ Україна раніше вже подала 5 позовів, які стосуються подій незаконної окупації Російською Федерацією Криму та військової агресії на Донбасі.

“Є ще шоста справа (до ЄСПЛ — ред.), яка стосується Меджлісу, вона готова до подачі, ми чекаємо відповідного погодження всіх деталей з нашими друзями, колегами-членами Меджлісу і  їхніми юристами”, - сказав Петренко.

Урядовець нагадав, що перша справа до ЄСПЛ стосується подій лютого-вересня 2014 року з незаконної анексії Криму, друга — початку російської агресії на Донбасі, наступні — продовження справ щодо окупації Кримського півострова й Донецької та Луганської областей, а також так звана справа “дітей-сиріт”. Міністр зазначив, що остання справа стосується подій, коли росіяни викрали і намагалися незаконно вивезти до РФ українських дітей-сиріт з Донбасу.

У Мін'юсті розраховують сьогодні отримати кінцевий текст порядку проведення перевірок е-декларацій  до 18.00

Кінцевий текст проекту порядку проведення перевірок електронних декларацій з урахуванням пропозицій буде готовий сьогодні до 18.00.

Про це журналістам заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні до кінця дня Секретаріат Кабміну має звести кінцевий текст , який буде так само оприлюднений, як ми вчора це зробили. І ми розраховуємо, що НАЗК найближчим часом ухвалить цей текст і почне перевірки», -  заявив міністр юстиції.

За його словами, сьогодні відбулося засідання робочої групи.

«Ми «пройшлися» по тексту, який розробила група Міністерства юстиції та Секретаріату Кабміну. Почули від НАЗК певні їхні технічні пропозиції, які ми очікували ще тиждень тому», - зазначив Петренко.

На засіданні групи, повідомив міністр юстиції, були також присутні представники Національного антикорупційного бюро України та Генеральної прокуратури України.

Як повідомляв Укрінформ, міністр юстиції України Павло Петренко вчора презентував Порядок перевірки електронних декларацій чиновників.

У Мін'юсті заявляють, що будуть моніторити роботу НАЗК

Міністерство юстиції буде моніторити роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Про це журналістам заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми будемо моніторити роботу НАЗК і розраховуємо, що колеги НАЗК зроблять висновки і почнуть працювати в нормальному режимі, професійному режимі й давати результати, які очікують українці», - заявив міністр.

За його словами, мова йде про перевірки декларацій, нормальне функціонування системи електронного декларування, розробленого Мін'юстом і урядом, притягнення до відповідальності осіб, які допускають неправду в деклараціях, а також що не буде «незрозумілих переслідувань вибіркових політиків за безпідставними заявами, як це НАЗК пробувало робити в перші місяці своєї роботи». 

Міністр підкреслив, що люди, котрі отримують заробітну плату, повинні займатися тими обов'язками, на які їх було обрано.

«Не може Міністерство юстиції і фахівці Міністерства юстиції робити роботу, наприклад, антимонопольного комітету. Так ніколи не було і так не буде. Так само ми не можемо постійно робити роботу НАЗК і готувати за них нормативну базу. Саме основне, що наступний етап - це проведення перевірок. Якщо немає достатньої фаховості розробити порядки, то які будуть питання тоді щодо якості тих перевірок?», -  зазначив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, міністр юстиції Павло Петренко звинуватив НАЗК у саботуванні видачі висновків зі спецперевірок майбутніх чиновників та заявив, що колектив НАЗК  показав свою безвідповідальність, коли протягом тривалого часу не міг створити якісний Порядок перевірки е-декларацій і це довелося робити Мін'юсту, Секретаріату Кабміну й представникам громадськості.

Мін'юст не ініціюватиме будь-які переформатування в системі НАЗК до 1 квітня - Петренко

Міністерство юстиції не буде ініціювати будь-яких кадрових змін у складі Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) до 1 квітня.

Про це журналістам заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«До 1 квітня поточного року будь-яких переформатувань у системі НАЗК ми не будемо ініціювати», - заявив міністр юстиції.

Він зауважив, що це питання може бути предметом для дискусій тільки після того, як закінчиться друга хвиля декларування, бо зараз подаються декларації завдяки зусиллям уряду, Міністерства юстиції, Секретаріату Кабміну,  Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.  

«Я можу сказати напевно: це була інституційна помилка, коли парламент такий важливий орган (НАЗК - ред.) створив у вигляді колегіального органу», - зауважив Петренко, зазначаючи, що нині НАЗК «інституційно слабкий орган».

Україна готова заплатити за збереження скіфського золота в Нідерландах - Петренко

Україна готова виділити кошти на сплату вартості  збереження скіфського золота в музеї Аларда Пірсона, як тільки рішення Окружного суду Амстердаму набуде чинності.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

«Тільки-но рішення набуде законної сили, і я можу це офіційно підтвердити, уряд України виділить кошти з наших ресурсів, чи з резервного фонду, чи з фонду бюджету міністерства культури для того, щоб оплатити виплати на збереження і повернення, транспортування цих цінностей на територію України», - заявив міністр юстиції.

Він нагадав, що Окружний суд Амстердама ухвалив рішення компенсувати витрати на збереження колекції «Крим: золото та секрети Чорного моря» місцевому музею.

Янукович і його оточення знали про підготовку захоплення Криму з боку РФ - Петренко

Колишній президент Віктор Янукович і його оточення знали про підготовку Російською Федерацією захоплення Криму.

Про це під час прес-конференції заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фактично тодішнє українське керівництво держави, Янукович і його оточення, керівництво спецслужб на той час не могли не знати про ті активні дії, які вчиняли російські спецслужби і військові на території Криму. Фактично вони були поплічниками і допомагали в тому, щоб у Криму розвивалася підготовка до захоплення Криму в 2014 році», - заявив міністр юстиції.

За його словами, виявлені факти, які засвідчують, що активну фазу підготовки до захоплення Криму Кремль розпочав ще у 2013 році. 

«Ми розуміємо, що відповідний план був раніше. За оцінками експертів, він був підготовлений ще 10 років тому», -  зазначив Петренко.

Під час збору доказів для ЄСПЛ, зауважив міністр юстиції, були отримані свідчення, які зафіксували момент самої окупації як наприкінці 2013 року, так і в лютому - березні 2014 року.

«Ми маємо низку доказів, документальних, захоплення в полон - уже після так званої появи «зелених чоловічків» - цивільного населення і застосування до них тортур... Це ще раз підтверджує, що так звана версія РФ про те, що вони емоційно відреагували нібито на революцію і допомогли своїм браттям, представникам на території Криму, які провели псевдореферендум, є повна брехня і нісенітниця», -  зазначив міністр юстиції.

Справами у ЄСПЛ Україна творить міжнародну юридичну історію - Петренко

Справами проти Росії в Європейському суді з прав людини Україна формує міжнародну юридичну історію.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив міністр юстиції Павло Петренко. 

«Я б хотів, щоб таку історію юридично відкрила не Україна, щоб не на нашій території були військові формування, які захопили нашу територію, але так склалося. Тому ми зараз, фактично, творимо і прецедент, і міжнародну юридичну історію», -  зазначив Петренко.

Він зауважив, що з такою доказовою базою, яку Україна надала ЄСПЛ, суд ніколи не стикався. 

«Я думаю, що це буде якийсь новий прецедент у порядку допиту свідків, у порядку проведення засідань. Я не виключаю, це компетенція суду, але я розумію, щоб опрацювати такий обсяг доказів, їм (ЄСПЛ. - Ред.) необхідно буде формувати якусь нову практику в порядку розгляду цих справ», - підкреслив міністр юстиції.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-