Історія нескорених: правда про УПА

Історія нескорених: правда про УПА

Укрінформ
8 лютого о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: "Старт національної інформаційної кампанії в пам'ять про  Українську Повстанську Армію". (Зала 1)

Організатор: Український інститут національної пам'яті.

Учасники: Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті; Іван Патриляк - декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Андрій Когут - директор галузевого державного архіву СБУ; Пилип Іллєнко - голова Державного агентства України з питань кіно; Сергій Квіт - голова Вченої Ради НаУКМА і Керівник центру забезпечення якості освіти, викладач.

Підсумкові матеріали:

Підтримка УПА зросла за два роки з 27% до 41% -  В'ятрович

Підтримка визнання Української повстанської армії (УПА) на законодавчому рівні зросла протягом 2014-2015 років з 27% до 41%.

Про це заявив у середу на прес-конференції в Укрінформі голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

“Врешті-решт через десятки років гарячих, політичних у першу чергу дискусій, визнання Української повстанської армії відбулося. Але тривають і далі дискусії довкола місця і ролі УПА у нашій історії: вже не стільки між істориками, які більш-менш визначилися з відповіддю на це питання і говорять про УПА як про український визвольний рух, а - в громадському, часом, політичному середовищі. При чому цікаво, що за останні роки кількість тих, хто підтримують визнання УПА на законодавчому рівні різко зросла. За 2014-2015 роки, згідно з даними соціологічної групи “Рейтинг”, ця кількість зросла 27% до 41%”, - сказав він.

Водночас, як свідчать результати соцопитувань, оцінка українцями діяльності УПА залежить від рівня поінформованості про неї. Також існує чітка географічна кореляція: набагато більше підтримують УПА на Західній Україні, ніж в Центральній, Східній та Південній. “Тобто, УПА підтримують саме там, де вона діяла, де про неї пам’ятають з безпосередніх розповідей учасників чи свідків цієї боротьби. Натомість на тих територіях, де українських повстанців ніколи не було, там досі дії образ, сформований радянською пропагандою, який продовжує жити і підживлюється сьогодні російською пропагандою”,  - зазначив  В'ятрович.

Українська Повстанська Армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Заснована в кінці 1942 року та діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована в збройне підпілля, діяльність якого припинилася в середині 1950 років. Стратегічною метою УПА було відновлення української державності, відповідно боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися завадити цьому. Протягом усього часу існування головним ворогом повстанської армії вважався СРСР – як держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення.

Поруч із тим, УПА із самого початку творилася як реакція населення на німецький окупаційний терор, тому протягом всього періоду німецької окупації велася активна антинімецька боротьба. У 1943-1944 роках тривало гостре протистояння проти польських сил, що намагалися відновити довоєнні кордони Польщі, тобто приєднати до неї землі Західної України.

Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб, за участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона людей.

Діяльність УПА була логічним продовження національної революції 1917-1920 років. Продовженням боротьби УПА у формі ненасильницького опору став дисидентський рух та національно-демократичне відродження кінця 1980 – початку 1990 років.

Ветерани УПА отримали правове визнання згідно з Законом України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті”.

Інфографіка - http://www.memory.gov.ua/news/upa.

В Україні стартувала інформаційна кампанія про УПА

В Україні 8 лютого розпочалася національна інформаційна кампанія в пам’ять про Українську повстанську армію, від створення якої цього року виповнюється 75 років. 

Старт кампанії “УПА: відповідь нескореного народу” був даний в Українському національному інформаційному агентстві “Укрінформ”.

“Інформаційна кампанія, яка започатковується цього року, має назву “УПА: відповідь нескореного народу”. Ми вважаємо появу цієї структури - УПА - відповіддю на жорстоку окупаційну політику, а потім і на встановлення в Україні комуністичного тоталітарного режиму”,  -  повідомив голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.

За його словами, першим етапом кампанії буде поширення інформації про боротьбу українських повстанців з нацистськими окупантами:  “Це потрібно не лише заради заповнення “білих плям” в історії,  яких ще багато залишається, а й для спростування одного з ключових міфів радянської пропаганди про колабораціонізм УПА”.

УІНП у співпраці з громадськими організаціями, зокрема з “Центром дослідження визвольного рух”, також підготує спеціальну виставку про УПА в контексті інших антинацистських рухів Європи. Презентація виставки планується у Києві до річниці завершення Другої світової війни у Європі 8 травня.

Наступний етап інформкампанії буде присвячений антикомуністичній боротьбі УПА. “Говорити про цей антикомуністичний спротив будемо в контексті інших народів — народів Балтії, Східної Європи. Виставка з цього приводу запланована на 14 жовтня, що вважається днем створення УПА”, -  зазначив  В'ятрович.

Також буде підготовлена у співпраці з Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка велика міжнародна конференція за участю фахівців з різних країн світу, яка відбудеться у жовтні  цього року.

Заплановані різні науково-популярні публікації про УПА. Зокрема, на сайті УІНП кожного дня буде розміщуватися спеціальна інформація про Українську повстанську армію.

Ще одним елементом кампанії стане законодавча ініціатива, “завдання якої позбавити українських повстанців тавра злочинців, яке досі на юридичному рівні є на більшості з них”.

“Досі в Україні залишається чинним закон про реабілітацію жертв політичних репресій, який був ухвалений ще у радянські часи, у квітні 1991 року. Згідно з цим законом, люди, які зі зброєю в руках воювали про радянської влади, а мова йде і про повстанців 1920 років, 40-50 років -  досі залишаються нереабілітованими. Нами підготовлено відповідний законопроект, і сподіваємося, що він буде ухвалений”, - заявив голова УНІП.

Як відомо, Українська повстанська армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Заснована в кінці 1942 року та діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована в збройне підпілля, діяльність якого припинилася в середині 1950 років. Стратегічною метою УПА було відновлення української державності, відповідно боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися завадити цьому. Протягом усього часу існування головним ворогом повстанської армії вважався СРСР – як держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення.

Поруч із тим, УПА із самого початку творилася як реакція населення на фашистський окупаційний терор, тому протягом всього періоду німецької окупації велася активна антифашистська боротьба. У 1943-1944 роках тривало гостре протистояння проти польських сил, що намагалися відновити довоєнні кордони Польщі, тобто приєднати до неї землі Західної України.

Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб, за участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона людей.

Діяльність УПА була логічним продовження національної революції 1917-1920 років. Продовженням боротьби УПА у формі ненасильницького опору став дисидентський рух та національно-демократичне відродження кінця 1980 – початку 1990 років.

Ветерани УПА отримали правове визнання згідно з Законом України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті”.

Інфографіка - http://www.memory.gov.ua/news/upa.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-