Які загрози несуть в собі нові правила фінансування політики?

Які загрози несуть в собі нові правила фінансування політики?

Укрінформ
20 грудня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Останні ініціативи народних депутатів щодо змін в правилах фінансування політики: основні загрози". (Зала 1)

Організатори: Міжнародна фундація виборчих систем (IFES), Центр політико-правових реформ (ЦППР).

Учасники: Юлія Шипілова - в.о. менеджера проекту  IFES; Дмитро Калмиков - експерт ЦППР; Олена Сорока - експерт ЦППР.

Підсумкові матеріали:

Фінансування політичних партій державою дозволяє усунути вплив на них олігархів - експерт

Державне фінансування політичних партій дозволяє усунути чи значно звузити вплив на них олігархів.

Про це заявила в.о. менеджера проекту IFES Юлія Шипілова на прес-конференції в Укрінформі.

“Чому взагалі важливе політичне фінансування? Тому що воно дозволяє, перш за все, усунути від фінансування політичних партій або принаймні значно звузити вплив олігархів і, власне, залежність політичних партій від фінансування з боку олігархічних груп. У той же час цей закон покликаний створити режим прозорості у фінансуванні політичних партій, оскільки усі фінанси, які партія як отримує, так і витрачає, відтепер знаходяться під пильним наглядом Національного агентства з питань запобігання корупції”, - сказала Шипілова.

Так, за її словами, політичні партії наразі встигли надати три квартальні звіти про доходи та витрати. Зокрема, з 349 політичних партій, які існують в Україні, за перший і другий квартал такі звіти подали близько 200 партій, ще близько 230 подали звіти за третій квартал. “Тобто ми бачимо навіть позитивну динаміку у тому, як запроваджується закон”, - додала вона.

Разом з тим, експерт зауважила, що законодавство про фінансування політичних партій все ж таки є недосконалим, тому що у 2015 році закон приймався як компроміс між тим, що хотіли експерти і міжнародна спільнота, а також тим, що хотіли політичні партії.

“І в результаті цього компромісу ми отримали закон, який наразі діє. Хоча він не ідеальний, проте дуже багато позитивних зрушень відбулося за рік”, - наголосила Шипілова.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-