Чи вдасться адаптувати європейські реформи під екологічне законодавство України?

Чи вдасться адаптувати європейські реформи під екологічне законодавство України?

Укрінформ
13 грудня о 12.30 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Європейські реформи в екологічному законодавсті України: бути чи не бути?". (Зала 2)

Організатор: Аналітичний центр Dixi Group.

Учасники: Олена Павленко - президент аналітичного центру Dixi Group; Гліб Стригуненко - Управління міжнородного співробітництва та європейської інтеграції Міненерговугілля; Андрій Андрусевич - старший аналітик РАЦ "Суспільство і довкілля"; Микола Кузьо - заступник Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції; Петер Вайда - експерт з питань екології Секретаріату Енергетичного Співтовариства; Олег Савицький - координатор програми з екологізації енергетики Національного екологічного центру України; Ігор Вольчин - старший науковий співробітник Інституту вугільних технологій НАН України; Анастасія Драпалюк - головний спеціаліст Відділу реалізації політики з управління природно-заповідним фондом Міністерства екології та природних ресурсів України; Богдан Проць - Карпатська програма WWF; Олена Потапенко - начальник відділу з екологічної безпеки ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго".

Підсумкові матеріали:

Мінекології хоче, аби питання захисту природи було одним із пріоритетів уряду

Захист природи, зокрема імплементація Пташиної директиви та збільшення природоохоронних територій, мають бути пріоритетом роботи Кабінету Міністрів України.

Про це заявив заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо під час круглого столу в Укрінформі.

"Питання важливе і актуальне, але саме в імплементації Пташиної директиви перед нами стоять великі виклики з точки зору не тільки організаційної, технічної, а й з точки зору, як поставити це питання справді у порядок денний цілого уряду. Не секрет, що імплементація цієї директиви стосується тією чи іншою мірою у прямий чи опосередкований спосіб дуже різних секторів. Тому перше завдання, яке ми бачимо перед собою як Міністерство - це включити питання охорони природи як пріоритет уряду. Це не просто слова, це конкретний процес", - сказав Кузьо.

За його словами, наразі в уряді триває процес формування пріоритетів на наступний рік, тож це може бути черговою непогано організованою спробою почати так зване середньострокове планування. "Зараз тривають міжміністерські дебати про список відповідних пріоритетів. Мінприроди, власне, вже кілька таких раундів вистояло, аби включити захист природи в число пріоритетів. І там ми бачимо два основних компоненти - це збільшення природоохоронних територій, їх відсотка в Україні, а друге - це імплементація Пташиної директиви", - зазначив заступник міністра.

На його переконання, коли ці завдання стануть пріоритетами уряду, то це дозволить надати додатковий поштовх до реалізації та усвідомлення змісту цих завдань, викликів, а також розпочати таку собі неформалізовану дискусію.

"Дуже сподіваємося, що остаточний варіант урядових пріоритетів вийде з цим компонентом", - підкреслив він.

Кузьо також констатував, що імплементація такої директиви передбачена Угодою про євроасоціацію, тому Мінприроди має своє бачення її впровадження, зокрема створення європейської природоохоронної мережі, як додаткового елементу, який встановлюватиме спеціальний режим охорони території. І це питання має бути обрамлено в окремий законопроект.

"Є вже перший проект закону, і сьогодні о 3-ій годині у нас відбудеться засідання робочої групи, де ці всі напрацювання будемо обговорювати", - наголосив заступник міністра.

Мінекології пропонує один законопроект щодо впровадження Оселищної та Пташиної директив

Міністерство екології та природних ресурсів України пропонує ухвалити законопроект, який включатиме у себе впровадження як Оселищної, так і Пташиної директиви.

Про це заявила головний спеціаліст Відділу реалізації політики з управління природно-заповідним фондом Міністерства екології та природних ресурсів України Анастасія Драпалюк під час круглого столу в Укрінформі.

"Ми вже розглядали декілька законопроектів протягом цього року. Один напрямок - це внесення змін до природно-заповідного фонду, як основи для формування мережі природоохоронних територій, а другий напрямок - внесення змін до Червоної книги України, до екологічної мережі. Із того всього, що ми дивилися, ми вибрали такий один цілісний законопроект, що стосуватиметься не тільки впровадження Пташиної директиви, а й Оселищної директиви", - сказала Драпалюк.

Вона висловила сподівання, що в першому кварталі наступного півріччя таки з'явиться детальний законопроект, який можна буде подавати до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України.

При цьому експерт звернула увагу на відсутність достатніх наукових досліджень в Україні, оскільки механізм Оселищної та Пташиної директив передбачає дуже глибоку наукову основу.

"Тому основне завдання - це скооперувати роботу всіх науковців, громадських організацій, аби наповнювати базу даних видами", - наголосила Драпалюк.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-