Вибори до об'єднаних громад: перспективи та виклики децентралізації в нових умовах

Вибори до об'єднаних громад: перспективи та виклики децентралізації в нових умовах

Укрінформ
12 грудня об 11.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Вибори до об'єднаних громад: перспективи та виклики децентралізації в нових умовах". (Зала 2)

Організатор: Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Олена Бойко - народний депутат України; Микола Рубчак – начальник відділу адміністративно-територіального устрою департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонально розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Анатолій Ткачук – директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, головний експерт групи з децентралізації коаліції «Реанімаційного Пакету Реформ»; Юрій Ганущак – директор Інституту розвитку територій, експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO; Олександр Слобожан – перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України; Олексій Сидорчук – політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Модератор: Юрій Горбань – комунікаційний менеджер Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Розглядалися питання:

- Як оцінюють поточні результати децентралізації громадяни? Чи відчули вони позитивні зміни?

- Які досягнення та виклики децентралізації відзначили ключові учасники процесу? Думки представників об’єднаних громад, державних адміністрацій і експертів.

- Чого вже досягли об’єднані громади за перший рік функціонування в новому статусі? З якими проблемами вони зіткнулись?

- Що чекатиме новоутворені об’єднані громади? Які першочергові завдання та виклики стоять перед ними?

- Що заважає процесу об’єднання громад? Що слід зробити, аби прискорити децентралізацію та покращити якість надання послуг на місцях?

Під час круглого столу буде представлено проміжний звіт «Децентралізація: результати, виклики і перспективи», підготовлений Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва на основі соціологічного дослідження громадської думки та опитувань представників об’єднаних громад, місцевих державних адміністрацій і експертів з децентралізації. Захід здійснюється в рамках проекту «Посилення місцевих громад завдяки діалогу та участі» за фінансової підтримки Національного фонду демократії (США, National Endowment for Democracy).

Підсумкові матеріали:

Третина українців нічого не знають про реформу децентралізації - дослідження

Третина українців нічого не знають про реформу децентралізації, яка триває в Україні понад два роки.

Такі попередні дані дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» ім.Ілька Кучеріва оприлюднені в ході «круглого столу» "Децентралізація: результати, виклики і перспективи" в Укрінформі у понеділок.

«Станом на серпень цього року - більше ніж через два роки після офіційного старту реформи децентралізації - третина українців досі нічого про неї не знають. 12% добре знають про неї, а 54% щось про неї чули. Водночас, серед тих, хто про неї знає, дещо більше українців підтримують її (31%), аніж не підтримують (23%)», - йдеться в дослідженні.

Тільки 12% опитаних добре знають про процеси об'єднання громад, 46% - щось чули, тоді як 30% підтримують цю ініціативу, а 28% - не підтримують.

Загальнонаціональне опитування громадської думки було здійснено Фондом «Демократичні ініціативи» та Київським міжнародним інститутом соціології протягом 4 - 9 серпня 2016 року. Всього було опитано 2 040 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Об'єднанню громад заважає недовіра громадян та брак інформації - експерти

Об'єднанню територіальних громад в процесі реформи децентралізації заважає брак об'єктивної інформації та недовіра громадян. 

Такий висновок зробили експерти в ході дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва. Попередні дані дослідження оприлюднені в ході круглого столу "Децентралізація: результати, виклики і перспективи" в Укрінформі у понеділок.

"Дехто з опитаних зазначив, що мешканцям громад бракує об'єктивної інформації щодо процесу об'єднання, внаслідок чого серед них поширюється несприйняття змін і побоювання, що буде ліквідовано освітні та медичні заклади чи територіально віддалено органи, які надають послуги", - йдеться у дослідженні.

Негативну роль відіграє і загальна недовіра громадян до реформаторських ініціатив української влади, однією з яких є децентралізація, наголошують експерти.

Опитування регіональних експертів з децентралізації здійснено протягом жовтня 2016 року, опитано 21 експерта. До цієї категорії респондентів увійшли координатори Центрів розвитку місцевого самоврядування та консультанти Офісів реформ Асоціації міст України з різних областей.

Як повідомлялося, в неділю, 11 грудня, в 41 об'єднаній територіальній громаді у 13 областях України відбулися перші вибори голів та депутатів цих громад. Наступні вибори в 143-х об'єднаних громадах відбудуться 18 грудня. Проведення цих виборів є заключним етапом об'єднання територіальних громад та набуття повноважень новими органами самоврядування.

В Раді чекають на розгляд законопроектів щодо виборів старост у місцевих громадах

У Верховній Раді зареєстровані і чекають на розгляд законопроекти щодо перших виборів старост у місцевих громадах.

Про це повідомила голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко в ході круглого столу "Децентралізація: результати, виклики і перспективи" в Укрінформі у понеділок.

«Це цілий блок стосовно підтримки інституту старост (№ 3535) щодо того, що фінансування перших виборів має відбутися за рахунок субвенцій з Державного бюджету. Це законопроект № 4246, який уточнює повноваження старост в об'єднаних громадах. І законопроект № 4091, який дозволяє місцевим радам самостійно вирішувати питання, чи потрібний їм староста в кожному населеному пункті, або староста може бути представником кількох населених пунктів», - розповіла вона.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня депутати Верховної Ради відхилили законопроект про внесення змін до деяких законів щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об'єднання територіальних громад. Як зазначив Голова парламенту Андрій Парубій під час дискусії в залі, цей законопроект «дає змогу місцевим громадам самостійно вирішувати, як їм об'єднуватися, дає механізм їхнього об'єднання».

Як повідомлялося, в неділю, 11 грудня, в 41 об'єднаній територіальній громаді у 13 областях України відбулися перші вибори голів та депутатів цих громад. Наступні вибори в 143-х об'єднаних громадах відбудуться 18 грудня. Проведення цих виборів є заключним етапом об'єднання територіальних громад та набуття повноважень новими органами самоврядування.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-