Політичні партії: хто фінансує, той замовляє музику?

Політичні партії: хто фінансує, той замовляє музику?

Укрінформ
7 грудня о 14.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Політичні партії: хто фінансує і хто контролює?" (Зала 2)

Організатор: ГО "Центр політико-правових реформ".

Учасники: Мортен Енберг, голова офісу Ради Європи в Україні; Віктор Чумак, народний депутат України; Микола Хавронюк, член Правління, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ; Дмитро Калмиков, експерт Центру політико-правових реформ; Олена Сорока, експерт Центру політико-правових реформ; Юлія Кириченко, член Правління Центру політико-правових реформ.

Підсумкові матеріали:

Законодавчо виключити корупцію у частині фінансування партій в Україні навряд чи можливо - нардеп Чумак

Унеможливити політичну корупцію в Україні у частині фінансування політичних партій шляхом ухвалення закону є невиправданим романтизмом.

Про це заявив народний депутат Віктор Чумак під час круглого столу в Укрінформі.

“Політичні групи, які вливають гроші у партійний бюджет, мають право контролювати саму політичну діяльність. Таким чином ми можемо встановити, що на сьогодні, коли ми шукаємо вихід із тієї страшної соціально-економічної ситуації в Україні, ми не розуміємо, що вихід частіше там, де і вхід. Так само і в політиці: вхід і вихід у політику проходить через одні двері - це прозорі виборчі партійні процедури, а саме партії і є суб’єктом цих прозорих виборчих процедур. Якщо у нас немає партій, які прозоро фінансуються і прозоро використовують ці кошти, то ці двері стають не дверима, а вузькою щілинкою, куди можуть потрапити тільки ті люди, які беруть участь у розподілі партійних фінансів і розподілі квот за місцями у виборчих списках. Тому говорити про те, що цим законопроектом або зміною філософії чи контролю за партійними фінансами ми повністю можемо виключити політичну корупцію у частині фінансування політичних партій, - це романтизм, я б сказав, навіть невиправданий”, - сказав Чумак.

За його словами, в Україні наразі у цьому напрямку здійснюються лише перші кроки, і їх почали робити неурядові організації, хоча існує ціла урядова організація, на яку покладено саме ці завдання - Національне агентство з питань запобігання корупції.

“На жаль, поки що воно не почало це робити. Давайте поки спишемо це на причини росту, бо воно ще не стало на ноги, не має своєї інституційної спроможності, не має навчених кадрів. Але ми будемо сподіватися, що через рік воно уже зробить усе як потрібно. Тому, коли держава не може виконати свою власну функцію, то таку функцію виконують громадяни, у тому числі і через неурядові організації”, - зауважив нардеп.

Чумак також наголосив, що необхідно зробити і наступний крок - змінити виборче законодавство. “Я думаю, що всі ми повинні стати союзниками у тому, аби зараз вимагати змінювати виборче законодавство. Тоді ми зробимо ще один крок на шляху до прозорості у діяльності політичних партій”, - резюмував він.

Лише 15% українців готові віддавати гроші на партійне будівництво - дослідження

Згідно з опитуванням громадян України, що проходило наприкінці 2015 року, лише 15% українців заявили, що готові давати гроші на партійне будівництво.

Про це заявив директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк під час круглого столу в Укрінформі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Українці не дуже розуміють необхідність державного фінансування політичних партій. Згідно з останнім опитуванням лише 15% погодились на це”, - сказав Хавронюк.

За його словами, так званий закон про подолання політичної корупції від 8 жовтня 2015 року є компромісом.

“Нам би хотілося, щоб в Україні виникли та існували нові абсолютно модернові партії на ідеологічних засадах, але компроміс у тому, що на сьогодні ми поки що цього всього не маємо. І партії усі останні 25 років не мали фактичного ідеологічного забарвлення. Як правило, вони були створені, або куплені олігархами. Вони не мають місцевих осередків, діють в інтересах власних господарів. Ці партії пишуть закони про псевдовибори, про те, щоб якомога триваліше залишатися при владі. Але біда наша в тому, що інших партій ми не маємо. І колись нам треба починати державне фінансування політичних партій, і ми вимушені його починати на базі тих партій, які є, просто сподіваючись, що вони будуть поступово перетворюватися”, - зауважив експерт.

При цьому він підкреслив, що під час дослідження було підраховано, що кожен працюючий українець на державне фінансування політичних партій виділятиме щорічно лише 24 грн.

“Це невелика сума, і треба переконувати людей у тому, що коли ми говоримо про таку мізерну кількість грошей, то вже не є аргументом, що партії і так мають багато грошей і навіщо їм давати. Суть нового законодавства про державне фінансування в тому, аби не давати їм отримувати кошти із заборонених джерел. Законодавство передбачає диверсифікацію тих коштів, які отримують партії. Великий шматок - це внески членів цих партій, внески від прихильників партії, а також кошти платників податків, а потім це певна підприємницька діяльність. За рахунок контролю мусимо відсторонити олігархів”, - наголосив Хавронюк.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-