Закон України

Закон України "Про аудіовізуальні послуги" в аспекті регулювання/cпіврегулювання контенту

Укрінформ
1 грудня відбудеться о 14.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Регулювання / співрегулювання контенту як складова закону про аудіовізуальні послуги". (Зала 2)

Організатор: ГО "Детектор медіа".

Учасники: Таня Кершеван - експерт Ради Європи (Словенія); народні депутати України, представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, індустріальних об’єднань і телерадіокомпаній, медійних громадських організацій, медіаюристи.

Обговорювалися питання:

1. Міжнародний досвід регулювання/співрегулювання контенту.

2. Регулювання контенту і повноваження Національної ради в проекті Закону України про аудіовізуальні послуги.

3. Співрегулювання контенту в проекті Закону України про аудіовізуальні послуги.

Довідково. Захід проводиться в рамках проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа та створення системи суспільного мовлення в Україні".

Підсумкові матеріали:

ЄС закликає Україну створити єдину регуляторну законодавчу рамку для регулювання медіа

Україні варто створити єдину законодавчу рамку для регулювання контенту в медіа.

Про це заявила координатор сектору громадянського суспільства та ЗМІ Представництва ЄС в Україні Коломб де Мерсе під час круглого столу в Укрінформі.

“Замість того, аби мати багато сирих законопроектів, краще мати єдину регуляторну законодавчу рамку, яка буде приведена у відповідність до європейських стандартів і яка включала б у себе закон про аудіовізуальні послуги та становила собою єдину основу для регуляторної влади, громадян та промисловості. Це допомогло б громадянам користуватися правом свободи слова”, - сказала Мерсе.

За її словами, Україна має над цим працювати перш за все тому, що є угода про асоціацію з Європейським Союзом. “Зобов’язання України полягає у приведенні законодавства у відповідність, а зобов’язання ЄС - допомагати Україні у цьому. Звісно, дедлайн 16 липня 2016 року (щодо законопроекту про аудіовізуальні послуги - ред.) був визначений, потім було його перенесено на два роки. Але, насправді, після вступу угоди в дію є два роки на те, щоб виконати це зобов’язання, проте цей дедлайн уже витік”, - пояснила вона.

Координатор також поінформувала, що для України зроблено виняток щодо входу у програму “Створюючи Європу”, яка готувалася виключно для європейських країн. “Тому Україна є членом цієї програми. Велика частина цієї програми складається з компоненту медіа - 66% усіх ресурсів, усіх фондів цієї програми. І вона може вступити в силу для України тільки після того, як законодавство України буде приведено у відповідність із європейськими стандартами”, - підкреслила вона.

Мерсе констатувала: важливо зрозуміти, чому вже тепер треба намагатися знайти консенсус щодо цього питання, а не відкладати його на 1-2 роки.

“Усі експерти, які приїхали з ЄС, відразу підкреслюють необхідність мати всеохопні платформи. У вас є дуже багато законів, які це регулюють, а треба мати один рамковий закон, який би включав також закон про регулятора, про Національну раду з питань телебачення та радіомовлення. Це важке питання не тільки для України, ми бачили багато європейських, балканських країн, у яких є труднощі в питаннях регуляції у відповідному контексті”, - наголосила вона.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-