Без Prozzoro неПрозоро

Без Prozzoro неПрозоро

Укрінформ
2 листопада  о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: "Мільярдний тендер в порту "Южний" проведуть? Чи зможуть в АМПУ обійти систему ProZorro?". (Зала 1)

Учасники: Ігор Таниника - директор "Ван Оорд Україна";  Сергій Лещенко - народний депутат України.

Підсумкові матеріали:

Україна може втратити близько 1,5 млрд гривень у зв'язку з офшорним скандалом у морському порту "Південний"

Держава втратить щонайменше 1,5 млрд грн, в разі визнання Антимонопольним комітетом переможцем на проведення в порту "Південний" днопоглиблювальних робіт офшорною компанією.

Про це на прес-конференції в Укрінформі "Мільярдний тендер у порту "Південний" проведуть? Чи зможуть в АМПУ обійти систему ProZorro?" заявив директор "Ван Оорд України" Ігор Таниник, повідомляє кореспондент агентства.

"У разі підтвердження результатів тендеру (Антимонопольним комітетом – ред.) слід чекати, що держава втратить грошей близько 1,5 млрд грн як мінімум", - заявив він.

За словами Таниника є три важливі аспекти, які дають таку суму втрати грошей державою.

"По-перше, ми маємо різницю в ціні пропозиції, близько 100 млн грн, які будуть переплачені у разі, якщо залишиться той самий переможець", - зазначив він.

Друга складова, це терміни виконання робіт, які надає переможець.

"Нашу пропозицію містить термін виконання робіт 6 місяців, пропозиція переможця - 29 місяців. Таким чином, держава почне генерувати додатковий прибуток, щонайменше, на два роки пізніше, ніж у разі ухвалення нашої заявки", - розповів Таниник.

Є ще один, третій підводний аспект. Оскільки договірна ціна динамічна, то щороку цей 1 млрд грн пропозиції абсолютно легально індексуватиметься на рівень інфляції.

"Таким чином, наприкінці реалізації 29 місячного процесу проекту, окрім того, що спочатку заплатили більше, додаткові прибутки не виходять, ще й сума витрат держпідприємства може абсолютно законно збільшена практично вдвічі. Важко зрозуміти, у чому ж полягають переваги пропозиції, яку обрала Южненська філія АМПУ", - резюмував директор "Ван Оорд України".

Нагадаємо, 21 жовтня Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив АМПУ відмінити скандальний тендер на днопоглиблювальні роботи у морському порту "Південний", під час підготовки якого розкрилися гучні корупційні факти. Зазначимо, АМПУ не відреагувала на доручення глави уряду, пославшись на намір виконати рішення Антимонопольного комітету з даного питання. Відповідну заяву АМПУ опублікувала на своїй офіційній веб-сторінці.

Крім того, завтра, 3 листопада, в Антимонопольному комітеті проходитиме перший розгляд справи, на якій розглянуть скаргу одного з учасників скандального тендеру в морському порту "Південний", - голландської компанії "Ван Оорд Україна". Слід зазначити, що обсяг документації – більш як 6000 сторінок, тому є підозра, що на першому засіданні рішення не буде прийнято.

Зазначимо, що відповідно до інформації в Єдиному державному реєстрі до складу засновників ООО "Ян де Нул Україна" входять дві офшорні компанії, зареєстровані на Кіпрі.

Нардеп Лещенко заявляє про політичний тиск на Гройсмана у зв'язку з офшорним скандалом в морському порту «Південний»

Народний депутат Сергій Лещенко заявляє про політичний тиск на Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана у зв'язку зі скандальним тендером у морському порту «Південний», переможцем якого стала офшорна компанія.

Про це на прес-конференції в Укрінформі "Мільярдний тендер в порту «Південний" проведуть? Чи зможуть в АМПУ обійти систему ProZorro?» - заявив народний депутат Сергій Лещенко, повідомляє кореспондент агентства.

«За моєю інформацією, після того як Гройсман оголосив про скасування тендеру, на нього чинився політичний тиск «Народним Фронтом», який є партнером по коаліції», - сказав він.

Крім того, за словами нардепа, вже під час проведення тендеру АМПУ на 1 млрд грн, де від учасників потрібно провести роботи з днопоглиблення в порту «Південний», в однієї з компаній «Ян Де Нул Україна» відбулися зміни в складі акціонерів.

«Там з'явилося два учасника - дві кіпрські офшорні компанії, які на сьогодні контролюють це підприємство - у них 55%, і директором цього українського підприємства «Ян Де Нул Україна» став помічник депутата з «Народного Фронту», - заявив Лещенко.

Нагадаємо, народний депутат офіційно звернувся до НАБУ з проханням перевірити зв'язок компанії-переможця тендеру «Ян Де Нул Україна» з фракцією «Народний Фронт».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-