Чому

Чому "бойкот" переміг Путіна і "опозицію"?!

Укрінформ
28 вересня о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: "Підсумки виборів до Держдуми РФ: чому "бойкот" переміг Путіна і "опозицію". (Зала 1)

Організатор: Російський громадський рух "Майдан без границ".

Учасники: Валерій Отставних, журналіст, опозиціонер, співзасновник та прес-секретар Російського громадського руху "Майдан без границ"; Марк Фейгін, російський адвокат, захисник лідерів кримськотатарського народу (Skype); Олександр Сотник, російський опозиціонер, журналіст, засновник каналу "СОТНИК-ТВ" (щойно покинув РФ через погрози фізичної розправи (Skype з Грузії); Костянтин Боровий, лідер російської партії "Западный выбор".

Підсумкові матеріали:

Кримських татар після бойкоту виборів чекають репресії з боку російської влади

Після запланованого на 29 вересня засідання російського суду, на якому буде оголошено про заборону Меджлісу, кримських татар, які бойкотували вибори, чекають репресії.

Про це у середу на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій підсумкам російських виборів, заявив адвокат Марк Фейгін, повідомляє кореспондент агентства.

"Кримські татари, як основна політично нелояльна маса у Криму, бойкотували російські вибори в Криму по заклику Меджлісу - організації, яка завтра може бути заборонена. Абсолютно точно, що російська влада відповість репресіями кримським татарам і тут не варто плекати ілюзії", - сказав Фейгін.

За його словами, "не може собі Путін напередодні майбутніх своїх президентських виборів, напередодні своєї чергової каденції, дозволити, щоб на території Криму, була якась спільність, така як кримськотатарський народ, яка не голосуватиме і не братиме участь у президентських виборах".

Як вважає адвокат, якщо Меджліс буде заборонений і остаточно внесений до списку екстремістських організацій, переслідування матимуть навіть за репост заяв Меджлісу.

"Люди, які будуть репостити заяви цієї організації у своїх соціальних мережах, притягуватимуться до відповідальності - до адміністративної, а деякі навіть до кримінальної, відповідно до статті 282.1. Вона складається з 4-х частин і починається від створення організації до членства у ній, і терміни там теж нормальні, тому потрібно чекати репресії і до них готуватися", - повідомив Фейгін.

Для цього, вважає він, прихильникам Меджлісу в Криму необхідно заздалегідь продумати систему захисту від переслідувань.

"Заздалегідь треба організовувати юридичну допомогу, захищатися на правовому рівні - це передусім. Треба мати адвокатів, які захищатимуть, - не чекати коли ви вже у СІЗО опинитеся і звати на допомогу, а готуватися до цього", - відзначив він.

Адвокат також порадив "комунікуватися з цього приводу зі своїми вже досвідченішими соратниками, колегами, правозахисниками, активістами", а також допомагати тим, хто вже репресований.

"Треба допомагати тим, хто вже репресований. Це теж дуже важливо - об'єднуватися, за прикладом того, як жінки, чоловіків яких звинувачують у справі Хізб ут-Тахрір, займаються взаємодопомогою, треба не кидати це. Людям у Криму треба тісніше взаємодіяти по взаємозахисту, а не виходити з того, що це мене не торкнеться і до мене не дійде", - підкреслив Фейгін.

Крім того, сказав він, "потрібно максимально старатися від своєї держави отримати допомогу".

"У них на це є всі підстави, і Україна в змозі надавати допомогу - це і консульська, і матеріальна допомога, і допомога від міністерств та відомств у справах Криму", - відзначив адвокат.

"Люди, які до цього будуть готові, набагато краще зможуть захищатися. Головне - не плекати ніяких ілюзій, що можливо буде уникнути цих репресій. Це абсолютно неможливо у нинішніх умовах", - резюмував Фейгін.

Фейгін: Україна не повинна плекати надію, що Росія зміниться шляхом виборів - "там потрібні інші способи змін"

Україна не повинна плекати сподівання, що Росія може змінитися завдяки виборам.

Про це у середу на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій підсумкам виборів до Держдуми РФ, заявив російський політичний адвокат Марк Фейгін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я розумію українців, українське суспільство - вони розраховують, що зміни в Росії можуть статися шляхом виборів. Я хочу їх засмутити - цього не станеться і, відповідно, речей, що випливають звідси, як похідних - повернення Криму і припинення війни на сході України. Тому що на виборах ця влада не зміниться, ці ілюзії вже треба відкинути остаточно", - заявив Фейгін.

За його словами, він був "відомим прибічником бойкоту нинішніх виборів у Росії, але частенько навіть українці говорили йому, що це не правильно і на вибори потрібно йти".

Як вважає Фейгін, "у Росії потрібні інші способи змін".  

"У Росії потрібні інші способи змін, і поки ще не ясно який буде алгоритм цих змін. Тому покладання надії на вибори, а я не виключаю, що до 2018 року, буквально через рік, почне стартувати так звана компанія виборів президента і багато хто може подумати, що переможе хтось інший, але не Путін, і це призведе до змін, дуже бажаних для українського суспільства. Цього не буде і ці ілюзії потрібно остаточно і безповоротно відкинути", - сказав Фейгін.

Він пояснив, що "дуже низька явка на виборах, яка і так була в 1,5 раза завищена шляхом приписок, свідчить про те, що не вірять в інституцію виборів і самі росіяни".

"І чим сильніше накопичуватиметься це негативне, байдуже ставлення до інституції виборів, тим, як не парадоксально, краще, тому що це створить умови для змін, поза виборним процесом", - вважає експерт.

Віде з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-