Політики домовляються - у лісі тріски летять

Політики домовляються - у лісі тріски летять

Укрінформ
23 вересня о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: "Лісова галузь як заручник політичних торгів". (Зала 1)

Організатор: Всеукраїнська громадська організація "Громада і Закон".

Учасники: Михайло Ільницький, голова ВГО "Громада і Закон", кандидат юридичних наук; Даніїл Маландій, експерт, голова Біржового комітету ТСБ "Сумська ресурсна біржа"; Дмитро Артемчук, деревообробник, голова Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств.

Підсумкові матеріали:

Мораторій на експорт лісу дозволив залучити значні інвестиції у деревообробну галузь України, - експерт

Нещодавно запроваджений мораторій на експорт лісу-кругляка з України позитивно вплинув на деревообробну галузь України.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі розповів голова Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств Дмитро Артемчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Варто наголосити, що запровадження мораторію на експорт лісу позитивно вплинуло на деревообробну галузь», - сказав Артемчук.

Зокрема, як розповів діяч, українські деревообробні підприємства змогли на 20% наростити запаси сировини, що допомогло наростити обсяги виробництва галузі. Окрім цього, обробка лісу в Україні стала привабливішою для іноземних інвесторів.

«За останній час на Рівненщині та на Житомирщині завдяки іноземним інвестиціям було запущено три заводи з переробки деревини, кожен з яких зможе щороку переробити до півмільйона тонн деревини.

Окрім цього, на Коростенському заводі МДФ мають в найближчий час запустити нову виробничу лінію, і таким чином завод зможе переробляти мільйон тонн деревини на рік», - наголосив Артемчук.

Нагадаємо, з листопада 2015 року в Україні діє мораторій на експорт лісу-кругляка з України.

Держлісагентство настільки обмежене у ресурсах, що для вирішення проблеми з незаконними рубками лісу потрібно залучити Мінагрополітики, - експерт

Аби подолати проблему незаконних рубок лісу, необхідно залучити Мінагрополітики, оскільки підпорядковане йому Держлісагентство критично обмежене у ресурсах.

Таку думку під час прес-конференції в Укрінформі висловив експерт у лісовій галузі, голова біржового комітету Сумської ресурсної біржі Маландій Даниїл, повідомляє кореспондент агентства.

«Потрібно провести круглий стіл за участі Мінагрополітики, якому підпорядковане Держлісагентство, та експертів галузі, аби виробити дієві рішення, що допоможуть побороти проблему незаконних рубок лісу», - сказав Маландій.

Зокрема, на думку експерта, необхідно вирішити проблему контролю та обліку зрубаної деревини.

«Як показує практика, і без електронної системи контролю можна ефективно відслідковувати усі переміщення деревини по Україні. Проблема лише в тому, що інформаційний центр Держлісагентства настільки обмежений у своїх ресурсах, що навіть електронна система та бірки нічого не дають. Окрім цього, треба нарешті усі ліси передати до одного постійного користувача, оскільки третина площ лісів в Україні належить різним користувачам, і такий порядок речей сприяє тіньовому обороту деревини», - коментує Маландій.

Також, на його думку, потрібно переглянути усю нормативну базу, якою наразі користуються держлісгоспи України.

«Потрібно забрати у керівників держлісгоспів право одноособово розпоряджатись лісовими ресурсами. Потрібно переглянути держстандарти, які дають можливість цілком легально під виглядом дров вивозити цінну деревину – що за нашими стандартами «дрова», то за європейськими стандартами іноді і цінна деревина. Потрібно переглянути багато речей.

Так, на «нові рейки» лісову галузь швидко не переставиш, однак це потрібно робити» - переконаний Маландій.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-