Другий газовий форум України: нові можливості та перспективи

Другий газовий форум України: нові можливості та перспективи

Укрінформ
21 вересня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: "Другий газовий форум України: можливості та перспективи". (Зала 1)

Організатор: Громадська організація "Експертна рада з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу".

Учасники: Олександр Домбровський, в.о. Голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Леонід Уніговський, голова ГО "Експертна рада з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу"; Олександр Чалий, президент ТОВ "Грант Торнтон Україна"; Майкл Гроссманн, експерт.

Підсумкові матеріали:

Завтра парламент розгляне проект закону про НКРЕКП та  про ринок електроенергії - Домбровський

Верховна Рада завтра повинна ухвалити закон про незалежного регулятора у сферах енергетики та комунальних послуг, а також у першому читанні проголосувати за закон про ринок електричної енергії.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив в.о. голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, повідомляє кореспондент агентства.

«Завтра буде дуже цікавий день в українському парламенті. Нарешті, після довгої дискусії, буде голосуватися у першому читанні закон про ринок електричної енергії. Якщо він буде проголосований, ми нарешті, відійдемо від обласних та загальнодержавних монополій. Крім того, завтра може бути прийнятий закон про незалежного регулятора», - сказав Домбровський.

За його словами, закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відкриває шлях до отримання макроекономічної допомоги на суму 600 млн дол. від США.

На Другому газовому форумі України обговорять питання відділення Укртрансгазу від Нафтогазу

Питання відділення оператора вітчизняної газотранспортної системи ПАТ "Укртрансгаз" від НАК "Нафтогаз України" стане однією з ключових тем Другого газового форуму України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив президент ТОВ "Грант Торнтон Україна" Олександр Чалий, повідомляє кореспондент агентства.

"Я думаю, що дискусія стосовно андбандлінгу НАК "Нафтогаз України" та його відносин з ПАТ "Укртрансгаз", яка точиться останні кілька днів, додасть цікавості нашому Газовому форуму", - сказав Чалий.

На його думку, в Україні зберігається висока монополізація газового ринку за рахунок Нафтогазу – і поточні ціни на блакитне паливо не відображають ринкової ситуації.

"Крім того, за рік, на жаль, не вдалося реалізувати положення третього енергетичного пакету та розподілити Нафтогаз та Укртрансгаз. І спроба МЕРТ зробити це викликала шалений спротив. На мою думку, створення Урядової робочої групи, яка шукатиме кінцеві шляхи розподілу Нафтогазу та Укртрансгазу, було мудрим рішенням", - зазначив Чалий.

Активи "Укртрансгазу" після відділення від "Нафтогазу" зростуть у ціні - експерт

Активи ПАТ «Укртрансгаз» після відділення його від НАК «Нафтогаз України» зростуть у ціні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив президент ТОВ "Грант Торнтон Україна" Олександр Чалий, повідомляє кореспондент агентства.

«Після андбандлінгу активи ПАТ «Укртрансгаз» зростуть у ціні. Ми не знаємо, коли це буде, але Укртрансгаз є дуже привабливим та прибутковим виробництвом. А багато ризиків, навіть з точки зору платіжної дисципліни на ринку, несе НАК «Нафтогаз України», - сказав Чалий.

На його думку, рішення МЕРТ про виведення ПАТ «Укртрансгаз» з підпорядкування "Нафтогазу" є абсолютно правильним за суттю, але потребувало більшої кількості консультацій – у тому числі й з європейськими партнерами.

«Якщо відповідна постанова уряду про андбандлінг ще тиждень тому виглядала як остаточна, то сьогодні у нас функціонує робоча група, яка повинна ще раз проаналізувати аспекти андбандлінгу», - зазначив Чалий.

За його словами, якщо у ході андбандлінгу від ПАТ «Укртрансгаз» відокремити газові сховища та створити окреме підприємство «Українські газові сховища», то у перші п’ять років воно буде збитковим.

«Одне з питань, яке стоїть перед робочою групою, це визначення доцільності розділення функції транспортування газу та зберігання», - наголосив Чалий.

Україна на сьогодні має більше 10 офіційних імпортерів газу, - Домбровський

Україна має більше 10 офіційних імпортерів газу, які постачають газ з Європейського Союзу в Україну.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив в.о. голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, повідомляє кореспондент агентства.

«У нас на сьогодні є більше 10 офіційних імпортерів газу, які з ЄС імпортують газ в Україну. У нас є більше 100 газових трейдерів, які конкурують між собою по ціні та якості, утворюючи ринок газу», - сказав Домбровський.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-