Причини смерті українців в російських в'язницях

Причини смерті українців в російських в'язницях

Укрінформ
13 вересня о 12.00 відбулася прес-конференція щодо ненадання медичної допомоги українським громадянам, яких було примусово вивезено до російських в’язниць. (Зала 1)

Організатори: Міністерство інформаційної політики України, ГО "Регіональний центр прав людини" та Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Учасники: Еміне Джапарова, Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Георгій Тука, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб; Георгій Логвинський, народний депутат України VIII скликання; Роман Мартиновський, адвокат ГО "Регіональний центр прав людини" та експерт Української Гельсінської спілки з прав людини.

Довідково. Факти порушення прав на медичне забезпечення з боку Росії щодо українських громадян набули характеру системного та масштабного явища, що ставить під загрозу життя і здоров’я українців.  

Підсумкові матеріали:

У так званих ДНР/ЛНР використовують засуджених як безкоштовну робочу силу - Тука

Очільники так званих ДНР/ЛНР використовують на промислових виробництвах засуджених за українськими законами, які відбувають покарання на тимчасово окупованих територіях, порушуючи їх права та не забезпечуючи належну медичну допомогу.  

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Георгій Тука.

"Очільники так званих ЛНР та ДНР фактично отримали у власні руки так звану трударню з числа засуджених. Мова йде про кілька тисяч людей. Точну цифру наразі ніхто підтвердити чи спростувати не може...  За різними оцінками від 5 до 10 тисяч людей, можливо і більше. Це громадяни України. При цьому багато хто з цих людей не є мешканцями Луганської або Донецької області", - сказав Тука.

За його словами, засуджених використовують на виробництві будівельних матеріалів, цегли, шлакоблоків, на копанках, будівельних роботах та обробці деревини.

"За розрахунками правозахисників, загальний обсяг робіт лише тільки на Луганщині, які фактично виконують ці люди, сягає 300-500 тисяч доларів щомісячно. Звісна річ, що всі ці кошти попадають очільникам всіх тих банд, які зараз хазяйнують на території ОРДЛО", - сказав Тука.

Він зазначив, що багато хто з засуджених, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, за "законом Савченко" вже мають бути звільнені через закінчення терміну ув'язнення. Втім, за повідомленнями родичів цих громадян, не зважаючи на попередні домовленності з адміністраціями колоній, зараз цей процес взагалі не відбувається. За даними, які навів Тука, з окупованої території Донецької області українській владі було передано 110 осіб, з Луганської - жодної людини.

Тука повідомив, що права ув'язнених порушуються і в сфері надання медичної допомоги. Багато хто з них має хронічні захворювання, хворіє на туберкульоз, ВІЧ/СНІД, гепатити. Заступник міністра зазначив, що зараз медичну допомогу ув'язеним на окупованих частинах Донецької та Луганської областей намагаються надавати міжнародні організації  "Червоний хрест" та "Лікарі без кордонів". Але бойовики з так званих ДНР та ЛНР воліють виступати посередниками при передачі вантажів з медикаментами та не допускають представників гуманітарних місій безпосередньо до місць відбування покарання. Тому міжнародні організації не можуть бути упевненими в тому, що їх ліки дійсно потраплять до ув'язнених.

"Люди фактично не мають засобів для лікування. Медична допомога їм фактично не надається", - сказав Тука.

Він також повідомив, що від деяких громадян з окупованих територій, а також військовслужбовців Збройних сил України надходять повідомлення про випадки викрадення українських військових та переправлення їх на Кавказ. За словами заступника міністра, це поки що неперевірені дані, тому що їх джерела відмовляються надавати свідчення офіційно.

"Ми отримали дані і зараз збираємо ретельно факти і перевіряємо їх. Є певні свідчення людей, як з числа мирних мешканців, так і з числа військовослужбовців ЗСУ, які розповідали, і поки що не надають згоди про дачу офіційних свідчень, про те, що є випадки, коли наших військовополонених фактично нелегально викрадають з території України і відправляють на територію Кавказу", - сказав Тука.

Він зазначив, що зараз спілкування з приводу стану засуджених на окупованих територіях йде з родинами 103 осіб.

Заступник міністра повідомив, що згодом за всіма цими фактами буде оприлюднено доповідь, яку зараз готують правозахисні організації. За його словами, ця доповідь буде представлена на рівні ООН, Ради Європи та на рівні Мінського процесу.

Правозахисники заявляють про масове порушеня прав ув'язнених українців у російських в'язницях

Правозахисники заявляють про масове порушення прав кримських ув'язнених, яких після анексії Криму перевели для відбування покарання в колонії на територію Росії. Зокрема, вони не отримують належної медичної допомоги.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав адвокат ГО "Регіональний центр прав людини" та експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Мартиновський.

"Якщо Російська Федерація не може створити їм (українцям, які відбувають покарання в Росії - ред.) належні умови для відбування покарання, якщо вона не може створити належні умови для отримання медичної допомоги, то вона мусить віддати нам наших засуджених. Більше того, всі вони мають право відповідно до норм міжнародного права на відбування покарання на території України", - сказав Мартиновський.

Він повідомив, що 8 вересня в російській колонії в Республіці Адигея помер український громадянин, житель Херсонської області Валерій Керімов, не дочекавшись на медичну допомогу.

За його словами, Керімов був засуджений у грудні 2014 року севастопольським судом до 6 років позбавлення волі, а на початку 2016 року його вивезли відбувати покарання з Криму до Росії. Керімов ще на момент арешту мав кілька тяжких захворювань, хворів на гепатит В і С, а також на туберкульоз.

Правозахисник повідомив, що Керімов неодноразово звертався з проханням перевести його для відбування покарання на територію України та вимагав зустрічі з українським консулом. Українські правозахисники двічі зверталися до Європейського суду з прав людини з проханням вказати владі Росії на необхідність обстеження Керімова та надання йому медичної допомоги в умовах медичного закладу. Втім Валерій Керімов помер, так і не дочекавшись лікування.

Мартиновський зазначив, що зараз багато хто з ув'язнених, яких російська влада перевела відбувати покарання до установ на території РФ, не можуть зустрітися з консулами, щоб повідомити про проблеми зі здоров'ям та неналежні умови утримання чи ненадання медичної допомоги. Ситуація ускладнюється і тим, що засудженим не дозволяють мати на руках документи, які підтверджують їхній стан здоров'я. Це, за словами Мартиновського, унеможливлює скарги ув'язнених щодо порушення їхніх прав або звернення до суду для їхнього захисту.

Крім того, за його словами, справа Керімова не єдиний випадок після анексії Криму.

"У нас є інформація стосовно кількох осіб, які померли в перші тижні після того, як було встановлено російську владу в Криму, але, на жаль, жоден з родичів не готовий порушувати це питання ані перед міжнародною спільнотою, ані перед владою України", - сказав Мартиновський.

Зараз, як повідомив Мартиновський, правозахисникам відомо про кількох засуджених, які перебувають в російських колоніях та потребують термінової медичної допомоги та покращення умов утримання. Це Іван Федірко 1983 р.н., Валерій Макаров 1968 р.н., Віктор Луцишин 1981 р.н., Євген Давидов 1981 р.н., Юрій Саєнко 1982 р.н., Андрій Лугін 1971 р.н.

За словами правозахисника, насправді таких громадян України може бути набагато більше. За два роки після анексії Криму на півострові залишилося всього дві колонії, де можуть відбувати покарання особи, засуджені до позбавлення волі, взагалі немає колоній для засуджених жінок. Так само з Криму на відбування покарання на територію Росії відправляють неповнолітніх.

"За нашими даними, тільки за останні два роки наших громадян було вивезено більше ніж в 30 колоній РФ. Загальна кількість таких людей, за нашими оцінками, - більше як 2200 осіб. За різними оцінками, це може бути від 3,5 до 5 тисяч осіб і навіть більше", - сказав Мартиновський.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-