Презентація посібника з відкритих даних

Презентація посібника з відкритих даних

Укрінформ
12 вересня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Презентація “Відкритого посібника з відкритих даних”. (Зала 1)

Організатори: Український освітній центр реформ, Український центр суспільних даних.

Учасники: Анатолій Бондаренко, керівник напрямку журналістика даних, Texty.org.ua; Андрій Горбаль, виконавчий директор, Український центр суспільних даних; Данило Кубай, упорядник посібника, Український центр суспільних даних;  Остап Кучма, аналітик ЧЕСНО.

Довідково. Відкритий он-лайн посібник охоплює такі теми:

1. Способи фіксації даних, види спостережень.

2. Відкриті дані, державні дані, великі дані, гуртові дані (краудсорсинг).

3. Формати даних - csv, xml, json, геодані.

4. Отримання даних, очищення, структурування.

5. Базові поняття статистики і аналізу даних.

6. Способи візуалізації даних, в т.ч. на мапах.

7. Приклади практичного використання різних систем збору і аналізу даних.

8. Правила поширення даних.

Посібник створено в рамках проекту тренінгів "Відкриті дані для громадських організацій, журналістів, студентів журналістики", що його здійснювали Український освітній центр реформ та Український центр суспільних даних за підтримки Посольства США в Україні.

Посібник доступний онлайн за адресою: http://socialdata.org.ua/manual/

Долучитися до роботи над подальшими версіями посібника можна за адресою: https://github.com/socialdata-ua/opendatamanual

Підсумкові матеріали:

Презентовано "Відкритий посібник з відкритих даних", який допомагатиме журналістам у  розслідуваннях

"Відкритий посібник з відкритих даних" - це своєрідний довідник,  який може стати майданчиком для роботи журналістів з відкрити даними.

Про це сказав на презентації  "Відкритого посібника з відкритих даних", яка відбулась в Укрінформі, керівник напрямку журналістика даних Texty.org.ua Анатолій Бондаренко.

"База відкритих даних може стати ціним матеріалом для проведення журналістських розслідувань", - сказав він.

Як приклад Бондаренко навів оприлюднену базу данних про державні закупівлі з 2008 року. "Це майданчик роботи з даними, який стане у нагоді журналістам", - наголосив він.

Виконавчий директор Українського центру суспільних даних Андрій Горбаль зазначив, що "Відкритий посібник з відкритих даних" створено в рамках проекту тренінгів "Відкриті дані для громадських організацій, журналістів", що його здійснювали Український освітній центр реформ та Український центр суспільних даних за підтримки Посольства США в Україні.

За його словами, мета посібника надати базове розуміння щодо роботи з даними. Надати, зокрема, основні джерела відкритих державних даних. Він є відкритим і відповідні спеціалісти можуть вносити уточнення, розширювати його.

Посібник охоплює такі теми: способи фіксації даних, види спостережень; відкриті дані, державні дані, великі дані, гуртові дані (краудсорсинг): формати даних - csv, xml, json, геодані; отримання даних, очищення, структурування; базові поняття статистики і аналізу даних; способи візуалізації даних, в т.ч. на мапах; приклади практичного використання різних систем збору і аналізу даних.

"Відкриття даних - це право кожного на прийняття осмислених і зважених рішень у всіх галузях свого життя", - зазначив Горбаль.

Посібник доступний за адресою: socialdata.org.ua/manual/

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-