Скільки сміття не втрамбовуй, а виносити все одно доведеться

Скільки сміття не втрамбовуй, а виносити все одно доведеться

Укрінформ
25 серпня о 14.00 відбулася прес-конференція щодо доцільності організації сміттєзвалища у с.Тарасівка, що поблизу Києва.  (Зала 1)

Організатори: Громада селищ Крюківщина та Тарасівка.

Учасники: Іван Устенко, мешканець с.Крюківщина, адвокат; Ольга Ведутенко, мешканка с.Крюківщина; Людмила Ющенко, мешканка с.Крюківщина; Юрій  Середа, мешканець с.Тарасівка, юрист, депутат.

Підсумкові матеріали:

Активісти вимагають закриття сміттєзвалища, що в Києво-Святошинському районі столиці

Активісти вимагають закрити полігон твердих побутових відходів у Києво-Святошинському районі столиці.

Про це на прес-конференції 25 серпня в Укрінформі повідомили представники громад сіл Крюківщина та Тарасівка, що розташовані поблизу полігона.

"Ми звертаємося до органів місцевої влади, місцевого самоврядування, прокуратури, поліції, екологів - допомогти нам у правовому полі закрити це сміттєве звалище. Це не можна назвати полігоном. Воно працює з грубими порушеннями екологічних норм, без огорожі. Це  дуже небезпечний об'єкт, на який може зайти будь-яка людина", - сказала на прес-конференції мешканка села Крюківщина Ольга Ведутенко.

За словами активістів, останні роки сміттєзвалище працювало без відповідних документів і з чисельними порушеннями законодавства. Критичною ситуація стала влітку цього року, коли на полігон стали привозити сміття зі Львова.

"За нормативними документами сміттєзвалище повинно було обслуговувати тільки Києво-Святошинський район, але договори на прийняття сміття укладалися з будь-ким. На сміттєзвалище приймали сміття майже з усіх районів правого берега Києва, а також СБУ, МВС, лікарень Києва, які жодним чином не стосуються Києво-Святошинського району. Апогеєм гонитви за прибутком стало укладення договорів на прийняття сміття від компанії AVE Львів, яка зерновозами завозила сміття в Тарасівку після закриття Грибовицького сміттєзвалища", - сказав на прес-конфреенції мешканець села Крюківщина Іван Устенко.

За підрахунками активістів, на полігон прибуло щонайменше кілька десятків 40-тонних автівок зі сміттям зі Львова. Крім того, активісти впевнені, що документи не тільки на львівське сміття, а й на інші відходи не були оформлені належним чином.

"Вартість  приймання сміття на Тарасівський полігон становить 19 грн 90 коп. Перед цим була зроблена публічна заява мера Києва Віталія Кличка, що у зв'язку з трагедією у Львові на сміттєзвалищі сміття прийматимуть на заводі "Енергія". Приймання для спалювання сміття на заводі "Енергія" коштує 87 грн. Різниця дуже відчутна. До Тарасівського полігону сміття звозили без будь-яких супроводжувальних документів. В результаті встановлено (місцевими активістами - ред.), що авто, які завозили сміття  не лише зі Львова, а з усіх куточків Києва, заїздили (до полігону - ред.) без товарно-транспортних накладних", - сказала на прес-конференції місцева мешканка Людмила Ющенко.

Активісти також наголошують, що, крім екологічної небезпеки, яку становить сміттєзвалище для прилеглих  населених пунктів, полігон приваблює велику кількість безпритульних тварин та птахів. Останнє може становити проблему для авіасполучення.

"Цей полігон шкідливий не тільки для навколишнього середовища, але й для аеропорту "Київ", що розташований за 7,5 км. Літаки, які заходять на посадку, пролітають недалеко від полігону. Неодноразово було помічено крила птахів у турбінах літаків. Це може спричинити і екологічне лихо, і дійти до того, що ми матимемо трагедію з авіатранспортом через цей полігон", - наголосив активіст Юрій Середа.

Крім того, за його словами, фактична площа самого полігону майже вдвічі перевищує офіційно відведену під нього територію. Так, за документами площа полігону має становити  15 гектарів, але фактично займає 27 гектарів. При цьому активісти виявили, що сміттєзвалище захоплює і територію охоронної зони газопроводу компанії "Укртрансгаз".

"У деяких місцях під тілом звалища проходить газопровід, або під ним, або за 20-30 метрів. Це дуже критична відстань, це небезпечно як для мешканців цих районів, так і для Києва. Ми не  знаємо, які можуть бути наслідки через тиск сміття на такий магістральний діючий газопровід", - поінформувала Ведутенко.

Вона  повідомила, що активісти неодноразово зверталися з приводу ситуації на сміттєзвалищі як до місцевих органів влади, так і до прокуратури, Міністерства екології та природних ресурсів. Втім, за їх твердженням, проблеми не вирішуються, а місцева влада не реагує належним чином на вимогу громади провести екологічну експертизу. Зараз сміттєзвалище офіційно не приймає відходи, але на ньому продовжується сортування сміття. Крім того, через відсутність огорожі, на звалище незаконно продовжують звозити відходи, що жодним чином не обліковуються. Також, за її словами, керівництво комунального підприємства не допускає на територію сміттєзвалища слідчих, екологів, представників Державіаслужби та лабораторії аеропорту "Київ".

"Ані депутати, ані райрада нічого не роблять. Досі від райради не подана заявка  в Міністерство екології з приводу проведення експертизи, тільки власник комунального підприємства  може офіційно замовити таку експертизу. Вони не звернулися в жодну службу, не подали жодних документів", - наголосила Ведутенко.

Як повідомляв Укрінформ, 30 травня стався зсув сміття на найбільшому в Україні Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом. Під завалами загинули троє пожежників ДСНС, які понад добу гасили пожежу на сміттєзвалищі. Досі не знайдене тіло інженера-еколога, який також того дня був на сміттєзвалищі, а опісля обвалу з ним не було зв’язку.

Після закриття Грибовицького полігону львівське сміття почали розвозити по інших областях, у т. ч. й на Київщину.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-