Брифінг Генерального прокурора України Юрія Луценка та директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника

Брифінг Генерального прокурора України Юрія Луценка та директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника

Укрінформ
18 серпня о 12.00 в Укрінформі відбувся спільний брифінг Генерального прокурора України Юрія Луценка та директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. (Зала 1)

Підсумкові матеріали:

Маски-шоу між силовиками будуть припинені — Луценко

Керівники силових структур домовилися між собою щонайменше за 5 хвилин повідомляти про залучення спецназу у тих чи інших операціях.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми домовилися про те, що в разі необхідності застосування спецназу, в разі наявності рішення суду, керівник, який його застосовує, повідомляє керівника іншого правоохоронного органу, куди цей спецназ може зайти, щонайменше за 5 хвилин до початку операції», - сказав Луценко.

За його словами, за цей час двері структури будуть або відчинені добровільно для здійснення необхідних слідчих дій, або ж спецпідрозіл зайде туди силою. «Таким чином, те, що називають маски-шоу між силовиками мають бути припинені», - додав генпрокур.

Він наголосив, що головним при всьому цьому залишається  законність застосування спецназу.

Розслідування інциденту між ГПУ та НАБУ  передано СБУ - Луценко

Розслідування проваджень, порушених за результатами інциденту між працівниками Генеральної прокуратури та Національного антикорупційного бюро, передано Службі безпеки України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє кореспондент агентства.

"Для того, щоб слідство по цьому резонансному інциденту було об'єктивним, за пропозицією директора НАБУ пана Ситника я як генпрокурор, використовуючи дані мені законом повноваження, передаю розслідування усіх проваджень, порушених НАБУ і ГПУ за результатами цього інциденту, до органу, який буде проводити неупереджене і об'єктивне розслідування, - служби безпеки України", - сказав Луценко.

Він додав, що процесуальне керівництво цим слідством здійснюватиме заступник генпрокурора Анжела Стрижевська, а за пропозицію керівника НАБУ до нього  буде залучено також представника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Луценко також повідомив, що клопотатиме перед слідством СБУ про залучення  в якості фахівця Богдана Вітвицького, який з самого початку аналізував подробиці цього інциденту.

За словами Луценка, ознаки правопорушень є в усіх сторін конфлікту, і він разом з колегами відчуває громадську напругу, яка виникла навколо цього питання.

"Хочу звернутися до  всіх: не треба ділити суспільство на тих, хто за НАБУ, і тих, хто за ГПУ. Суспільство має цікавитися законністю дій усіх правоохоронних органів і їх результативністю у протистоянні корупції, де б вони не були, навіть у наших підрозділах", - наголосив він.

Луценко обіцяє організувати Януковичу очну ставку в Києві

Генеральний прокурор України Юрій Луценко готовий організувати очну ставку президента-втікача Віктора Януковича із деякими українськими політиками та високопосадовцями у столиці України.

Про це заявив він на прес-конференції в Укрінформі.

«Дати покази, так звану очну ставку - я це глибоко підтримую. Із задоволенням особисто організую йому це не території столиці України. Як тільки Янукович набереться сміливості відповісти за все скоєне перед українським народом, він буде мати і очну ставку, і справедливий суд, і справедливий вирок», - сказав Луценко.

Водночас він сумнівається в тому, що екс-президент на це піде. «Янукович виявися слабаком, зрадником держави, який узурпував владу, розікрав державу, знищив збройні сили та сили безпеки України, який зрештою втік на територію сусідньої держави, і звідти закликав до збройної агресії до України. Янукович, якщо він хоч трохи чоловік, має зібрати свою совість, інші імовірні позитивні характеристики та прибути на територію України», - наголосив генпрокурор.

Він зазначив, що диктувати слідству свої умови «цей покидьок не буде».

Як повідомляв Укрінформ, екс-президент Віктор Янукович вимагає від Генпрокуратури провести очну ставку з президентом Петром Порошенком, екс-прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, а також мером Києва Віталієм Кличком та секретарем РНБО Олександром Турчиновим. Відповідну заяву напередодні поширило адвокатське об'єднання Averlex, яке представляє інтереси Януковича.

Ситник упевнений у швидкому та прозорому розслідуванні СБУ конфлікту між НАБУ та ГПУ

Директор Національного антикорупційного агентства України Артем Ситник упевнений у швидкому та прозорому розслідуванні конфлікту з ГПУ слідчими СБУ.

Про це він заявив у четвер під час спільного брифінгу з генеральним прокурором України Юрієм Луценком в Укрінформі.

«Я впевнений, що розслідування буде проведено швидко і прозоро», - сказав він.

За словами Ситника, він вважає правильним передати до СБУ розслідування цього конфлікту і справ, порушених ГПУ і НАБУ за результатами цього інциденту.

Директор НАБУ також підкреслив, що, на його думку, є встановленим факт «незаконного позбавлення волі наших працівників». Він переконаний, що «вже зараз» на нього можна реагувати.

«Тим більше, як я вже повідомляв, це було зроблено в рамках невиконання вказівки генерального прокурора, з яким у нас була нормальна розмова, яка, на жаль, не досягла тієї мети, з якою вона проводилася», - наголосив він.

Як повідомлялося, 12 серпня начальник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив про побиття спецпризначенцями НАБУ 3 співробітників прокуратури у Києві.

Водночас, директор НАБУ Артем Ситник заявив, що ГПУ затримала двох "технічних" працівників НАБУ, які проводили негласні слідчі дії.

За його словами, співробітників НАБУ тримали в кабінетах і у підвалі Генпрокуратури.

ГПУ сьогодні вручила підозру екс-міністру юстиції Лавриновичу

Працівники Генпрокуратури сьогодні вручили підозру колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"У цей момент, коли я з вами розмовляю, наші слідчі вручають підозру пану Лавриновичу", - сказав він.

За словами генпрокурора, колишньому посадовцю підозра вручена у скоєнні злочинів, які передбачені ст. 191 ККУ (розкрадання) та ст. 366 (службова підробка).

Депутати, які вимагають ліквідувати департамент ГПУ, відірвалися від реальності або підтримують тих, хто обкрадав державу — Луценко

Народні депутати України, які вимагають ліквідувати департамент ГПУ із розслідування та нагляду у кримінальних провадженнях у сферах державної служби та власності, або відірвалися від реальності у погоні за політичним рейтингами, або підтримують тих, хто обкрадав державу.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Якщо прості громадяни в емоціях - я до цього спокійно ставлюся, але народні депутати, які вимагають ліквідувати підрозділ в ГПУ, в якому знаходяться особливо резонансні справи по розкраданню державного бюджету, або зовсім відірвалися від реальності в погоні за своїми політичними дивідендами, або працюють, ллють воду на млин тих, хто розкрадав державу», - сказав Луценко.

Водночас він зауважив, що підрозділ з такою назвою в Генеральній прокуратурі не існує. «Я завжди дотримуюся свого слова і ліквідував його особливий статус, який на той момент був, і він відрізнявся від усіх інших», - підкреслив очільник ГПУ.

Генпрокурор зазначив, що підрозділ займається розслідуванням справи «Укргазвидобування», де є навіть викрадення людей, убивства і колосальні збитки для державного бюджету.

«Давайте ліквідуємо підрозділ та закриємо справу по 980 га в Ірпені. Цього хочуть? Бо саме цей підрозділ справу веде», - сказав Луценко.

Він додав, що підрозділ також розслідує справу «Банк фінанси та кредит», які за даними ГПУ, виводили сотні мільйонів гривень з держави, справу по «Дельта-банку».

Як повідомлялося, учора під будівлею Генеральної прокуратури у Києві відбулася акція проти тиску на співробітників Національного антикорупційного бюро.

Її учасники вимагали від генпрокурора Луценка ліквідувати цей департамент ГПУ.

У Панамі затримали Владислава Каськіва

Сьогодні правоохоронці затримали у Панамі колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив у четвер генпрокурор Юрій Луценко.

"У цей момент, коли я з вами розмовляю, ми отримали повідомлення про затримання в Панамі друга іспанського інструктора - пана Каськіва, який нами оголошений в міжнародний розшук по статті 191 Кримінального кодексу, яка передбачає розкрадання", - сказав він.

Як повідомлялося, Каськів був оголошений у міжнародний розшук у березні поточного року. Його підозрюють у розкраданні державних коштів у 2012-2013 роках. Зокрема, Каськіва звинувачують у тому, що він уклав контракт про надання рекламних послуг (як виявилося – фіктивних) з ТОВ "Глорія" на 7 млн 500 тис. гривень. Також його підозрюють ще в низці махінацій. Усього, за інформацією МВС, Каськів та його відомство завдали збитків державі на суму близько 2 млрд грн. 255 млн грн він вивів на латвійські рахунки кіпрських компаній. Також ім'я Каськіва спливло під час розслідування провадження щодо махінацій у компанії Ostchem.

Луценко не виключає, що працівників НАБУ допитували під психологічним тиском

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не виключає, що до працівників Національного антикорупційного бюро України застосовували заходи психологічного тиску під час допиту в ГПУ.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

«Принципово, як можна два з половиною аркуші допиту вести 4 години, бо я і вів допити, і давав покази, і знаю, що це таке. Це означає як мінімум психологічний тиск», - сказав Луценко.

Він зазначив, що має багато питань до працівників ГПУ, але слідство має чітко встановити, і якщо дійсно були порушення, то винні будуть відповідати.

«Я не ділю на "своїх" та "чужих", я ділю людей на тих, які діють по закону та в суспільних інтересах та тих, хто ці закони порушує», - сказав генпрокурор.

Луценко заявив про побиття співробітниками НАБУ директора департаменту ГПУ

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про факт побиття співробітниками НАБУ директора департаменту ГПУ під час конфлікту, який відбувся між працівниками правоохоронних органів 12 серпня в Києві.

Про це він заявив в четвер під час спільного брифінгу з директором Національного антикорупційного агентства України Артемом Ситником в Укрінформі.

«Застосування фізичної сили до прокурорів: перепрошую, я не хочу жити в країні, в якій начальника департаменту ГПУ озброєні люди ставлять на коліна і б'ють, - це не правильно», - сказав він.

Водночас Луценко зазначив, що він так само засуджує дії працівників ГПУ, в яких вбачається підозра в застосуванні катування до працівників інших правоохоронних підрозділів.

«Я нормальна людина, яка прийшла забезпечити, в першу чергу, законність дій працівників ГПУ і своїх колег по правоохоронній діяльності», - наголосив він.

Луценко підкреслив, що об'єктивне слідство СБУ щодо конфлікту між працівниками НАБУ і ГПУ «дуже важливе» для того, щоб більше цього не повторювалось. Він також додав, що цей інцидент наразі «дуже заважає» роботі ГПУ.

Як повідомлялося, 12 серпня начальник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив про побиття спецпризначенцями НАБУ 3 співробітників прокуратури у Києві.

Водночас, директор НАБУ Артем Ситник заявив, що ГПУ затримала двох "технічних" працівників НАБУ, які проводили негласні слідчі дії.

За його словами, співробітників НАБУ тримали в кабінетах і у підвалі Генпрокуратури.

Луценко заявляє, що проведення обшуків в ДПСУ є абсолютно виправданою слідчою дією

Генеральний прокурор України Юрій Луценко переконаний, що проведення обшуків у Державній прикордонній службі працівниками Головної військової прокуратури спільно з Міністерством внутрішніх справ є абсолютно виправданою слідчою дією у справі незаконної вирубки лісів.

Про це він заявив у четвер на брифінгу в Укрінформі.

"Я вважаю, що мета слідчих дій в Держприкордонслужбі є виправданою і підкріпленою відповідним рішенням суду. Стосовно застосування спецназу МВС, то воно також є законним", - сказав генпрокурор.

За його словами, єдиним, що підлягає додатковому розгляду, - є питання перевищення сили з боку спецпризначенців МВС до охоронця Держприкордонслужби, і з цього приводу буде проведене службове розслідування.

"Після надходження заяви від керівництва Держприкордонслужби  і особистого перегляду відео обшуку, з моєї точки зору,  застосування сили до вахтера було з перебільшенням фізичного впливу. Так мені принаймні здається, що воно є неадекватним. У зв"язку з цим ми з міністром внутрішніх справ домовилися про проведення службового розслідування і дати оцінку працівникам КОРДу в цьому випадку", - наголосив Луценко.

Однак він переконаний, що це аж ніяк не знімає відповідальності зі службових осіб ДПСУ "за події на території прикордонної смуги зі Словаччиною".

Генпрокурор заявив, що слідство, яке проводиться в рамках справи про незаконну вирубку лісу на Закарпатті, має встановити, хто дозволив іноземним громадянам зі Словаччини вирубати ліс на території України і хто на цьому нажився.

Він зауважив, що ця справа "тягнеться ще з 2015 року", коли прикордонний уповноважений Словацької Республіки звернувся до керівництва Чопського прикордонного загону з проханням погодити облаштування лінії державного кордону зі словацької сторони, але  без проведення вирубки дерев.

Такі роботи, за словами Луценка, мали відбутися під наглядом прикордонних нарядів з обох сторін. Втім під виглядом цих робіт, які не потребували вирубки лісу, зловмисники з української сторони на території 30 км державного кордону вирубали ліс і переправили його до Словаччини.

Генпрокурор повідомив, що розслідування по цій справі проводилось дуже повільно, а тому Генпрокуратура взяла цю справу зараз під свій контроль.

"Саме для цього і проводились обшуки в Держприкордонслужбі, і там були вилучені документи, які стосуються саме цих дій", - сказав Луценко.

Він також повідомив, що зараз на розгляді слідчих прокуратури перебуває більше сотні справ щодо незаконної вирубки лісів.

"Збитки сягають вже мільярдів гривень", - констатував генпрокурор.

Як повідомляв Укрінформ, 16 серпня Головна військова прокуратура спільно з Департаментом по боротьбі з економічними злочинами Міністерства внутрішніх справ України в рамках розслідування кримінальної справи про незаконну вирубку лісу на Закарпатті провела обшуки в приміщеннях Державної прикордонної служби України, Центру управління службою та Західного регіонального управління ДПС України.

Після цього Держприкордонслужба заявила, що звернеться до Генпрокуратури із заявою про перевищення службових повноважень працівниками військової прокуратури під час проведених обшуків.

НАБУ і далі розслідуватиме провадження, в рамках якого прослуховувало співробітників ГПУ - Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що ті провадження, в рамках яких проводилось стеження за співробітниками департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ, залишатимуться в НАБУ до завершення їх розслідування.

Про це він заявив в четвер під час спільного брифінгу з генеральним прокурором України Юрієм Луценком в Укрінформі.

«Ті провадження, по яким проводилися негласні слідчі дії (стеження за співробітниками Генпрокуратури — ред.), вони залишаються в НАБУ і по ним буде в подальшому проводитись розслідування до прийняття остаточного рішення по ним», - сказав Ситник.

За його словами, негласні дії, які проводили співробітники НАБУ в рамках кримінального провадження, яке підслідне Бюро, щодо працівників ГПУ, «проводились в рамках чинного законодавства під прикриттям силового підрозділу НАБУ».

Як повідомлялося, 12 серпня начальник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив про побиття спецпризначенцями НАБУ 3 співробітників прокуратури у Києві.

Водночас, директор НАБУ Артем Ситник заявив, що ГПУ затримала двох "технічних" працівників НАБУ, які проводили негласні слідчі дії.

За його словами, співробітників НАБУ тримали в кабінетах і у підвалі Генпрокуратури.

Луценко домовився з Аваковим про службове розслідування відносно застосування сили КОРДом під час обшуків у прикордонників

Генпрокурор Юрій Луценко домовився з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим про проведення службового розслідування відносно надмірного застосування сили співробітниками спецпідрозділу КОРД під час обшуків у приміщенні Державної прикордонної служби.

Про це генпрокурор повідомив під час прес-конференції в Укрінформі.

"Ми вчора домовилися з міністром внутрішніх справ про проведення службового розслідування і оцінку цьому випадку", - сказав він.

За словами генпрокурора, проведення обшуків у ДПСУ абсолютно виправдано і підкріплено відповідним рішенням суду. "Стосовно застосування спецпризначенців МВС, то воно також є законним, хоча, з моєї точки зору, застосування сили до вахтера було перебільшеним", - додав Луценко.

Як повідомлялося, 16 серпня військова прокуратура провела обшуки у рамках розслідування справи щодо незаконної вирубки лісу у прикордонній зоні України.

ГПУ знайшла сенсаційні речі при обшуку квартири Лебедєва - Луценко

Працівники Генпрокуратури під час обшуків квартири екс-міністра оборони Павла Лебедєва знайшли сенсаційні речі.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко під час прес-конференції в Укрінформі.

"При обшуках на квартирі Лебедєва ми знайшли сенсаційні речі, якими користувався екс-міністр оборони", - сказав він.

Луценко додав, що повідомить подробиці найближчим часом під час оприлюднення результатів розслідування кримінальної справи щодо Іловайська.

Як повідомлялося, екс-міністр оборони Лебедєв був оголошений у розшук у березні поточного року. Він підозрюється в участі у  злочинній організації і дезертирстві.

Вартість вирубаного  лісу на кордоні зі Словаччиною сягає 800 тисяч доларів - Луценко

Вартість вирубаного у 2015 році лісу на кордоні зі Словаччиною сягає 800 тисяч доларів.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив генпрокурор Юрій Луценко, коментуючи кримінальну справу, в рамках якої відбулися обшуки у Державній прикордонній службі.

"Ця справа тягнеться ще з 2015 року... Як стало зрозуміло, в середині 2015 року прикордонний уповноважений Словацької Респрубліки звернувся до керівництва Чопського прикордонного загону з проханням погодити облаштування лінії державного кордону  словацької сторони сейсмічним кабелем і камерами відеоспостереження без ведення вирубки дерев. Під виглядом цих робіт, які не потребували вирубки лісів, зловмисники з української сторони на протяжності 30 кілометрів  державного кордону вирубали ліс. Сліди від тракторів ведуть у бік словацького кордону. Це було зафіксовано. Заміряли усі пеньки, обрахували скільки було спиляно. Загальна вартість спиляного лісу сягає близько 800 тис. доларів", - розповів генпрокурор.

За його словами, слідство у цій справі велося дуже повільно, однак він вирішив активізувати роботу після свого візиту на Закарпаття і зустрічі з Геннадієм Москалем.

Луценко поінформував, що під час обшуків у ДПСУ вилучено службовий журнал із записами про неодноразовий перетин кордону  працівниками словацької фірми.

"Тепер слідство має встановити, хто дозволяв місцевим закарпатським прикордонникам впускати на суверенну  територію України іноземних громадян з технікою для вирубки українського лісу, і хто нажився на цій оборудці", - резюмував генпрокурор.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-