Про державну підтримку фільму

Про державну підтримку фільму "Припутні"

Укрінформ
4 серпня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: "Укладання державного контракту між Держкіно України та компанією-виробником ТОВ "СТАР МЕДІА" про надання державної фінансової підтримки фільму "Припутні". (Зала 2)

Організатор: Держкіно України.

Учасники: Пилип Іллєнко, голова Держкіно України; Аркадій Непиталюк,  режисер фільму «Припутні»; Юрій Мінзянов, продюсер фільму «Припутні»; Ольга Пантелеймонова, директор компанії «Star Media».

Підсумкові матеріали:

Іллєнко анонсував старт виробництва фільму "Припутні", його зніматимуть за кошти Держкіно та "Стар Медіа"

В Україні розпочинається виробництво фільму Аркадія Непиталюка "Припутні". Стрічка стане першим досвідом співпраці Держкіно з одним із лідерів української кіноіндустрії - компанією "Стар Медіа".

Про це повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко на прес-конференції в Укрінформі.

"Це для нас перший досвід співпраці з компанією "Стар Медіа", яка є одним з найбільших гравців на українському кіноринку, яка входить до ініціативи #КіноКраїна, разом з якою ми розробляли закон про державну підтримку кінематографії. А другий момент - що фактично це перший повнометражний ігровий фільм-переможець останнього, 8-го конкурсного відбору, який ми запускаємо у виробництво", - підкреслив Пилип Іллєнко.

Він уточнив, що Держкіно уклало контракт зі "Стар Медіа" про надання нею державної фінансової підтримки розміром 4 млн. 287 тис. 500 грн. Другу половину бюджету - а загальний бюджет 8 млн 575 тис грн - забезпечує Держкіно.  

"Створення фільму "Припутні" - це для нас відповідь тим, хто чекає цікавого нестандартного українського кіно, хто вірить в те, що українське кіно може мати авторський почерк і при цьому залишатися цікавим для глядача. Це той шлях, яким ідуть всі національні європейські кінематографії. Ми раді повідомити, що розпочалася робота над цим проектом режисера Аркадія Непиталюка, який нещодавно дебютував своїм короткометражним ігровим фільмом "Кров'янка", який теж був підтриманий Держкіно. І сьогодні він приступає до повномасштабної роботи під назвою "Припутні", - сказав голова Держкіно.

"Припутні" це весела авторська історія про людей, що живуть, як дикі голуби - режисер Непиталюк

Буквально цього місяця в Україні розпочинаються зйомки фільму "Припутні". Це історія про звичайну поїздку в гості до бабусі у майже забуте село з красномовною назвою Припутні, яка вирішить долю героїв.

Про це розповів режисер фільму "Припутні" Аркадій Непиталюк на прес-конференції в Укрінформі.

"Це фільм про те, як доля організовує протягом доби життя двох маленьких людей - провінційного таксиста Юри та провінційної бухгалтерки Свєти, організовує саме так, як їм треба, несподівано для них, несподівано для глядача. За жанром це авторська історія - моя і Романа Горбика як співавтора сценарію. Вона насичена комедійними елементами", - сказав Непиталюк.

Він пояснив: припутень - це різновид дикого голуба.

"Звісно, я порівнюю персонажів фільму з дикими голубами, тому що, як і припутні, вони зазвичай не можуть прижитися, мешкають в якомусь напівзанедбаному селі, а деякі - на півдорозі від села до міста і не можуть знайти своє місце. Таке майже буквальне порівняння мені видалося гарним і село знайшлося таке - Припутні, туди ми перемістили дію фільму", - зазначив режисер.   

За його словами, це дуже локальна історія - і за місцем, де вона відбувається, і за часом, тому що вся історія відбувається протягом однієї доби. Це розглядання через збільшувальне скло мешканців України.

Непиталюк розповів, що зніматимуть фільм у Боярці під Києвом, де він сам живе і де натрапив на підходящий гуртожиток-барак, в якому, за сценарієм, мешкає героїня Свєта зі своєю мамою Людкою, а також на Чернігівщині, в Ніжині та селі Припутні.

Фільм "Припутні" завершать на початку 2017-го і повезуть на міжнародні фестивалі - продюсер

Фільм "Припутні" Аркадія Непиталюка, зйомки якого починаються вже у серпні, планується завершити на початку 2017-го, щоб встигнути показати його впродовж року на різних міжнародних кінофестивалях.

Про це повідомив продюсер фільму Юрій Мінзянов на прес-конференції в Укрінформі.

"Зйомки фільму починаються вже у серпні, оскільки за сценарієм дія відбувається на Яблучний Спас. Зняти кіно і завершити виробництво ми плануємо на початку наступного року, щоб показати його на фестивалях. Я думаю, що у фільму має бути гарна фестивальна доля - це фестивалі класу А чи менші за класом, але глядачі зацікавляться нашим фільмом. Його просуванням ми будемо займатися на кіноринках і Берлінського, і Каннського фестивалів. Західних дистриб'юторів фільм неодмінно зацікавить", - переконаний Мінзянов.

Всупереч режисерові, який вважає, що "Припутні" за жанром - це, хоч і не чиста комедія, але весела авторська історія", Мінзянов переконаний, що "це все-таки трагікомедія".

"Картина буде позначена парадоксальністю, часом хуліганським гумором. Але крізь призму комічних ситуацій ми хотіли би поговорити навіть про стан сучасного села. При виборі локацій ми бачили покинуті села, і гірко було на це дивитися", - підкреслив він.

При цьому продюсер додав, що дія фільму відбуватиметься не тільки на землі, а й у небі. Герої час до часу дивитимуть вгору - на літаки, що пролітають над селом, і дія переходитиме в салон бізнес-класу - при цьому виявиться, що у цих "небожителів" ті ж проблеми - пошуку щастя.

Мінзянов уточнив, що оператор фільму - Олександр Рощин, художник - Євгенія Лисецька. А от кастинг ще триває, є тільки головна героїня баба Зіна - її гратиме Ніна Набока, для якої це практично перша велика роль в кіно. Також він повідомив, що під час пошуку виконавців "наштовхнулися на проблему, коли талановиті актори відмовляються зіграти парочку геїв з літака".

Зараз у виробництві 20 повнометражних українських фільмів - Іллєнко

Станом на сьогодні у виробництві 20 повнометражних ігрових українських фільмів.

Про це повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми зараз маємо у виробництві приблизно 20 повнометражних фільмів - одні вже закінчують виробництво, інші запускаються. Але вони всі дуже різні. Тобто ми хочемо запропонувати глядачу різноманітність жанрів, різноманітність кіномови для того, щоб в принципі навіть десь поекспериментувати", - сказав Іллєнко.

Водночас він зазначив, що українське кіно в останні роки поступово долає упередження, яке створювалося протягом 20 років, про те, що воно є нецікавим. А з іншого боку, традиційно, як і будь-який інший глядач, український хоче дивитися кіно, яке побудоване на знайомих для нього типажах, архетипах, культурних кодах і символах.

"З кіноекрана глядач хоче бачити себе і близьких людей. Це один з тих моментів, який працює на руку українському кіно, яке значно більше, ніж американське, ментально наближене до українського глядача", - вважає Іллєнко.

Він сказав, що певний період часу український глядач саме з цієї причини сприймав російське кіно як вітчизняне - тому що воно за цими параметрами значно ближче, ніж американське, чи французьке, чи італійське.

"У зв'язку з останніми подіями прийшло чітке розуміння, що є  українське кіно і що є російське. Тому з кожним релізом українських фільмів буде збільшуватися аудиторія українського кіно і будуть долатися певні упередження", - наголосив голова Держкіно.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-