Хто в Україні №1 у боротьбі з рейдерством?

Хто в Україні №1 у боротьбі з рейдерством?

Укрінформ
5 липня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: "Удар Мін'юсту по рейдерам". (Зала 1)

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Міністр юстиції України Павло Петренко;  заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Павло Мороз;  директор юридичного департаменту Bunge Україна Олег Бігдан.

Довідково. Комісія довела свою ефективність за перші місяці роботи.  На сьогодні, врятовано незаконно захопленого майна на суму понад 125 мільярдів гривень. Саме через механізм відміни неправомірних рішень держреєстратора, закордонні інвестори та пересічні українці змогли відстояти своє майно.

Підсумкові матеріали:

Петренко хоче спростити реєстрацію громадських формувань

В Україні з середини липня розпочне роботу пілотний проект, головною метою якого є спрощення процедури державної реєстрації громадських формувань.

Про це на прес-конференції в Києві сказав міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"До кінця цього року центри безоплатної правової допомоги будуть точками доступу по легалізації громадських формувань. Треба провести усі підготовчі заходи та максимально із наступного року підключити центри до процесу легалізації громадських формувань, а таких центрів в Україні понад 700, та створити єдину прозору систему легалізації цих формувань", - сказав Петренко.

Урядовець нагадав, що з 1 січня змінилася процедура та порядок реєстрації юридичних осіб у сфері бізнесу, громадських організацій та об’єднань. Міністерство юстиції передало ці повноваження по реєстрації місцевим органам влади, приватним нотаріусам. "На сьогодні понад 10 тисяч реєстраторів мають повноваження щодо реєстрації юридичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю в Україні", - сказав він.

Водночас міністр відзначив, що процедура легалізації громадських формувань досі залишається складною, оскільки нею займаються тільки органи юстиції. Саме тому протягом декількох місяців Мін’юст напрацював механізм, який надасть громадським формуванням, яких понад 400 тисяч по всій Україні, отримати доступні умови реєстрації.

"Я підписав наказ про надання повноважень щодо прийняття документів по легалізації громадських формувань. Тобто, крім обласних управлінь юстиції, які ці функції виконували, ще й 100 центрам безоплатної правової допомоги, які функціонують по всій країні, надано ці повноваження", - сказав Петренко.

За результатом реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань відповідно до цього наказу, його буде запроваджено на постійній основі та забезпечено внесення змін до законодавства у відповідній сфері.

"Україна має безпрецедентно активне громадянське суспільство. І ті організації, які спеціалізуються в антикорупційній сфері, у дерегуляції, вони спільно із українським урядом задають новий тон та динаміку тих реформ та змін, які відбуваються зараз в країні", - підкреслив Петренко.

Він переконаний, Верховна Рада не ухвалила б таку велику кількість надзвичайно важливих законів, якби не було такого правильного, публічного та потужного тиску представників громадськості.

Як зазначив керівник програм соціального та економічного розвитку Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба, 100 центрів надання правової допомоги уже з середини липня будуть приймати документи для реєстрації, сканувати їх та передавати в обласні управління юстиції для ухвалення рішення. "Громадянин має один раз усього зайти в управління юстиції, ЦНАП, або цей центр правової допомоги, а потім рішення він знайде на сайті. Йому дадуть папірець, на якому буде написаний код, по якому він зайде на сайт Мін’юсту, у державний реєстр, і там буде рішення, його сканований статут. Папірці вже ніхто не буде видавати. Це дуже прогресивно", - сказав Петренко.

Петренко: Мін'юст передав усі матеріали щодо «Житомирських ласощів» НАБУ

Міністр юстиції Павло Петренко пояснив, чому Міністерство юстиції не перевіряє факт зміни керівництва на заводі  «Житомирські ласощі» тим, що Мін'юст передав усі матеріали в цій справі до Національного антикорупційного бюро.

Про це Петренко розповів під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністерство юстиції отримало можливість розглядати питання за спрощенню процедурою з 1 січня 2016 року. Всі спірні питання, які були вчинені до січня 2015 року - це компетенція виключно судових органів», - сказав Петренко.

За словами міністра, Мінюст передав усі матеріали в цій справі до Національного антикорупційного бюро.

«Ми передали всі матеріали до правоохоронних органів, НАБУ. Я розраховую, що вони поставлять крапку в цій ситуації», - сказав очільник Мін'юсту.

Спір між акціонерами ЗАТ "Житомирські ласощі" і ТДВ "ЖЛ" (власник - Ігор Бойко) триває більше 5 років.

2010 року ЗАТ "Житомирські ласощі", підприємство, створене ще в 1944 році, через схему злиття промислового підприємства вартістю 109 млн доларів і фірми ТОВ "Будстайл ХХ" було ліквідоване, а його активи передано створеному ТДВ "ЖЛ", що належить Ігорю Бойку.

Іноземний інвестор (швейцарська компанія "Дельта Кепітал С.А.", яка перетворила стару радянську фабрику на сучасне підприємство і мала 95% акцій ЗАТ "Житомирські ласощі") опинився поза роботою. Як і інші акціонери - працівники фабрики.

Відбулося кілька судів. Зокрема, незаконність ліквідації ЗАТ "Житомирські ласощі" 23 грудня 2015 року підтвердив Вищий адміністративний суд України.

Але вже 15 лютого цього року Житомирський окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги власника ТДВ «ЖЛ» Бойка. Вищезазначеними рішеннями встановлено, що єдиним законним власником цілісного майнового комплексу за адресою м. Житомир, вул. Щорса, 67 є ТДВ «ЖЛ», Ігор Бойко і колектив, а ЗАТ «Житомирські ласощі» не має права на об'єкти нерухомості та, відповідно, незаконно перебуває на території кондитерської фабрики.

Проте 26 квітня 2016 року Верховний суд України прийняв рішення у справі відновлення прав іноземних акціонерів фабрики «Житомирські ласощі», швейцарської компанії Delta Capital S.A.

Петренко закликав жорстко реагувати на факти рейдерських захоплень

Міністр юстиції Павло Петренко закликав представників бізнесу жорстко реагувати на факти рейдерських захоплень.

На цьому він наголосив під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ще раз хочу звернутися до українського бізнесу.  Коли ви тільки побачили якісь дії, пов'язані зі змінами в реєстрі, зміни в складі учасників, - не чекайте, одразу звертайтеся зі скаргами для того, щоб можна було зупинити оборудки по зміні права власності», - сказав Петренко.

Він закликав передавати всі справи до правоохоронних органів, якщо в них помітні ознаки рейдерського захоплення.  

«Якщо ми бачимо, що в тих чи інших діях є ознаки правопорушення, що регулюються Кримінальним кодексом, прошу передати ці матеріали до органів прокуратури та НАБУ», - сказав Петренко.

Він розповів про діяльність міністерської комісії на чолі з Павлом Морозом, яка саме займається перевіркою фактів незаконного заволодіння чужим майном.

Очільник комісії Мороз зазначив, що рейдерство - це проблема №1 в Україні. Тому для того, щоб зробити країну привабливою для інвесторів, необхідно докласти всіх зусиль для його викорінення.

«Головним ворогом рейдера є публічність. Якщо відбувається рейдерське захоплення і все виводиться на публічну площину, то подолати це значно легше», - підкреслив Мороз.

Петренко також розповів, що комісія вдосконалює свої функції. Тому зовсім скоро планується запровадити додатковий сервіс, який дозволить інформувати власника бізнесу про підозрілі дії у їхньому бізнесі.

«Ми плануємо ввести інформування тієї чи іншої особи шляхом смс-повідомлення, якщо подано документи на зміну власника чи директора компанії», - сказав очільник Мін'юсту.

Міністр запевнив, що про існування такої комісії знають всі представники іноземного бізнесу, які працюють на території України.

«Ми спільно з Павлом Морозом провели низку зустрічей з усіма бізнес-асоціаціями, де презентували новий механізм в захисті прав інвестора. Плюс презентували ті нові можливості, які виникають у інвесторів для реєстрації нерухомості і бізнесу. Це були або публічні, або закриті сесії», - розповів Петренко.  

При цьому, за його словами, представники бізнесу вважають, що в Україні найбільші проблеми становлять суди, прокуратура, фіскальна служба і митниця. Але очільник Мін'юсту висловив сподівання, що згодом ці проблеми вдасться подолати.

Міністерська комісія довела свою ефективність за перші місяці роботи. Як відомо, на сьогодні врятовано незаконно захопленого майна на суму понад 125 мільярдів гривень. Саме через механізм відміни неправомірних рішень держреєстратора закордонні інвестори та пересічні українці змогли відстояти своє майно.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-