52 мільйони, 46 мільйонів... Скільки українців залишиться до 2020 року?

52 мільйони, 46 мільйонів... Скільки українців залишиться до 2020 року?

Укрінформ
25 квітня о 14.30 відбувся Круглий стіл на тему: "Шкідливі звички, які руйнують демографічні перспективи України". (Зала 2)

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД)

Учасники: Микола Поліщук, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України, Міністр охорони здоров'я (лютий 2005 - вересень 2005); Наталя Рингач, доктор наук з державного управління, головний науковий співробітник відділу демографічного моделювання та прогнозування, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України; Анатолій Подрушняк - к.м.н., заступник директора з наукової роботи Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя МОЗ України, академік УТА;  Олена Кваша - доктор медичних наук, провідний науковий співробітник Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска НАМН України; Галина Анохіна - заслужений лікар України, професор кафедри гастроентерології, дієтології та ендоскопії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика; Галина Бекетова - професор, завідувач кафедрою дитячих і підліткових хвороб Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика; Ольга Горбунова - доктор медичних наук, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика, лікар акушер-гінеколог вищої категорії, організатор охорони здоров'я вищої категорії.

Під час заходу було презентовано результати досліджень щодо потенційних ризиків від вживання молоддю слабоалкогольних та енергетичних напоїв, а також новітніх засобів паління.

Представники експертного кола, які представляють провідні медичні та наукові установи України, презентували своє бачення недопущення демографічної кризи та потенційних руйнівних впливів шкідливих звичок на здоров’я українців.

Обговорювалися питання:

1. Сучасний стан захворюваності на алкоголізм в України та проблеми підліткового алкоголізму

2. Енергетики та солодкі газовані напої: комплексний негативний вплив на організм

3. Проблеми нездорового харчування молодого покоління

4. Тютюнокуріння та нові засоби вживання тютюну: епідемія поширення серед українського населення та молоді

5. Демографічна проекція розвитку України: як вплинуть шкідливі звички молоді на їхню працездатність у майбутньому?

6. Найоптимальніші шляхи боротьби зі шкідливим звичками та зменшення негативного впливу для населення.

До участі у дискусії запрошуються: керівники державних органів влади України, експерти з питань охорони здоров’я, демографії, лікарі, викладачі профільних навчальних закладів, інститутів та інші.

Підсумкові матеріали:

Україна займає третє місце після Росії та Білорусі за рівнем споживання алкоголю на одну особу - лікар

Україна займає третю сходинку після Росії та Білорусі за рівнем споживання алкоголю. При цьому в Україні проживає майже 700 тисяч людей, які страждають на алкоголізм.

Про це під час круглого столу, що відбувся в Укрінформі 25 квітня, сказала співробітник Національної академії післядипломної освіти ім. Шупика, доктор медичних наук Ольга Горбунова.

«За даними медиків, на сьогодні в Україні 700 тисяч офіційно зареєстрованих алкоголіків. На шість питущих чоловіків припадає одна жінка», - сказала Горбунова.

Так, за даними дослідження британської компанії Internataonal Wine від 2012 року, які навела фахівець, Україна займає третю сходинку після Росії та Білорусі за рівнем споживання алкоголю. В 2012 році це становило 7,7 л на особу в рік (11,3 - в Білорусі, 13,9 - в Росії). Медики наголошують, що нація, яка споживає 8 л чистого спирту в рік на одну людину, приречена на вимирання. Саме із вживанням алкоголю пов'язана велика кількість випадків народження немовлят із вродженими вадами розвитку та фізичними аномаліями.

«В Україні зараз фіксується 25-30% випадків народження дітей із патологіями. І це дуже часто пов'язано зі зловживанням алкоголем як матері, так і батька», - зазначила Горбунова.

Лікарі вивчать вплив електронних цигарок на здоров'я

Фахівці Інстутиту кардіології ім. Стражеска проведуть дослідження впливу електронних цигарок на здоров'я людини.

Про це під час круглого столу, що відбувся 25 квітня в Укрінформі повідомила співробітник Інституту ім. Стражеска, професор Олена Кваша, повідомляє кореспондент агентства.

"Ціллю дослідження, яке ми збираємося провести в нашому Інституті протягом 2016-2017 років, - вивчити вплив цих електронних девайсів на серцево-судинну систему і ті фактори в організмі, які впливають на розвиток інфарктів, інсультів", - сказала Олена Кваша.

Крім того, за словами фахівця, також лікарі мають намір з'ясувати, чи варто рекомендувати курцям переходити на електронні сигарети. При цьому лікар зазначила, що в будь-якому випадку продаж електронних сигарет повинна регламентуватися.

"Ми будемо намагатися визначити, чи являються вони безпечнішими, чи являються такими ж токсичними, як і куріння. В будь-якому випадку в Україні потрібні законодавчі нормативи, які визначають продаж цих цигарок", - сказала Кваша.

На необхідності реєстрації електронних систем доставки нікотину також наголосив  і заступник директора Інституту екогігієни та токсикології Анатолій Подрушняк. При цьому фахівець впевнений, що шкоду здоровю електронні цигарки наносіть не меншу, ніж звичайні.

"Нові тютюнові вироби (електронні цигарки, так звані електронні системи доставки нікотину - ред.) - це явище досить складне, до нього потрібно ставитися як до звичайних цигарок, і шкоди від них не менше. По-друге, вони мають бути зареєстровані в нашій країні, щоб було зрозуміло що у нас продається. Продається більше 100 виробів з властивостями зовсім незрозумілими", - сказав Подрушняк.

Також, як зазначив експерт, існує загальна думка про те, що кальян може бути безпечніший, ніж звичайні цигарки. Проте, за даними фахівця,  в диму і цигарок, і  кальяну вміщується однаково чимало шкідливих речовин - і бензопірен, і важкі метали, свинець, альдегіди, тощо.

"Споживання кальяну - це навіть гірше і токсичніше, ніж цигарки. Виділення токсичних речовин залежить від тієї суміші, що використовується в кальяні. Швидкі ефекти - це порушення ритму серця, підвищення тиску, інтоксикація чадним газом, порушення функції легенів,  дихання і голосу. Довгі хронічні ефекти - проблеми з серцем, з легенями, хронічні обструктивні прояви в легенях, хронічні бронхіти, емфіземи, рак легенів, гортані і так далі", - сказав Подрушняк.

Зараз, як повідомив експерт, дуже багато людей вживають і сигарети, і кальян, і електронні цигарки, але шкода  від такого комібнованого споживання ще не вивчалася.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-