Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні?

Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні?

Укрінформ
3 березня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Про загрози існування професійно-технічної освіти". (Зала 2)

Організатор: Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України

У заході взяли участь: Олександр Мигаль - директор Державного навчального закладу "Галицьке вище професійне аграрне училище"; Лідія Яценко - викладач Державного навчального закладу "Охтирський центр ПТО", голова профкому; Голда Виноградська - голова об'єднання "Національне галузеве партнерство у легкій промисловості"; Катерина Мирошниченко - віце-президент Асоціації працівників професійно-технічної освіти (ВАПП); Оксана Пержинська - заступник директора Державного професійно-технічного навчального закладу (ПТНЗ) "Броварський професійний ліцей"; Василь Андреєв - голова профспілки будівельників.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

Працівники профтехосвіти не виключають можливості загальнонаціонального страйку

Працівники професійно-технічної освіти вимагають від влади вирішити питання фінансування профтехосвіти та заявляють про можливість загальнонаціонального страйку.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі сказав голова Профспілки будівельників Василь Андреєв, повідомляє кореспондент агентства.

"Якщо немає системного рішення (щодо джерел фінансування профтехосвіти - ред.), працівники, викладачі професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) вимагають від профспілок, своїх законних представників, законного конфлікту із владою, конфлікту, який дозволить уникнути блокування шляхів тощо. Прийнято попереднє рішення вступити в колективно-трудовий спір з урядом і готувати загальнонаціональний страйк", - сказав Андреєв.

Він повідомив, що остаточне рішення про це буде прийнято на Всеукраїнських зборах працівників професійно-технічної освіти, що відбудуться 18 березня. Освітяни також закликають Президента підписати Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» та Закон про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

Як наголосила на прес-конференції віце-президент Асоціації профтехосвіти Катерина Мірошніченко, через відсутність коштів зараз відбувається фактичне знищення цілої освітньої галузі, тоді як вже зараз суспільство стикається з проблемою нестачі кваліфікованих робітників, підготовку яких здійснюють саме профтехучилища.

"Професійна освіта - це унікальна ланка освіти. Вона поєднує з одного боку освітні функції, з іншого економічні та виробничі. Невже ми не очікуємо, що економіка України встане з колін, що у нас почнуться будівництво, що почнуть працювати підприємства, розвиватися малий та середній бізнес? Саме це сфера діяльності професійно-технічної освіти", - сказала віце-президент Асоціації профтехосвіти.

За її словами, передача фінансування профтехосвіти на місця призвела до ситуації, коли деякі міста не можуть утримувати ПТНЗ. Рішення про передачу фінансування на місцеві бюджети прийнято 25 грудня, а пропозиції по формуванню бюджетів на місцях, як зазначила Мірошніченко, подаються до 1 липня. Так, деякі міські і обласні ради виділили на утримання закладів профтехосвіти від 10 до 50% від минулорічних об'ємів фінансування.

В той же час, як зазначив Андреєв, річний бюджет ПТУ в регіоні може складати до 3 млн грн, тоді як весь бюджет міста обласного значення, де воно розташоване, може сягати 11 млн грн. "Яка вірогідность того, що місцевий бюджет виділить 25% грошей, зібраних протягом року?" - сказав Андреєв.

Він повідомив, що за останніми даними уряду, зараз не передбачено фінансування 20 ПТНЗ, по 200 навчальних закладах передбачено фінансування від 1 до 3 місяців в цьому році. Через це в деяких ПТНЗ припинено навчальний процес: вже відключені  від електропостачання профтехучилища Мукачева, Борисполя, Кам'янець-Подільського, Нововолинська.

Крім того, як зазначили учасники прес-конференції, порушується і конституційне право громадян на безкоштовну середню освіту. "70% наших учнів приходять після 9 класу, і здобувають у нас загальну середню освіту", - сказала Мірошніченко, зазначивши, що на профтехосвіту йде не більше 3% від освітньої субвенції, яку надає уряд.

Зараз в Україні в системі професійно-технічної освіти діють 795 навчальних закладів, в яких навчаються 292 тисячі учнів, переважно з малозабезпечених сімей, сироти.

Нагадаємо, що 29 січня 2016 року під стінами Кабінету Міністрів та Верховної Ради пройшла акція протесту працівників ПТНЗ та представників батьківських комітетів.

На початку лютого цього року ВР ухвалила зміни до Бюджетного кодексу і бюджету України щодо повернення практики фінансування професійно-технічної освіти з бюджетів областей та держбюджету, яке було раніше скасовано у зв`язку з ухваленням бюджету на 2016 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-