Презентація видань  з енциклопедистики

Презентація видань з енциклопедистики

Укрінформ
10 лютого об 11.00 відбулася презентація видань  з енциклопедистики. (Зала 2)

Організатор: Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво».

Під час заходу відбулася презентація таких видань:

1. Методичні рекомендації з підготовки, редагування та оформлення статей до Великої української енциклопедії (проект) / За ред. д. і. н., проф. Киридон А.М. - К.: ДНУ «Енциклопедичне видавництво», 2015. - 120 с.

2. Наукові засади та теоретико-методологічні принципи створення сучасних енциклопедій: колективна монографія / За ред. д. і. н., проф. Киридон А.М. - К.: ДНУ «Енциклопедичне видавництво», 2015. - 160 с.

Учасники:

Андон Пилип Іларіонович - доктор фізико-математичних наук, академік НАН України, директор Інституту програмних систем НАН України;

Вергунов Віктор Анатолійович - доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН;

Жулинський Микола Григорович - доктор філологічних наук, академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України;

Киридон Алла Миколаївна - доктор  історичних наук, проф., директор ДНУ «Енциклопедичне видавництво», заступник голови Головної редакційної колегії ВУЕ;

Кононенко Олексій Анатолійович - директор департаменту видавничої справи і преси Держкомтелерадіо України;

Локтєв Вадим Михайлович - доктор фізико-математичних наук, академік НАН України, академік-секретар Відділення фізики  і астрономії НАН України, академік НАН України, голова Головної редакційної колегії ВУЕ;

Наливайко Олег Ігорович - голова Державного комітету телебачення та радіомовлення України;

Рафальський Олег Олексійович - доктор історичних наук, проф., член-кореспондент НАН України, директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України;

Руденко Леонід Григорович - академік НАН України, директор Інституту географії НАН України;

Червак Богдан Остапович - перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

Вийшли базові праці для Великої української енциклопедії - ДНУ "Енциклопедичне видавництво".

Державна наукова установа "Енциклопедичне видавництво", активно готуючись до випуску Великої української енциклопедії, друк останнього тому якої має завершитися у 2026 році, випустила дві базові праці - "Методичні рекомендації з підготовки, редагування та оформлення статей до Великої української енциклопедії" і "Наукові засади та теоретико-методологічні принципи створення сучасних енциклопедій".

Про це повідомила директор ДНУ "Енциклопедичне видавництво", заступник голови Головної редакційної колегії ВУЕ Алла Киридон під час презентації видань в Укрінформі.

"Видання, презентовані сьогодні, є базовими. Вони дають підгрунтя для розмови, підлягають обговоренню, дискусії, внесенню правок і доповнень. "Методичні рекомендації" - це інструментарій будь-якого енциклопедичного видання. Взявши їх до рук, автор отримує схеми статей, критерії відбору до біографістики і самі зразки. "Наукові засади..." - це перша спроба колективного узагальнення принципів, критеріїв відбору і упорядкування самої енциклопедії. Це видання ми плануємо зробити періодичним, щоб теоретико-методологічні питання постійно обговорювати", - зазначила Киридон.

Вона додала, що це перші кроки, з чого починається робота над ВУЕ, а "до завершення проекту відведено час аж до 2026 року".

Як наголосив перший заступник голови Держкомтелерадіо України Богдан Червак, ВУЕ стане обличчям української нації і Української держави.

"Видання Великої української енциклопедії - це виклик, який сьогодні стоїть перед інтелектуальною частиною нашого суспільства. І ми спроможні реалізувати цей проект і дати світові справжнє обличчя української нації у ХХІ столітті", - сказав Червак.

Водночас він додав, що знайти необхідні ресурси і створити умови для того, щоб ВУЕ побачила світ, є завданням української влади.

Академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка Микола Жулинський підкреслив, що ВУЕ має подати об'єктивний погляд на нашу національну історію.

"Ця частина енциклопедії є надзвичайно важлива і відповідальна. Ми повинні подати найвиваженіший погляд на історичні події і далекої історії національної, і близької історії", - зазначив він.

За його словами, видання ВУЕ - дуже відповідальна справа, а презентовані сьогодні книги - фундамент, на якому виросте енциклопедія.

"Ви бачите дорогу, уже її проклали. Є чітке розуміння, як ви бачите роботу. Думаю, що ці два видання мобілізували колектив на роботу над ВУЕ і процес піде активно", - сказав академік, звертаючись до колективу ДНУ "Енциклопедичне видавництво".

Електронна версія ВУЕ почне з'являтися вже 2016 року - Алла Киридон

Масштабний проект "Велика українська енциклопедія" у друкованому варіанті має бути завершений у 2026 році. Але в електронному вигляді частина ВУЕ з'явиться вже до кінця 2016 року.

Про це повідомила директор ДНУ "Енциклопедичне видавництво", заступник голови Головної редакційної колегії ВУЕ Алла Киридон у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Пріоритет ми робимо зараз на електронній версії "Великої української енциклопедії". Вона з'явиться вже у цьому році. І формуватиметься не за томами відповідно алфавіту. Ми змінили принцип, бо застаріває інформація першого тому на "А". Ідея така, що в електронному варіанті мають бути 10-20% термінів від "А" до "Я" з усіх напрямків", - сказала Киридон.

Вона нагадала, що початково "Велика українська енциклопедія" у двох версіях - електронній та друкованій - задумувалася як проект з 2013 до 2020 року. У січні 2015 року указом президента термін видання було пролонговано до 2026 року.

"Останні п'ять років, з 2021-го по 2026-ий, після апробації матеріалу, планується присвятити виданню друкованої версії - щоби не змінювалися конотації й акценти і ми мали продукт якісний. До кінця 2026 року енциклопедія має бути видана повністю. Поки що ми орієнтуємося на 30 томів. І плануємо видавати по 6 томів на рік", - зазначила Алла Киридон.

За її словами, на сьогодні визначена загальна кількість статей - 70 тисяч. Але це база, яка може варіюватися і зрости до 100 тисяч. До друкованої версії, з огляду на формат енциклопедії, враховуючи обсяг і якість матеріалів, увійдуть не всі статті з електронного варіанту, який може не обмежувати себе обсягами.

"Ми прагнемо того, щоб на одне гасло було кілька авторів - з різними підходами, різними інтерпретаціями.  Потім оприлюднимо цей варіант, проведемо обговорення. Як результат дискусії  матимемо якісний продукт, найкращий варіант увійде в друковану ВУЕ", - підкреслила директор ДНУ "Енциклопедичне видавництво".  

Вона також додала, що вже готовий портал для ВУЕ, який функціонує для внутрішньої роботи, але буде і зовнішня сторінка для ознайомлення з електронною енциклопедією.

"Нині йдуть переговори про спільну співпрацю з Вікімедіа. Ми будемо розміщати там статті і використовувати їхню платформу", - повідомила вона.

Киридон також уточнила, що автори статей працюватимуть без гонорарів, держава не має на це коштів. "Це складна наукова праця, але праця заради престижу і заради самої України", - сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-