Представлення проекту

Представлення проекту "Воїни. Історія українського війська"

Укрінформ
 28 січня об 11.00 відбулося представлення проекту "Воїни. Історія українського війська". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: Український інститут національної пам'яті.

У заході взяли участь: Володимир В'ятрович, Голова Українського інституту національної пам'яті; Віктор Топальський, начальник відділу Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ, полковник запасу; Ігор Карпунь, начальник відділу військово-патріотичного виховання Головного управління по роботі з особовим складом ЗСУ, полковник; Анна Сенік - фотограф.

В рамках проекту створено комплект із 24 постерів про історію української армії від Київської Русі до сьогодення. На плакатах формату А1 чоловіки й жінки зображені в одностроях українських воїнів усіх часів і з відповідною зброєю. На презентації Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович символічно, у переддень річниці бою під Крутами, передасть перший примірник начальнику відділу інформаційно-пропагандистського забезпечення управління пропаганди головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України підполковнику Миколі Поровському. 10-тисячний наклад буде поширено серед військових, і в кожній військовій частині України буде комплект візуальних та інформаційних матеріалів про українське воєнне мистецтво.

Підсумкові матеріали:

Історію українського війська треба повернути в навчальні заклади як окремий предмет - УІНП та МОУ

Український інститут національної пам'яті та Міністерство оборони України докладають зусиль, аби повернути у військові навчальні заклади історію українського війська як окремий предмет.

На цьому наголосив голова УІНП Володимир В'ятрович на презентації в Укрінформі проекту "Воїни. Історія українського війська".   

"Ми вже виступали з такою ініціативою, і це питання поступово рухається. З 2004 року, на жаль, історія українського війська не викладається у військових навчальних закладах як окрема дисципліна. Вона є лише в загальному курсі історії України. Натомість для всіх найбільш відомих у світі військових академій -  типу Вест-Пойнт у США чи Сандхерст у Британії - це невід'ємний елемент виховання і професійної підготовки вояків. Я переконаний, що нам у співпраці з Міністерством оборони вдасться зробити так, що цей предмет повернеться і стане невід'ємним елементом підготовки як офіцерського складу, так і всіх військовиків ЗСУ", - підкреслив В'ятрович, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

За його словами, українським військовим важливо пам'ятати історію свого війська, щоб розуміти його коріння, а з другого боку - ця історія надзвичайно важлива з точки зору досвіду, що може бути корисним у використанні в сьогоднішній ситуації, в розбудові сучасних ЗСУ. Відповідно "зараз надзвичайно важливо повернути історію українського війська до підготовки українських вояків".

В'ятрович нагадав, що десятки, сотні років спочатку російсько-імперська пропаганда, а потім радянська замовчувала "характер українців як народу-воїна, українців, які здатні були створити своє військо навіть в той момент, коли не мали своєї держави".

"Це особливий феномен українського народу, зокрема він проявив себе в роки козацтва, коли було одне з найпотужніших на той час у Європі військових формувань - Українське козацтво, яке потім стало основою державного формування, що називалося Військо Запорозьке. Схожа ситуація повторилася на завершенні І світової війни, коли була створена дієва армія УНР, що зуміла протистояти переважаючим силам супротивника на багатьох фронтах. Так само ця ситуація повторилася і в роки ІІ світової війни, коли була створена УПА, що змогла діяти понад 10 років, протистоячи німецьким та радянським окупаційним силам", - сказав В'ятрович.

Як прокоментував ситуацію з викладанням історії українського війська головний спеціаліст УІНП Василь Павлов, з 2004 року Міносвіти почало надавати перевагу іншим предметам, дедалі більше скорочуючи години і врешті його прибравши.

"Але в окремих військових ліцеях -  Волинському, Кам'янець-Подільському, Львівському - продовжували викладати. Нині у Львівській академії сухопутних військ готується інтегрований курс "Історія України. Історія українського війська", який читатиметься з вересня 2016 року.  Так само ми намагатимемося повернути цей предмет і до програми військових ліцеїв. Треба знайти спільну мову з Міносвіти для того, щоб вони залишили на нього години", - сказав Павлов.  

Водночас він наголосив, що "у нашого супротивника - у РФ - воєнна історія є обов'язковим предметом навіть у педагогічних вузах".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-