Народна Конституція - новий суспільний договір

Народна Конституція - новий суспільний договір

Укрінформ
17 грудня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Народна Конституція - новий суспільний договір". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, ГО "Конституційний Конвент".

Учасники: Сергій Опря - громадський діяч, голова Виконавчого секретаріату Коаліції "Народна Конституція";  Ігор Коліушко - Центр політико-правових реформ; Віталій Чудновський - ГО "Конституційний Конвент"; Геннадій Друзенко - член ГО "Конституційний Конвент"; Василь Філіпчук - голова правління Міжнародного Центру Перспективних Досліджень; Анатолій Октисюк - МЦПД; Тарас Стецьків - громадський діяч; Костянтин Паршин - ГО "Єдиний український призов"; Анатолій Пінчук - ГО "Українська стратегія".

Підсумкові матеріали:

Громадськість підготувала законопроект, який визначає порядок формування органу, уповноваженого розробити нову Конституцію

Коаліція громадського товариства "Народна Конституція" підготувала законопроект, яким визначається порядок формування і статус установчого органу, уповноваженого розробити проект нової Конституції України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив відомий український політик і науковець, засновник та голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Ми запропонували проект закону про процедуру щодо підготовки проекту нової Конституції України. Цей закон повинен встановити процедуру максимально відкритого, інклюзивного щодо громадян процесу підготовки проекту Конституції, яка за результатами обговорень і попереднього схвалення має бути остаточно затверджена референдумом», - сказав Коліушко.

За його словами, ініціатива щодо початку цього процесу має належати самим громадянам. Саме тому автори законопроекту пропонують реалізувати це тією ж процедурою, що й референдум за народною ініціативою (збір 3 млн підписів громадян у двох третинах регіонів нашої країни). Після цього Президент повинен оголосити вибори конституанта (конституційних зборів).

«Вибори народних представників у конституційні збори мають відбуватися за мажоритарною системою у багатомандатних округах. Для цього ми пропонуємо використати існуючі 225 округів, на які поділена територія України, але об'єднати їх по три в один округ. Таким чином, у нас вибори відбуватимуться в 75 округах, в кожному з яких буде обрано по 4 народних представники», - сказав експерт відзначивши, що загальна кількість учасників конституційних зборів - 300.

Після того, пояснив Коліушко, як конституційні збори розпочнуть свою роботу, вони будуть зобов'язані проводити громадські обговорення на багатьох етапах. «Спочатку щодо тих пропозицій, з якими балотувалися в цей орган народні представники. Потім має готуватися проект нової Конституції, який також має пройти цикл обговорень. Потім, після врахування результатів обговорень, пишеться текст проекту Конституції, який знову має бути винесений на обговорення. Після цього конституційні збори мають ухвалити остаточний проект Основного закону, який буде винесений на референдум для затвердження», - роз'яснив журналістам голова правління Центру політико-правових реформ.

На думку президента ВГО "Українська стратегія" Анатолія Пінчука, ухвалення цього законопроекту є вкрай необхідним, оскільки, незалежно від того, яка буде обрана форма правління в новій Конституції, мотивація її розробників не піддаватиметься сумніву, бо з процесу повністю виключається так звана політична корупція. «Людина, яка балотується, і потім буде працювати в конституційних зборах, отримає певні обмеження, бо буде позбавлена права працювати органах виконавчої влади або бути депутатом», - сказав він.

Як наголосив представник ГО «Україна - це я!» Олексій Жмеренецький, надихнув на підготовку цього документу розробників приклад Ісландії, коли у пік недовіри громадян до влади люди вишли на вулицю, і уряд змушений був під тиском народу зібрати форум громадянського суспільства. «Аналогічну ситуацію ми хочемо створити в Україні, де понад 20 років люди були відсторонені від конституційного та законотворчого процесу. Але це дуже великий виклик для громадянського суспільства. Якщо зараз, маючи умови для того, щоб висловити свою позицію, не зможемо організуватися та створити ті механізми, які дозволять ці пропозиції зробити публічними і такими, які не викликатимуть підозри та сумніви, то вже ніякий Майдан нам не допоможе. Можна назвати це останнім іспитом для нашого суспільства», - сказав він.

«Ми запрошуємо усі прошарки суспільства, бізнес, громадські організації та владу максимально широко включитися в цей процес, бо це останній шанс створити щасливу Україну», - додав представник ГО "Єдиний український призов» Костянтин Паршин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-