Презентація трейлеру документального фільму

Презентація трейлеру документального фільму "Спадок нації"

Укрінформ
15 грудня о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: "Презентація трейлеру документального фільму "Спадок нації". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, ГО "Всесвітній день вишиванки".

Учасники прес-конфренції:

Леся Воронюк, автор ідеї та сценарист фільму «Спадок нації», ініціатор та засновник акції День вишиванки, керівник кіно-документ студії «Софія»;

Олександр Ткачук, режисер фільму «Спадок нації», керівник продакшн-студії «Mamay Media», автор проекту «Музика воїнів»;

Олексій Доля, етнограф, науковий консультант фільму «Спадок нації».

Ідея фільму полягає в тому, що вишиванка - не тільки прадавня частина гардеробу кожного українця, але й символ та оберіг, який передається з покоління в покоління як безцінний скарб. Історія української вишиванки - це історія українського народу. З вишиванки, як з книги, можна зчитати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами, як бідували, коли Україну захоплювали чи намагалися зруйнувати, чи коли знищували нашу культуру і сам ген українства (заборона одягати вишиванки, виключення з університету, ув'язнення, позбавлення майбутнього...)

У кожному регіоні нашої країни вишиванка має інший орнамент,  стиль вишивки, крій, та все ж вона споконвіку живе у кожнісінькому куточку України - і на Луганщині, Дніпропетровщині, Черкащині, і на Львівщині, Тернопільщині, Буковині, і на Київщині, Кіровоградщині, Херсонщині, і навіть в Криму. Вишиванка - це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Вишиванка - це генетичний код та дрес-код нації.  

Наразі вже знято матеріал в Чернівецькій, Луганській, Донецькій, Київський, Тернопільській, Вінницькій, Черкаській, Львівській, Вінницькій, Рівненській, Івано-Франківській, Запорізькій, Полтавській областях, Чорнобилі. Заплановано зйомки в Канаді, США, Італії, ОАЕ та Німеччині.

Прем'єра фільму планується на березень 2016 року. Фільм буде презентовано по всіх регіонах України та закордоном у рамках відзначення 10-річчя акції День вишиванки.

Підсумкові матеріали:

Першу повнометражку про вишиванку презентують у березні 2016-го - режисер

Перший повнометражний документальний фільм, присвячений українській вишиванці, під назвою "Спадок нації" планується до показу у березні 2016 року. Фільм презентують по всіх регіонах України та за кордоном у рамках відзначення 10-річчя акції День вишиванки.

Про це повідомив Олександр Ткачук - режисер фільму "Спадок нації", керівник продакшн-студії "Mamay Media" - на прес-конференції в Укрінформі.

"Презентацію фільму плануємо на березень 2016 року в рамках святкування 10-річчя Дня вишиванки. Плануємо показати його в кожному обласному центрі, розказати, як ці історії збиралися і про що вони. Після того - показати його на телебаченні в переддень Дня вишиванки. А вже потім запустити в мережу. Поміж тим будемо старатися показати фільм на різних міжнародних кінофестивалях, щоб ознайомити світову спільноту. Зокрема, орієнтуємось на Канни і на Одеський кінофестиваль", - сказав Ткачук.

Він зазначив, що зйомки проводились по всій Україні. "Матеріал привезли з Київської, Рівненської, Чернівецької, Луганської, Донецької, Черкаської, Полтавської, Житомирської областей. Є також історії з тимчасово окупованих територій. Фільм має інформаційну роль і спростовує міфи російської пропаганди, показує те, що Україна - єдина, показує якраз через вишиванку. Тому що вона була скрізь - і на Сході, і на Заході, і на Півночі, і на Півдні. Так само є історії з Криму, які демострують, що там живуть українці", - підкреслив режисер.  

За словами Лесі Воронюк - автора ідеї та сценариста фільму, ініціатора та засновника акції День вишиванки, керівника кіно-документ студії "Софія", "Спадок нації" є спробою показати цінність української сорочки через призму людських історій. "Ми знайшли дуже багато історій справжніх українців - і з минулого, і з сьогоднення, - які заради вишитої сорочки були ладні віддати життя, які цілком свідомо йшли на арешт і знали, що можуть не побачити свою родину чи найдорожчих людей", - сказала вона.

Одна з таких історій - історія життя Ольги Ільків, зв'язкової Романа Шухевича, яку в ув'язненні в Сибіру рятувало те, що вона там таємно вишивала сорочку. Зараз цій жінці понад 90 років, і вона зберігає сорочку як символ своєї нескореності. Інша історія - про голодомор у 1947 році на Буковині, коли вишиванки вимінювали на Івано-Франківщині на зерно, на картоплю, і завдяки цьому врятувалися цілі сім'ї. Є історії, пов'язані з АТО, і це теж непрості історії.

"Але пройдуть роки, і саме ці історії будуть свідченням про те, що відбувається в країні, про фронт, про те, як чекають найдорожчих людей. Це яскраві приклади того, що вишиванки - це справжні цінності. І це ми хочемо озвучити через наше кіно", - підкреслила Воронюк.

Вона також додала, що у фільмі зняли багато сотень сорочок, є цінні матеріали і з Росії - із Мурманська, з Мюнхена, з Італії та ОАЕ, планується організувати зйомки в Канаді.

"Ми поставили собі за мету знайти одну особливу сорочку, яка буде цінною для кожного українця, незалежно від віку, від статі, яка дає надію на майбутнє. І ми її таки знайшли. Це - Спадок нації. Що це за сорочка, всі довідаються безпосередньо в самому фільмі", - сказала Воронюк.

Вона уточнила, що зйомки триватимуть  до кінця грудня - до середини січня. І якщо є цікаві історії, люди можуть звертатися, їх готові знімати. Наразі ж творчій групі бракує фінансування. Бюджет фільму становить 620 тис. грн. Ще потрібно трохи менше половини суми. Тож просять відгукнутися тих, хто може допомогти, але не політиків і не політичні партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-