Володимир Горбулін:

Володимир Горбулін: "Донбас і Крим: ціна повернення"

Укрінформ
7 грудня о 14.00 відбулася прес-конференція Національного інституту стратегічних досліджень, присвячена проблематиці війни на Донбасі та анексії Криму. (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Національний інститут стратегічних досліджень.

Спікери: Володимир Горбулін, директор Національного інституту стратегічного досліджень, доктор технічних наук, професор, академік НАН України; Олександр Власюк - перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень; Елла Лібанова - директор  Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України; Євген Бершеда - заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради України; Володимир Огризко - Надзвичайний і повноважний посол України  (1992 – 1996 р.р.); Олег Рафальський - директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України; Роман Безсмертний - представник України у політичній підгрупі Мінського процесу; Олександр Литвиненко - заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

На обговорення виносяться питання, які сьогодні визначають майбутнє України та значною мірою формують порядок денний світової геополітики:

про Донбас і Крим: причини та наслідки тимчасової втрати контролю над окремими територіями України;

про збройну агресію Росії як стрес-тест для глобальної та національної безпеки;

про «друзів і ворогів» Мінського процесу;

про умови реінтеграції та пріоритети відновлення Донбасу і його повернення у майбутнє;

про шляхи подолання наслідків збройної агресії Росії проти України;

про Крим: відмова чи повернення?

На прес-конференції буда презентована монографія «Донбас і Крим: ціна повернення», підготовлена науковцями Інституту.

На захід були запрошені політики, політичні аналітики, державні службовці вищої ланки, науковці у сфері безпекознавства, широке коло представників мас-медіа.

Підсумкові матеріали:

Горбулін оцінив збитки від втрати Криму в 1,2 трильйона гривень

Збитки України від втрати АР Крим в результаті анексії Росією оцінюється в близько 1,2 трильйона гривень

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, презентуючи монографію "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлену науковцями Інституту.

"Думка про те, що в Криму ми втратили лише рекреаційний потенціал - не більше, ніж міф. У тих же цінах 2014 року збитки від анексії Криму перевищили 1 трлн 200 млрд грн", - заявив він.

Академік НАН України, зокрема, вказав на те, що у Криму залишилися великі промислові підприємства, значна частка виноробної галузі, риболовецького флоту, великих втрати зазнали банківська та наукова сфера, оборонно-промисловий комплекс.

За словами Горбуліна, треба визнати, що тимчасова втрата Донбасу і Криму пов'язана з величезними втратами для України :"В цілому, за час неоголошеної війни Україна втратила близько 20% економічного потенціалу".

"Виробництво промислової продукції у Донецькій та Луганські областях скоротилося, зупинившись на рівні 20-25% у порівнянні з 2013 роком. Тільки енергетичний комплекс України, традиційно зав'язаний на вугіллі з Донбасу, втратив половину шахт. На підконтрольній Україні території із 150 шахт працюють лише 24. Постраждала транспортна інфраструктура, і це не лише аеропорти Донецька і Луганська, а розрив логістиних зв'язків на 1700 км, руйнування автомобільних та залізних доріг. Приблизні збитки - майже 5 млрд грн", - заявив він.

Збройна агресія РФ проти України також спричинила безпрецеденті соціальні наслідки "і цей тягар повністю ліг на плечі українського народу".

Крім того, дуже болючою стала втрата контролю над понад 400 км ділянки державного кордону з РФ, "через який сьогодні на окуповані території з Росії йдуть основні потоки експорту і бойовиків, і зброї - йдуть кожен день і ніч", наголосив науковець.

Горбулін назвав три сценарії повернення Донбасу  

Повернення України на окуповані території Донбасу може відбуватися в результаті трьох базових сценаріїв, які умовно можна назвати "хорватський", "молдавський" та "німецький".

Пре це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Володимир Горбулін, презентуючи монографію "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлену науковцями Інституту.

"Як ми представляємо собі саму логіку повернення. Якщо мова йде про Донбас, то ми розглядаємо три базові сценарії", - повідомив доктор технічних наук, професор, академік НАН України.

Перший базовий сценарій - "хорватський".

"Це - жорсткий сценарій, який передбачає відсутність будь-яких компромісів з окупантами. Звільнення відбувається у результаті силової операції", - зазначив Горбулін.

Серед очевидних позитивів такого сценарію він назвав наступне: реальна військова перемога над агресором, можливість притягнення до відповідальності винних, можливість встановити свої правила на звільнених територіях. Серед негативів - витрати на відновлення, різке загострення відносин з Росією, можлива втрата підтримки з боку усіх союзників України.

Другий сценарій - "молдавський".

"Це  - результат компромісу з маріонетковим режимом, коли відбувається його частково легалізація, установлюють правила співіснування і починається безкінечний процес зближення сторін в чисельних переговорних форматах", - зауважив директор НІСД.

 Із позитивів такого варіанту - припинення військових дій та фінансова допомога на відновлення Донбасу. "Із позитивів: військові дії справді можуть бути зупинені. Таке рішення буде вітатися і Європейським Союзом, і Штатами, і Росією. І навіть можна очікувати фінансової допомоги на відновлення Донбасу. Щодо цього в останній час є ціла низка заяв і в Франції, і в Німеччині", - зазначив Горбулін.

Однак він вказав на те, що у результаті конфлікт "насправді перетвориться у внутрішньо український, яким насправді він ніколи не був і не є": "ДНР" і "ЛНР" фактично буде легалізовано, а їх методи боротьби отримають певне виправдання як успішний формат".

При цьому, в Україні такий сценарій може привести до "ще більшої, ніж зараз, внутрішньополітичної кризи влади". "І саме до цього сценарію нас підштовхуються Мінські домовленості", - додав Горбулін.

Третій варіант - "німецький".

"Розділена країна об'єднується волею народу у результаті переосмислення причин розколу і набуття спільних цінностей, відновлення політичної і культурної єдності. Україна при цьому отримує моральну сатисфакцію, оскільки територіальна цілісність визначається об'єднуючою цінністю. Також важливою є позитивна реакція на такий крок. Виникають серйозні передумови для переговорного процесу по Криму. Але це не буде перемогою однієї з сторін конфлікту: об'єднання можливе лише як результат ідеологічного і політичного компромісу", - заявив директор НІСС.

При цьому, він вказав на те, що Україна буде змушена "прийняти визначені вимоги по автономії регіону, дати гарантії місцевому істеблішменту": "Очевидно, що представниками іншої сторони будуть вже не російські маріонетки, але все ті ж люди з дещо відмінним розумінням ситуації".

За його словами, шлях за схожим сценарієм у Німеччині зайняв майже півстоліття, але в Україні "він може бути пройдений значно швидше".

Горбулін про варіанти повернення Криму

Повернення окупованого Криму до складу України може відбуватися в результаті чотирьох базових сценаріїв, які умовно можна назвати "реконкіста" (військовий метод), "народна війна", "мирна реінтеграція через демонстрацію власного позитивного прикладу" та "дипломатична реінтеграція".

 Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

"Часто ми сприймаємо втрату Криму достатньо емоційно. Однак для того, щоб наші дії заради його повернення були спрямовані на досягнення реального результату, вони мають бути раціональними. В нашій монографії розглядається чотири сценарії повернення Криму. Усі сценарії мають різні ступені реалістичності, цілісності та прийнятності, і поки ми просто змушені мислити в їх рамках", - заявив Горбулін, презентуючи монографію "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлену науковцями Інституту.

Перший сценарій - "реконкіста" або відновлення територіальної цілісності військовим методом.

"Зараз цей сценарій видається малореалістичним у силу явної військової переваги Росії. Але через декілька років ситуація може змінитися. Тим більше, варто пам'ятати, що потужний військовий потенціал Росії на півострові фактично не має тилу, а значить - вразливий. Реалізація такого сценарію за певних обставин - можлива, але пов'язана з багатьма перешкодами, починаючи з фінансових і закінчуючи військовими", - заявив директор Інституту.

 Другий сценарій - "народна війна".

"Коли ми писали про "народну війну", то тоді ще не було блокади Криму з боку активістів, не було підривів ЛЕП і т.д. Ми вважаємо, що сьогодні цей сценарій вже реалізується. Хочу лише одне підкреслити, що українська громадськість виявляється ціліснішою і цілеспрямованішою, ніж влада", - зазначив Горбулін.

Він вказав на те, що в реалізації цього сценарію головним має бути не лише жорстке блокування чи агресивні дії, а основну роль може зіграти громадська дипломатія і активність громадян по всій території України. "Суспільство повинно усвідомити необхідність повернення Криму і мати впевненість у тому, що цього можна досягнути", - наголосив Горбулін

Третій сценарій - "мирна реінтеграція через демонстрацію власного позитивного прикладу".

"Загальна ідея, реформи і структурна перебудова економіки - вони повинні стимулювати зростання добробуту жителів материкової України, і це дасть, як мінімум, жителям Криму причину задуматися про повернення до України. Адже анексію Криму ніхто і ніколи не визнає, а значить - жодних об'єктивних передумов для покращення там економічної ситуації просто немає", - заявив директор Інституту, доктор технічних наук, професор, академік НАН України.

Водночас, він вказав і на "очевидне важке місце" в реалізації цього сценарію - "необхідність забезпечити відповідний рівень економічного розвитку нашій Україні".

Четвертий сценарій - "дипломатична реінтеграція".

"Пошук цього сценарію - за столом переговорів на найвищих рівнях світової політики. Це рішення може будуватися і навколо концепції території під міжнародним управлінням з відповідною системою забезпечення саме міжнародного, а не моноросійського управління Кримом", - зазначив Горбулін.

При цьому він  вказав на те, що, певно, історія не знає успішних прикладів такого вирішення проблеми.

"Рішення кримського питання лежить у площині довгострокових стратегій. Україна не перша країна, яка в результаті військової агресії втратила частину території. Однак історія знає і небагато прикладів повернення раніше втрачених територій в лоно материнських держав", - наголосив директор Національного інституту стратегічних досліджень.

Горбулін: Холодна війна з Росією - єдиний спосіб уникнути світової війни

Захід має зрозуміти, що на сьогоднішньому етапі холодна війна з Росією є єдиним способом не допустити початку світової війни.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо Захід не зрозуміє, що сьогодні холодна війна з Росією - цей єдиний спосіб стримати взагалі весь світ від світової війни, то ситуація розвиватиметься абсолютно непрогнозовано», - відзначив він, відповідаючи на запитання учасників презентації монографії «Донбас і Крим: ціна повернення».

Горбулін підкреслив, що хотів би помилятися щодо такої оцінки, але у нього складається враження, що «Путін знає, що він не може піти на світову війну, але інші цього не знають, у тому числі й Захід».

Горбулін сказав, як можна продовжити Мінські домовленості

Росія повинна забрати свої війська з Донбасу, після чого можна вести мову про продовження Мінського процесу.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

"Росія повинна піти з Донбасу, а після цього можна вести мову про продовження Мінських домовленостей з тим, щоб вийти на повні умови припинення вогню, справжнє відведення усіх озброєнь, верифікацію з боку ОБСЄ, доведення кількості їх (ОБСЄ - ред.) спостерігачів до 1,5 тисячі і т.д.", - наголосив він.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, Горбулін сказав, що не може дати прогноз з приводу перебігу Мінських переговорів наступного року, проте, за його словами, як би не закінчилися переговори сьогодні і завтра, позиція української делегації з точки зору національних інтересів України не може змінюватися.

"Я чудово розумію, що сьогодні вже, напевно, відбувається в цей час серйозний тиск. Але я не випадково сказав, що є моменти, на які Україна просто не може піти. Якщо не будуть виведені іноземні війська, без цього якісь вибори можливі? Неможливі", - сказав директор НІСД.

Горбулін повідомив, що, за його даними, на Донбасі учора було близько 7 тисяч 700 російських військових, а два дні тому - близько 8 тисяч 490.

"Якщо не будуть виведені усі так звані народності Російської Федерації з Криму, якісь вибори можливі? Напевно, неможливі", - також наголосив він.

Горбулін вважає: "У Росії мета одна - всунути сьогодні нам ці області і тримати ці області як рану, яка постійно кровоточить, при своєму кордоні, усе роблячи для економічного, соціального послаблення України. Тому що я не думаю, що зараз може йтися про серйозне військове протистояння. Росія зараз залізла в стільки дір. Я не знаю, як вона звідти вибиратиметься".

За його словами, в Мінську буває надзвичайно важко, але політична підгрупа, де він працює удвох з Романом Безсмертним, жодного разу не наблизилася до межі, яка б означала нерозуміння національних інтересів України.

Відповідаючи на запитання з приводу можливості так званого "Гонконгського сценарію" для Донбасу, Горбулін сказав: "Сьогодні сценарій Гонконга для нас може перетворитися на сценарій Чечні, чого допустити ніяк не можна. Ми візьмемо на себе всі витрати, все грошове утримання, усе відновлення інфраструктури, а політично нам підсовуватимуть свиню".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-