Експерт: Є три ключові напрямки співпраці України з країнами Глобального Півдня

Експерт: Є три ключові напрямки співпраці України з країнами Глобального Півдня

Укрінформ
Ключові позиції України в контексті співпраці з країнами Глобального Півдня могли б сформувати три напрямки: дипломатичний, економічний та військовий.

Про це заявив економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ на презентації в Укрінформі дослідження «Перспективи співпраці України та держав Глобального Півдня», проведеного аналітичним центром «Об’єднана Україна".

"Що робити вже завтра? По-перше, це дипломатичні рішення. Тобто необхідно, щоб Україна використала свій шанс стати своєрідною сполучною ланкою між західним світом і країнами Глобального Півдня. Це унікальна можливість для України використати своє геополітичне становище, свою міжнародну транзитивність і потенціал саме як країни-моста, яка може з'єднувати цивілізації", - сказав Кущ.

По-друге, зазначив він, ринки збуту нашої продукції і наші економічні інтереси значною мірою будуть пов'язані з країнами Глобального Півдня.

Читайте також: Канцлер Австрії: Потрібно залучати «Глобальний Південь» для пошуку миру в Україні

"Ми мусимо розвивати там напрямки співпраці. Зокрема, одним з найбільших проєктів у цьому контексті могла б бути зона вільної торгівлі з Індією. Це був би своєрідний економічний джекпот України", - вважає економіст.

Третім напрямом він назвав безпекове і військове співробітництво.

"Україна, яка вже вміє працювати з військовими технолгіями і має певний військовий потенціал, може активно допомагати країнам Глобального Півдня захищати свою самостійність на технічному, технологічному рівнях, на інформаційному рівні. Тобто, ці три напрямки могли б сформувати ключові позиції України в контексті співпраці з країнами Глобального Півдня", - резюмував експерт.

Читайте також: Росія підкуповує політичні партії країн Глобального Півдня - Мережко

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ у 2021 році презентувало Азійську, потім Африканську стратегію, а на початку січня представило першу в історії Стратегію розвитку відносин України та країн Латинської Америки і Карибського басейну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-